به گزارش گروه ورزشی جام جم آنلاین ، شتاب برگزاری لیگ برتر بیشتر بخاطر تیم ملی و بازی های گزینشی المپیک است که تیرماه آینده برگزار می شود در این میان با گذشت دو بازی از نیم فصل اول لیگ ، تیم های متوسط و زیر متوسط بسکتبال باشگاهی ایران چنگی به دل نزدند. روند افت فنی تیم های بسکتبال ایران بعد از مشکلات مالی که سر راه بسیاری از تیم ها بوجود آمد آغاز شد. نمونه جدید مشکلات تیم های لیگ برتر با کناره گیری مهرام بسکتبال ایران را به چالش کشید. از طرفی این نکته را یادآور شد بسکتبال جایی امن برای سرمایه داران نیست و بیم جدایی تیم های متمول از لیگ برتر می رود.اگر چه کناره گیری بیشتر تیم ها را باید از نقطه نظرهای کلان بویژه در مسائل اقتصادی بررسی کرد اما برنامه ریزی های نامناسب چند سال اخیر نیز تیم ها را برای ادامه فعالیت در بسکتبال ناامید کرد.
مصائب بخش خصوصی
فعالیت های ورزشی بخش خصوصی باید توام با سوددهی باشد . در ورزش ایران که فعالیت های ورزشی بخش خصوصی تعریفی ندارد ، ایجاد انگیزه های معنوی و مالی برای ورود این بخش به ورزش کار دشواری است.
در بسیاری از کشورها دولت با حمایت های بلند مدت خود از بخش خصوصی باشگاههای ورزشی را به سمت درآمدزایی سوق داده است. به طور مثال در کشور ترکیه باشگاهها با وام های بلندمدت کم بهره زیرساخت های خود را توسعه دادند به طوری که لیگ ترکیه کیفیت مناسبی دارد و تیم های این کشور در بسکتبال اروپا ، از مطرح ترین تیم ها بشمار می آیند.
در آلمان 36 تیم باشگاهی در بوندس لیگای یک و دو اداره می شوند که سال ها پیش دولت در واگذاری امکانات به آنها کمک کرده است و اینک باشگاهها روی پای خود ایستاده اند.این تیم ها علاوه بر بسکتبال ، با توسعه زیرساخت های ورزش همگانی بودجه مناسبی از محل ورزش عمومی به ورزش حرفه ای تزریق می کنند مانند ؛ احداث استخر ، سالن های بدنسازی و مراکز درمانی ورزش که در اختیار عموم مردم قرار می دهند.حق پخش ، اسپانسر ، تبلیغات محیطی و بلیت فروشی درآمدهای دیگر باشگاههای آلمان است همین طور پول هایی که با انتقال بازیکنان جا به جا می شود.
در ایران مخارج بخش خصوصی روی دوش خودش است و حتی از معافیت مالیاتی ندارد تا از این طریق بتواند هزینه هایش را کاهش دهد.بخش خصوصی ارتباطی یک طرفه با ورزش پیدا می کند در صورتی که باید این ارتباط دو طرفه باشد.بخش خصوصی درآمد داشته باشد و تبلیغات خودش را انجام بدهد در عوض بسکتبال از حضور این بخش در زمینه توسعه ساختاری و پیشرفت فنی استفاده کند.
امید به تحولات بین المللی
بسکتبال باید با رویدادهای مختلف از محلی و ملی گرفته تا بین المللی، افراد را برای خرج کردن پول های شان در این ورزش مشتاق کند.با برنامه ریزی های اصولی است که نیاز به زیرساخت های ورزشی، محیط ها ، فضاها و اماکن مناسب و امکانات مختلف بسکتبال در نظر گرفته می شود. در فوتبال زمانی که قرار شد بازرسان AFC از امکانات تیم های لیگ حرفه ای بازدید کنند و مجوزهای لازم فعالیت را به تیم های دارای استاندارد بدهند ، باشگاههای ایرانی خود را ملزم به رعایت استانداردهای لیگ حرفه ای فوتبال دانستند.
در والیبال مقررات لیگ جهانی به تیم ملی فرصت داد امکانات خود را در حد استانداردهای جهانی کند. در بسکتبال نیز بعد از ناامیدی به تغییر ساختار توسط مدیریت کنونی ، امیدواری ها از ارکان بین المللی این ورزش ایجاد شده به طوری که تغییر در ساختار برگزاری رقابت های جام ملت های آسیا از سال 2017 ، ضرورت تغییر در برنامه های پیش پا افتاده بسکتبال در سال های گذشته را بیش از پیش ثابت می کند.
لیگ چین الگوی مناسب
برای لیگ برتر بسکتبال که با مشکلات مدیریتی و در کل ساختاری ورزش ایران دست و پنجه نرم می کند و بخاطر بی برنامگی هر دوره به یک شکلی برگزار می شود ، لیگ چین الگوی مناسبی است.
چینی ها باشگاههای خود را با الگوبرداری از NBA غنی کرده اند.آنها راه ورود بازیکنان خارجی به لیگ خود را با در نظر گرفتن شرایط توسعه بسکتبال چین هموار کردند و هم اینک خیلی از بازیکنان مطرح خارجی از اینکه در چین بازی می کنند خوشحال هستند.
چینی ها برای آسیایی ها هم سهم ویژه ای قائل شده اند و تعدادی از تیم های آنها می توانند بازیکنان آسیایی استخدام کنند که بر اساس این قانون حامد حدادی ، صمد نیکخواه بهرامی و مهدی کامرانی چند دوره است در لیگ چین به میدان می روند.
این لیگ به لحاظ اقتصادی بسیار قوی و غنی است. چینی ها در بسکتبال روند خصوصی سازی را به سرعت پیش بردند ، حق پخش دارند ، بلیت فروشی و حمایت کنندگان مالی را جذب می کنند. استانداردهای لیگ با الگوبرداری از کشورهایی که تاکنون در این زمینه موفق بودند به همراه بومی سازی برخی قوانین و مقرارت ، امروزه توسعه بسکتبال چین را در تمامی سطوح نشان می دهد و این برای بسکتبال ایران زنگ خطر را به صدا درآورده که طی سه سال از قهرمانی آسیا به سومی قاره کهن نزول کرده است.
افشین رضاپور / جام جم آنلاین
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد