به گزارش جام جم آنلاین، بلومبرگ به تازگی مطلبی را با عنوان «مرد ایرانی در نیویورک به دنبال صید میلیاردها دلار» منتشر کرده و در آن ادعا نموده که تهران با انتخاب فردی با نام «حمید بیگلری» در پی جذب سرمایه گذاران حاضر در آمریکاست. حمید بیگلری از مقام های پیشین بانک بزرگ «سیتیگروپ» است.
بلومبرگ در ادامه برای بزرگنمایی در این رابطه می نویسد: حمید بیگلری یکی از نمونه های ایرانیان موفق در خارج است. او که در ۱۹۷۷ میلادی [دو سال پیش از انقلاب اسلامی] برای تحصیل در رشته ریاضیات و فیزیک به دانشگاه کُرنل رفت و سپس در دانشگاه پرینستون در رشته دکترای فیزیک نجومی مشغول به آموزش شد و بعد از آن در لابراتوار فیزیک پلاسما بکار پرداخت ولی در سال ۱۹۹۰ [۲۵ سال پیش] حرفه خود را تغییر داد و در سال ۲۰۰۰ [۱۵ سال پیش] به دعوت مدیر ارشد بانک معروف «سیتی» به این سازمان مالی پیوست و در بحران مالیـاقتصادی سال ۲۰۰۸ میلادی [هفت سال پیش] در صف مقدم مدیرانی قرار داشت که برای مقابله با بحران، تلاش می کردند.
بیگلری در جامعه مالی و بانکی نیویورک شخص شناخته شده و با اعتباری است که دو سال پیش از انقلاب اسلامی زادگاهش را به سوی آمریکا ترک کرد و پس از وقوع انقلاب هرگز به ایران بازنگشت تا این که حسن روحانی به ریاست جمهوری انتخاب شد و اکنون با افزایش نفوذ او در تهران، پی در پی برای حضور در بانک مرکزی ایران، دعوتنامههایی دریافت می کند.
بلومبرگ همچنین ادعا می کند هنگامی که کنگره آمریکا با توافق هسته ای مخالفت می کرد، حمید بیگلری لابی موثری را به سود توافق اتمی سازماندهی کرد و به تدوین نامه ای برای پشتیبانی مدیران بلندآوازه و سرشناس ایرانی – آمریکایی از توافق کمک کرد.
بلومبرگ در ادامه بدون اشاره به سفرهای متعدد مقامات اروپایی به تهران برای مهیا کردن روابط تجاری کشورشان با ایران و حتی رایزنی های پیدا و پنهان شرکت هایی آمریکایی در این خصوص، در ادامه ادعاهای خود می نویسد: ایران اعلام کرده که نیازمند سالانه ۱۵۰ میلیارد دلار سرمایهگذاری است. این یک بلندپروازی ناممکن برای کشوری است که حتی پس از برچیدن تحریمها نیز برای سرمایه گذاران خارجی، سرزمینی سرشار از ابهامات خواهد بود.با این حال حمید بیگلری آمریکایی ایرانیتبار ۵۷ ساله و آموزشیافته دانشگاه معروف کُرنل که تا چندی پیش از مدیران ارشد بانک «سیتی گروپ» بود، فرد برگزیده حسن روحانی برای انجام این مهم است.
حمید بیگلری در مصاحبه ای می گوید که به بزرگی چالش پیش رو آگاه است. او می گوید: «ایران دوره طلایی جهانی شدن طی دهه ۹۰ میلادی تا سال ۲۰۰۸ را از دست داد، دورانی که بسیاری از کشتی شکستگان به ساحل عافیت رسیدند و ایران دیگر نمی تواند موج بعدی را از دست بدهد.»
بلومبرگ در ادامه برای تائید ادعای خود اقدام به انتخاب گزینشی برخی از اظهارات مقامات ایرانی کرده و نوشته است: در دوره ای که گفتوگوهای هسته ای ایران با قدرتهای بزرگ جهان جریان داشت و بویژه پس از حصول توافق برجام، مقام های دولتی و بازرگانی جمهوری اسلامی در فرصتهای گوناگون، از امتیازهای کم نظیر سرمایه گذاری خارجیان در ایران می گفتند. در هفته های اخیر از حسن روحانی گرفته تا وزیران کابینه اش و افراد غیردولتی در عرصه صنعت و تجارت ایران، بویژه بر آمادگی جلب سرمایهگذاران آمریکایی و اروپایی تاکید می کنند.
روحانی نیز گفته است که برای سرمایه گذاران آمریکایی در ایران محدودیتی وجود ندارد. مقام های ایرانی و کارشناسان اقتصادی هم بر نیاز مفرط ایران به تزریق میلیاردها دلار به صنایع گوناگون تاکید دارند. صنایعی که برای رونق گرفتن و ایجاد شغل برای بیکاران، به سرمایه و تکنولوژی مدرن به مثابه خون تازه ای محتاجند.
به گفته حمید بیگلری، این بانکدار سرشناس ایرانی-آمریکایی، اقتصاد ایران، در واقع به نوعی گیرایی حساسی برای سرمایه گذاران محسوب می شود، چرا که ایران کشوری است با هشتاد میلیون مصرفکننده که از کالاهای با کیفیت و خدمات شایسته محروم بوده است.
عوامل بازدارنده
بلومبرگ در سناریوسازی خود فقط به این موارد بسنده نکرده و در ادامه ادعای دیگری را در مورد اینکه سرمایه گذاری در ایران با خطراتی همراه است مطرح کرده و می نویسد حتی با اجرایی شدن برجام که در آستانه نوروز آینده عملی خواهد شد، در ایران عوامل بازدارنده چندی وجود دارد که موجب انصراف سرمایه گذاران خارجی می شود. علاوه براین عوامل، گزارش بانک جهانی می گوید که در زمینه سهولت تجارت در میان ۱۸۹ کشور جهان، ایران در ردیف ۱۳۰ قرار دارد. اضافه بر این عوامل، اعتباری هم بر اجرای کامل توافق اتمی نیست و ممکن است در آینده تحریمها بار دیگر تجدید شوند.
مقاله بلومبرگ در ادامه به ایرانیان مقیم خارج می پردازد و می افزاید که بیگلری در پی جلب اینان برآمده و در این راه تابستان گذشته در برپایی کنفرانسی با نام «آیبریج» در برلین نقش موثری ایفا کرده است. هدف این کنفرانس ایجاد پلی بین کارآفرینان ایرانی در داخل ایران و کارآفرینان و سرمایهگذاران ایرانی و غیر ایرانی در اروپا و آمریکا اعلام شده بود.
دولت ایران تخمین می زند که هفت میلیون ایرانی مقیم خارج از دارایی قابل توجهی در حدود دو هزار میلیارد دلار برخوردارند.
در مقاله بلندبالای بلومبرگ، به چگونگی آشنایی بیگلری با دکتر روحانی و نخستین سفر او به زادگاهش ایران پس از ۳۷ سال دوری هم اشاره شده است.
در پایان مقاله گفته شده که همراه با منابع نفت، ایران چهارمین ذخیره بزرگ گاز جهان را داراست و بیگلری پتروشیمی، زیرساختار صنعت جهانگردی و کالاهای مصرفی را سه بخش آماده برای سرمایه گذاری می داند و می گوید که دولت ایران باید دارایی های تحت کنترل خود را بفروشد، استقلال بیشتری برای بانک مرکزی قائل شود و در قوانین و مقررات مربوط به سرمایه گذاری خارجی بازبینی و تجدیدنظر کامل بکند.
به گفته بیگلری، انجام این موارد آسان نخواهد بود ولی هر آن چه در این زمینه انجام دهند، بهرهوری سرشاری خواهد داشت.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
دکتر فواد ایزدی درگفت و گو با «جام جم»:
حسین حبیبی در گفتوگو با «جامجم» از سرچشمههای نگارگری گفت