به گزارش جام جم آنلاین ، مادر و دو دخترش در راهروی دادگاه منتظر حکم سه قاضی جنایی بودند. وقتی به آنها اعلام شد دختر کوچک خانواده از مجازات اعدام نجات یافته و امروز آزاد میشود، صدای فریاد شادی آنها سکوت راهرو را شکست. مادر، دو دخترش را در آغوش گرفت و به پهنای صورت اشک شوق ریخت. پس از دقایقی مامور زندان زنان، طاهره را به زندان بازگرداند تا برای اجرای حکم قصاص به اتهام قتل شوهرش روزشماری کند.
دو دختر جوان نیز هشت سال پس از قتل پدر، دوباره توانستند با حکم قضات دادگاه کیفری استان تهران کنار هم باشند و زندگی جدیدی را بدون پدر و مادر آغاز کنند. ساناز که یک سال قبل از اتهام قتل تبرئه شده بود، تصور نمیکرد امروز حکم آزادی خواهرش صادر شود. او پیگیر کارهای خواهرش شد تا پس از گرفتن دستور قضایی و حکم آزادی خواهرش، وی را نزد خود ببرد.
کشف جسد
رسیدگی به این پرونده از سوم اردیبهشت سال 87، همزمان با کشف جسد مردی ناشناس در خانهای آغاز شد. مردی هنگام کندن کف اتاق پذیرایی خانهاش در شهرستان ساوجبلاغ با یک جنازه روبهرو شد. او خیلی زود پلیس را در جریان این ماجرای عجیب قرار داد تا تحقیقات برای رازگشایی از این جنایت آغاز شود.
صاحبخانه در این خصوص به پلیس گفت: چند سال قبل خانهام را به مردی به نام حسین اجاره دادم. او و خانوادهاش چند سال مستاجرم بودند تا اینکه دو ماه قبل با پایان قراردادمان، همسر حسین ودیعه خانه را از من گرفت و همراه فرزندانش از آنجا رفت.
این مرد ادامه داد: چون خودم میخواستم در خانه ساکن شوم تصمیم گرفتم آن را تعمیر کنم، اما هنگام کندن کف اتاق پذیرایی یک جنازه پیدا کردم. بررسی جسد کشف شده نشان میداد مدتها از قتل مرد ناشناس میگذرد و به احتمال زیاد کلید این ماجرا در دستان حسین و خانوادهاش است.
افشای راز جنایت
به این ترتیب ردیابی آنها در دستور کار قرار گرفت تا اینکه چندی بعد طاهره و دو دختر 13 و 16 سالهاش به نامهای سارا و ساناز دستگیر شدند. بازجویی از آنها نشان داد جسد کشف شده متعلق به پدر خانواده است و آنها چند ماه قبل او را کشته و جسدش را در خانه استیجاریشان دفن کردهاند.
تجسسهای افسران آگاهی در این زمینه ادامه یافت تا اینکه پای مردی بهنام حامد نیز به میان کشیده شد. بازجویی از این مرد نشان داد او مدتی است با طاهره در ارتباط است و در قتل حسین نیز دخالت دارد. در چنین شرایطی چهار متهم پرونده در دادگاه کیفری استان تهران محاکمه شدند.
قصاص برای مادر و 2 دختر
در حالی که اعترافهای صریح متهمان و اظهارات پسر پنج ساله خانواده که شب حادثه در خانه بود جای تردیدی در مجرمبودنشان باقی نمیگذاشت، قضات دادگاه طاهره و دو دخترش را به قصاص و حامد را به تحمل 99 ضربه شلاق محکوم کردند. با این حال رای در شعبه 15 دیوان عالی کشور نقض شد تا بار دیگر پرونده این جنایت خانوادگی به دادگاه فرستاده شود.
انگیزه قتل
در دور دوم محاکمه، طاهره در دفاع از خود گفت: دخترم ساناز مدتی بود مزاحم تلفنی داشت. من هم برای اینکه بتوانم به او بفهمانم مزاحمان تلفنی برای آینده او هیچ سودی ندارند با شماره ناشناس با مرد مزاحم طرح دوستی ریخته و با او قرار گذاشتم. بعد از اولین ملاقات رابطه من و حامد آغاز شد و من وقتی متوجه شدم او زن و بچه دارد، تصمیم به اخاذی گرفتم. البته قبل از شروع رابطهام با حامد تصمیم به قتل شوهرم داشتم و یک بار به او مرگ موش داده بودم. رابطه من و حامد ادامه داشت و هر روز رابطه من و شوهرم و رفتارش بدتر میشد که این نوع برخورد او باعث شد در تصمیمم برای قتل جدیتر شوم. شب حادثه همسرم به خانه آمد و این در حالی بود که از پنج روز قبل در تهران مشغول کار شده بود. او مدعی شد بهدلیل اینکه حال پدرش بد شده به زنجان رفته و قرار بود به تهران برود، اما در میان راه مسیر خود را تغییر داده و به ساوجبلاغ آمده بود.
متهم به قتل ادامه داد: این بهترین فرصت برای اجرای نقشهام بود. موضوع را با دخترانم مطرح کردم و وقتی حسین خوابید، یک شالگردن را دور گردنش گره زده و سه نفری کشیدیم. وقتی از مرگ او مطمئن شدیم در کف پذیرایی چالهای کنده و جسد را دفن کردیم، حدود چهار ماه بعد از این ماجرا نیز با حامد صیغه محرمیت خواندیم.
تبرئه خواهر بزرگ
در ادامه، ساناز در جایگاه قرار گرفت و منکر قتل شد و گفت: مادرم و سارا شال را کشیدند و من حالم بد شد و نتوانستم با آنها همکاری کنم. سارا هم در دفاع از خود گفت: ساناز در قتل نقش نداشت و من و مادرم شال گردن را کشیدیم. قضات دادگاه این بار طاهره و سارا را به قصاص محکوم و ساناز را تبرئه کردند. وقتی پرونده به دیوان عالی کشور فرستاده شد، قضات حکم قصاص مادر خانواده را تائید کردند، اما با توجه به این که سارا در زمان قتل 13 سال بیشتر نداشت، پرونده را برای اعمال ماده 91 قانون مجازات اسلامی به دادگاه بازگرداندند.
حکم آزادی سارا
صبح دیروز مادر و دو دختر به دادگاه احضار شدند که طاهره درباره نقش سارا در قتل گفت: وقتی با سارا شال را کشیدیم، شوهرم نیمخیز شد و من روی سینه او نشسته و با دست خفهاش کردم. من به تنهایی شوهرم را کشتم و دفن کردم. دخترانم در این قتل نقشی نداشتند.
در ادامه ساناز که آزاد شده است، در جایگاه ایستاد و گفت: بعد از آزادی زیرنظر بهزیستی در یک خوابگاه زندگی میکنم و در یک دفتر وکالت مشغول کار شدهام.
دختر جوان درباره شب حادثه ادامه داد: آن شب من و مادرم درباره قتل پدرم صحبت میکردیم که سارا وارد اتاق شد و ما سکوت کردیم. سارا شروع به گریه کرد که چرا ما او را بچه میدانیم و درباره مشکلات با او حرف نمیزنیم. مادرم به او گفت قصد کشتن پدرم را داریم که قبول کرد همکاری کند. ساناز آن زمان موضوع را یک شوخی میدانست و درک درستی از قتل نداشت.
رئیس دادگاه سپس با تفهیم اتهام به سارا از او خواست در برابر اتهامش دفاع کند که دختر 19 ساله گفت: پدرم شب قبل با مادرم درگیر شده و او را کتک زده بود. من هم برای اینکه مادرم دیگر کتک نخورد، تصمیم گرفتم در قتل همکاری کنم. نمیدانستم مجازات قتل قصاص است و مرا اعدام میکنند. از کار خود پشیمانم و درخواست بخشش دارم.
وکیل سارا هم در دفاع از موکلش گفت: سارا برای اینکه مادرش کتک نخورد و خواهرش دوباره خودکشی نکند در این قتل همکاری کرد و آن زمان بهدلیل سن کمش درک درستی از ماجرا نداشت.
پس از دفاعیات متهم و وکیل مدافعش قضات دادگاه برای صدور حکم وارد شور شده و حکم آزادی سارا را صادر کردند.
چرا سارا آزاد شد
سارا بر اساس ماده 91 قانون جدید مجازات اسلامی آزاد شد . در این ماده آمده است: «در جرایم موجب حد یا قصاص هر گاه افراد بالغ کمتر از 18 سال ماهیت جرم انجام شده یا حرمت آن را درک نکنند یا در رشد و کمال عقل آنان شبهه وجود داشته باشد، حسب مورد با توجه به سن آنها به مجازاتهای پیشبینیشده محکوم میشوند.»
برای مطالعه اخبار بیشتر از جام جم آنلاین به اینجا کانال تلگرام این سایت مراجعه کنید.
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد