گزارشی از پشت صحنه یک برنامه رادیویی

عصر بخیر تهران

برای جذب مخاطبان علاوه‌بر کیفیت و محتوای برنامه، ساعت پخش و حتی فصلی که برنامه اجرا می‌شود، بی‌تاثیر نیست، صبح و عصر از آن ساعاتی هستند که رادیو مخاطبان فراوانی دارد و بیشتر افراد در این ساعت‌ها خواسته و ناخواسته برنامه‌ها را گوش می‌کنند و برنامه‌سازان نیز با توجه به مقتضیات زمانی بهترین برنامه‌ها را برای این ساعات تدارک می‌بینند.
کد خبر: ۸۲۲۸۰۶
عصر بخیر تهران

شبکه رادیویی تهران هم برای عصرها برنامه «عصر بخیر تهران» را تقدیم مخاطبان می‌کند، روزی که ما برای تهیه گزارش به میدان ارک، میدان پانزده خرداد محل ضبط برنامه به رادیو تهران می‌رویم، عصر دل‌انگیزی است که عصر بخیر تهران با موضوع «بدوبدو و یکی به دو» روی آنتن می‌رود.

طنز نمایشی

علیرضا مبینی، مدیر گروه تهران و رویدادها از شبکه رادیویی تهران درباره این برنامه می‌گوید: «عصر بخیر تهران هر روز از ساعت 16 تا 17 در قالب طنز و نمایش از صدای پایتخت روی موج اف.ام ردیف 94 مگاهرتز می‌رود. با فرارسیدن فصل تابستان، مخاطبان اوقات فراغت بیشتری دارند و بیشتر رادیو گوش می‌کنند. برنامه عصر بخیر تهران نیز در رویکرد جدید با هدف فراهم ساختن لحظاتی شاد و مفرح در عصرانه روزانه در قالب طنز پخش می‌شود، به طوری که در این برنامه بستر اطلاع‌رسانی کمتر شده و بر بعد فرهنگی آن افزوده شده است.»

مبینی می‌گوید: «موضوع‌های روزانه از یک بیت شعر یا یک کلمه طنزآمیز که همان اخلاق شهروندی، حقوق همسایه‌داری و... را نشانه می‌رود انتخاب می‌شود. به عبارتی دیگر موضوع‌ها در بستر فرهنگی مطرح و به فرهنگ و ادبیات ایران توجه می‌شود. مثلا موضوع امروز بدوبدو در طول هفته و یکی به دو در روز جمعه است. هدف ما رعایت حقوق همسران و همدلی در خانواده است، ما با تلنگری سعی داریم یادآوری کنیم که چقدر در خانواده به فکر همدیگر هستیم و به حقوق یکدیگر احترام می‌گذاریم.»

اینجا تهران است، صدای ما را از رادیو می‌شنوید؛ عصر بخیر تهران

آنونس برنامه این‌گونه آغاز می‌شود: اینجا تهران است، صدای ما را از رادیو می‌شنوید؛ عصر بخیر تهران. اینجا تهران است، حوالی ساعت 4 عصر بخیر تهران. شنوندگان عزیز توجه فرمایید، صدایی که هم‌اکنون می‌شنوید صدای عصر بخیر تهران است.

ساحل کریمی مجری و بهرام سروری‌نژاد مجری بازیگر، با نام خداوند دوستی‌ها، برنامه را آغاز می‌کنند. کریمی می‌گوید: «امروز درباره آدم‌هایی حرف می‌زنیم که به دلیل دوندگی طی هفته و خستگی روزانه، جمعه‌ها را هم بخوبی سپری نمی‌کنند، بعضی‌ها از شنبه تا پنجشنبه بدوبدو می‌کنند و جمعه هم یکی بدو.»

روایت داستان زندگی

در ادامه مجری و مجری بازیگر برنامه، داستان زوجی را نقل می‌کنند که مرد خانواده بر سر کار و مشغله کاری که در طول هفته داشته است، آخر هفته غر می‌زند و با همسر و فرزندانش یکی بدو می‌کند.

بگذارید، روزهای جمعه یک لیوان آب خوش از گلوی اهل و عیال بره پایین، آنقدر ایراد نگیرید و غر نزنید. این را کریمی می‌گوید و سروری‌نژاد ادامه می‌دهد: جمعه‌ها را باید در کنار خانواده خوش گذراند و منت بدوبدو کردن هفته گذشته را بر سر خانواده خالی نکرد.

سعید اسلام‌زاده، کارشناس فرهنگی برنامه آخرین رویدادها و اخبار فرهنگی حوزه سینما، تئاتر و موسیقی را اطلاع‌رسانی می‌کند و مکان‌های دیدنی که در تابستان و تعطیلات می‌توان به آنجاها سر زد را با بیان جزئیات از مسیر آن گرفته تا نقاط تفریحی و گردشگری تشریح می‌کند.

پویان پورکیایی، با توجه به موضوع برنامه اخبار علم و دانش را در قالب طنز تقدیم مخاطبان می‌کند.

تنوع ساختاری در عصر بخیر تهران

انسیه سمیع‌پور، تهیه‌کننده برنامه معتقد است برنامه عصر بخیر تهران نسبت به گذشته تنوع ساختاری یافته است و در این دوره با رویکرد اجتماعی ـ تفریحی روی آنتن می‌رود و به زبان طنز و نمایش زوایای مختلف زندگی اجتماعی و مسائل اخلاقی و سبک زندگی و... می‌پردازد. مثلا موضوع‌ها این‌گونه بیان می‌شود، «مواظب باشید کاسه چه کنم، ممکن همون کاسه زیر نیمه کاسه باشه» یا «فرصت‌طلب از رابطه شکراب مربا می‌پزد»، «بعضی‌ها به پای هم پیر می‌شن و بعضی‌ها بدست هم» و «اگر خودتون را به اون راه زدید، یک وقت گم نشوید» و... .

تهیه‌کننده برنامه در پاسخ به این پرسش که برنامه عصر بخیر تهران در هفته مقابل با چه رویکردی پخش می‌شود، می‌گوید: «این برنامه در هفته مقابل بیشتر با رویکرد خبری و اطلاع‌رسانی روی آنتن می‌رود، خبرهای ورزشی، فرهنگی و علمی صرف منعکس می‌شود. همان‌طور که خودتان هم ملاحظه کردید این هفته برنامه طنز اجتماعی و نمایشی است و نگارش متن‌ها را مریم روزبهانه بر عهده دارد و مجری و بازیگران هم بداهه‌گویی ندارند.»

نمایش شیش و بش

در ادامه بخش نمایشی با عنوان «شیش و بش» پخش می‌شود که با تمرکز بر حوزه روان‌شناسی و جامعه‌شناسی گره‌های ذهنی مجری بازیگر برنامه به صورت طنز بیان می‌شود.

در این بخش سروری‌نژاد با آینه گفت‌وگو می‌کند، درددل می‌کند و نق می‌زند و دغدغه‌ها و مشکلاتش را با آینه در میان می‌گذارد.

آینه هم وجدان فرد را بیدار می‌کند و به اشتباهاتش، ارتباطات نادرست کلامیش با خانواده و... گوشزد می‌کند و جواب‌های منطقی به درگیری‌های ذهنی مجری بازیگر می‌دهد البته با توجه به این‌که همه نمایش در متنی طنزآمیز و لحن و بیانی خنده‌دار بیان می‌شود.

به اشتباهات، خطاها و رفتارهای نادرست افراد در ارتباط با همسر، فرزندان و حتی والدین اشاره می‌کند و مخاطب به شیوه غیرمستقیم به پیدا کردن راه‌حل‌های ساده و منطقی و البته مسیری درست هدایت می‌کنند.

مهدی اسماعیلی و محمدرضا میرحسینی گزارشگران برنامه نیز با مردم درباره این که برای جمعه‌ها چه برنامه‌ای دارند، صحبت می‌کنند.

شنونده‌ها هم با برنامه تماس می‌گیرند و در خصوص این که جمعه‌ها را چگونه سپری می‌کنند، می‌گویند. در طول برنامه هم پیامک‌هایی که توسط مخاطبان ارسال شده است، خوانده می‌شود.

یکی از پیامک‌های تامل‌برانگیزی که خوانده شد، این بود که کودکی 9 ساله به برنامه پیامک زده است تا به حال جمعه قشنگی نداشته است!

هماهنگی متن و موسیقی

همین که مجری برنامه درباره آرامش صحبت می‌کند و می‌گوید جمعه‌ها کنار هم بودن چه آرامشی دارد، آهنگی از شاهین امیری پخش می‌شود که می‌خواند، کنارت آرومم چه حس خوشرنگی، دستامو می‌گیری می‌میره دلتنگی، کنارت آرومم سبک‌تر از بادم، از شوق چشمات که این همه شادم و...

نمایش طنز خانگی

«طنز خانگی» نمایش زوجی است که یک روز جمعه را با بگومگوهای خنده‌دار و بچگانه شروع می‌کنند و با یکدیگر سر چیزهای خیلی پیش‌پاافتاده و کوچک بحث می‌کنند. به نظرم این دیالوگ‌ها یا بده‌بستان‌های مجری‌بازیگرهاست که برنامه را شاد و طنزآمیزتر کرده است، مجری‌بازیگر برنامه و مجری بدون بحث و درگیری و البته ناراحتی مثل همه زوج‌ها مشکل دارند و مشکلاتشان را مطرح و در انتها به راه‌حل می‌رسند، اما برای رسیدن به راه‌حل یا چاره مشکلاتشان، با احترام به یکدیگر و خوشرویی و گذشت مسیرشان را پیدا می‌کنند.

ما قرار نیست نسخه بپیچیم

در پایان با بهرام سروری‌نژاد، مجری بازیگر برنامه همکلام می‌شوم، او از سال 69 در حوزه تئاتر فعال است و از سال 78 نیز با رادیو نمایش همکاری می‌کند یعنی چیزی حدود 15، 16 سال است که کار نمایش‌های رادیو را ایفا می‌کند.

وی درباره ارتباط و تعامل دوسویه‌ای که در این برنامه برقرار می‌شود، توضیح می‌دهد و می‌گوید: «من در این برنامه نقش چند کاراکتر را با صداهای مختلف بازی می‌کنم، این رابطه دوسویه که بین مجری‌بازیگر و مجری برنامه برقرار می‌شود، نتیجه متنی است که مریم روزبهانه از نمایش‌نویسان رادیویی می‌نویسد. در عصر بخیر تهران هم ارتباط دو مجری در سایه نمایش اتفاق می‌افتد. آنچه قرار است بیان شود مفهومی است و دیالوگ‌هایی که بین ما رد و بدل می‌شود در قالب نمایش است که دلگیری، عصبانیت و ناراحتی را محتوایی منتقل می‌کند.

سروری‌نژاد معتقد است بحث‌ها خیلی روان هستند گاهی یکی مخالف و دیگری موافق است که همین باعث چالش ذهنی مخاطب می‌شود و در نتیجه مخاطب را به فکر وامی‌دارد، فرم برنامه عصر بخیر تهران به دلیل ساختار و محتوای نامتعارف با برنامه‌های معمول رادیویی متفاوت است و آنچه در این برنامه حائز اهمیت است این‌که ما قرار نیست نسخه بپیچیم.

این برنامه یک هفته به تهیه‌کنندگی بشیر جعفری‌نیا و گویندگی محمدرضا علی‌اکبری و هفته مقابل به تهیه‌کنندگی انسیه سمیع‌پور و گویندگی ساحل کریمی و نویسندگی مریم روزبهانه روی آنتن رادیو تهران می‌رود.

مریم کریمی - قاب کوچک (ضمیمه شنبه روزنامه جام جم)

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها