باشگاه تیراندازی تهدیدی جدی

«اشکفت سلمان» در خطر است + عکس

راه اندازی باشگاه تیراندازی در منطقه باستانی«اشکفت سلمان» شهرستان ایذه تهدیدی جدی برای این منطقه به حساب می آید که دل نگرانی هایی را نیز برای دوستداران میراث فرهنگی این شهرستان ایجاد کرده است.
کد خبر: ۸۰۴۵۸۰
«اشکفت سلمان» در خطر است + عکس

با توجه به اینکه ایذه قرار است ثبت جهانی شود، دوستداران میراث فرهنگی این شهرستان حساسیت خود نسبت به موضوعات میراث فرهنگی را افزایش داده اند. قرار است باشگاه تیراندازی در مجاورت « اشکفت سلمان » در شهرستان ایذه راه ‌اندازی شود که این موضوع دوستداران میراث فرهنگی این شهرستان را نگران کرده است.

یکی از کوهنوردان و دوستداران طبیعت شهرستان ایذه در این ‌باره گفت: مردم ایذه مکان مناسبی برای تفریح ندارند. تنها فضای سالم و طبیعی در منطقه «تنگ آبزا» است که متاسفانه با خبر شدیم قرار است محلی برای تیراندازی شود.

عبدالمحمد باقرپور افزود: در منطقه تنگ آبزا برنامه ‌های متنوعی انجام می‌شود که آموزش نیروهای امداد و نجات، صخره ‌نوردی و کوه ‌نوردی از جمله برنامه ‌های ورزشی مفیدی هستند که همواره توسط دوستداران ورزش و طبیعت در این مکان برگزار می‌شود.

وی اظهار کرد: گفته می‌شود قرار است محلی با مساحت هفت تا هشت هزار متر برای راه ‌اندازی میدان تیراندازی در محل مذکور در نظر گرفته شود. جای تعجب دارد که چگونه منابع طبیعی با چنین کاری موافقت کرده است. این محیط، جزئی از منابع طبیعی ملی به شمار می‌آید.

این فعال ورزشی با بیان اینکه با هرگونه ساخت و ساز در این محل مخالف هستیم، افزود: در این محل گونه‌ های حیوانی و پرندگان نادری از جمله کمرکولی، سمور، جغد و ... زیست می‌کنند و با هر گونه ساخت و ساز، آسیب جدی به این گونه‌ های نادر وارد می‌شود.

باقرپور تاکید می‌کند: این محل باید دست نخورده باقی بماند. بار‌ها در اینجا آتش‌ سوزی شد و ما اولین داوطلبانی بودیم که برای اطفای حریق قدم برداشتیم. حتی در مسیر، نهال‌ کاری ‌های فراوانی انجام دادیم که با کوله ‌پشتی نهال ‌ها را آبیاری می‌کردیم.

وی با بیان اینکه ما به طبیعت ایذه عشق داریم، افزود: ما مخالف توسعه شهر و سرمایه‌گذاری نیستیم، اما هر فعالیت باید در مکان مناسب صورت گیرد.

این فعال ورزشی ایذه گفت: فعلا با پیگیری ‌هایی که صورت گرفته، ساخت و ساز انجام نشده است. پیش از این با فرمانداری شهرستان ایذه نیز صحبت ‌هایی داشتیم که همچنان پاسخ مناسبی دریافت نکردیم.

آب واجب ‌تر است

تنها ورزشکاران مخالف ساخت باشگاه تیراندازی در محل تنگ آبزا نیستند. فعالان میراث فرهنگی این شهرستان نیز در مقابل چنین اقدامی موضع گرفتند.

دبیر انجمن دوستداران میراث فرهنگی شهرستان ایذه در این خصوص می‌گوید: از دیدگاه ما این موضوع را که با عنوان «مجتمع توریستی - تفریحی» ذکر کردند، قابل پذیرش نیست. چون طی آخرین پیگیری ‌ها، تاکنون به صورت مکتوب از طرف سازمان میراث فرهنگی مجوزی برای ساخت و ساز صادر نشده است.

فرامرز خوشاب توضیح می ‌دهد: شاید موافقت‌ های ابتدایی در حریم درجه یک یا عرصه مصوب شده باشد، اما مجوز رسمی برای تاسیس از طرف اداره کل میراث فرهنگی صادر نشده است.

وی اظهار کرد: از دیدگاه یک دوستدار میراث فرهنگی که آشنایی حداقلی با اصول گردشگری دارم، اعلام می‌کنم که بنای اشکفت سلمان کاربری فرهنگی دارد و بنای فرهنگی از نظر ما برای گردشگر بسیار پر اهمیت و حساس است.

دبیر انجمن دوستداران میراث فرهنگی شهرستان ایذه افزود: در کنار محوطه باستانی اشکفت سلمان که قرار است ثبت جهانی شود و مقدمات ثبت جهانی آن را فراهم کردیم، احداث این بنا نه تنها تاثیر مثبت ندارد، بلکه سبب خدشه ‌دار شدن وجهه ملی و بین ‌المللی کشور در حوزه میراث فرهنگی می‌شود.

خوشاب تاکید کرد: برای جایی که هنوز آب آشامیدنی مناسب برای گردشگران خارجی و داخلی ندارد آیا آب نوشیدنی و امکانات رفاهی اهمیت بیشتری دارد یا احداث سالن تیراندازی؟

وی با بیان اینکه محل تنگ آبزا هم اکنون توسط گروه‌ های کوه ‌نوردی به عنوان مکانی برای صخره ‌نوردی و آموزش امداد و نجات استفاده می‌شود، می‌افزاید: با توجه به شنیده ‌های ما که این مکان ظرفیت برگزاری مسابقات بین ‌المللی صخره ‌نوردی را دارد تمام قد از صخره‌ نوردی در این منطقه حمایت می‌کنیم. به این دلیل که صخره‌ نوردی کاملا با محیط طبیعی و همخوان با طبیعت اطراف سایت باستانی تطابق دارد.

دبیر انجمن دوستداران میراث فرهنگی شهرستان ایذه گفت: در محل طبیعی یاد شده نیاز به احداث هیچ گونه سازه مصنوعی نیست. وجود محلی برای صخره ‌نوردی در جذب گردشگر و توریسم می‌تواند موثر و مفید باشد. همچنین این محل می‌تواند کمک خوب و شایان توجهی در زمینه تبلیغات و بازدید از سایت باستانی اشکفت سلمان و سایت باستانی همجوار باشد.

خوشاب توضیح می‌دهد: اداره کل میراث فرهنگی استان برنامه ‌های تعریف شده ‌ای برای سرمایه‌گذاری دارد و هر کسی که مایل به انجام سرمایه‌گذاری است قطعا از جانب ما و اداره کل میراث فرهنگی مورد استقبال قرار می‌گیرد. نقد ما تنها بر انجام کار‌شناسی دقیق برای انتخاب محل سرمایه گذاری است. محل یادشده هیچ گونه مناسبتی برای راه ‌اندازی میدان یا سالن تیراندازی ندارد.

گفته می شود اشکفت سلمان بزرگ ‌ترین خط نوشته میخی عیلام نو را در خود جای داده است. اشکفت سلمان در جنوب ایذه واقع شده و شامل چهار نقش برجسته متعلق به دوره عیلامیان و بقایای یک ساختمان متعلق به اتابکان است.

باشگاه خارج از حریم است

رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان ایذه نیز گفت: شخصی که پیگیر ساخت و ساز است استعلام اولیه را برای ساخت باشگاه تیراندازی گرفته است.

جلیل رحمانی افزود: محلی که قرار است در آنجا ساخت و ساز صورت گیرد در محدوده ضوابط ما نیست و ۵۰ متر از حریم ما فاصله دارد. قطعا اگر در محدوده ضوابط ما بود، اقدامات قانونی مرتبط را انجام می‌دادیم و با هیچ شخص یا سازمانی تعارف نداریم.

وی همچنین یادآور می‌شود: محل ذکر شده که قرار است در آنجا باشگاه تیراندازی ساخته شود حدود نیم هکتار در نظر گرفته شده که برخی به اشتباه می‌گویند ۱۲ هکتار است.

رئیس اداره میراث فرهنگی ایذه با بیان اینکه مجوز ساخت و ساز در عرصه داده نمی‌شود، اما در حریم با ضوابطی می‌شود ساخت و ساز کرد، افزود: متولی ساخت باشگاه در نظر دارد یک طرح گردشگری را در قالب رستوران، باغ و... پیاده کند. اخیرا فرم ‌های اولیه برای انجام کارهای ابتدایی گرفتن مجوز را دریافت کرده است که باید با معاونت گردشگری در میان بگذارد.

رحمانی تاکید می‌کند: عرصه و حریم اشکفت سلمان بسیار زیاد و در حدود ۱۲ هکتار است و باشگاه تیراندازی با فاصله ۵۰ متری از این حریم ساخته می‌شود.

مناقشه ‌ای بی ‌پایان

ساخت و ساز در حریم و عرصه محوطه ‌های باستانی همواره محل مناقشه میان دوستداران میراث فرهنگی و متولیان ساخت و ساز است.

فعالان میراث فرهنگی هراس دارند که مبادا این ساخت و ساز‌ها به فرایند طرح ثبت جهانی آسیب وارد کند.

گفته می‌شود دوستداران میراث فرهنگی این شهرستان در نظر دارند موضوع ثبت جهانی بناهای باستانی ایذه را مطرح و دنبال کنند.(مهر)

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰
اجتهاد زنان سیره عُقلاست

درگفت‌وگو با رئیس دانشکده الهیات دانشگاه الزهرا ابعاد بیانات رهبر انقلاب درخصوص تقلید زنان از مجتهد زن را بررسی کرده‌ایم

اجتهاد زنان سیره عُقلاست

نیازمندی ها