شاید بیش از هر چیز سیاره خشک تاتونی در فیلم جنگ ستارگان تداعی کننده چنین سیارهای باشد. در این فیلم سیاره تاتونی با دو خورشید به نامهای تاتو 1 و تاتو 2 (TatooI و TatooII) گرم میشود. سیارات شبیه به زمین زمانی شکل گرفتند که صخرههایی به اندازه سیارکها در میدان گرانشی ستاره گرفتار شده و به شکل خوشه روی هم انباشته شدند. همواره تصور بر این بود که کشش گرانشی دو ستاره میتواند یک مدار ناهموار بوجود آورد.
بیش از یک دهه اختر فیزیکدانان بر این باور بودند که سیاراتی مانند زمین نمیتوانند در کنار ستارههای دوتایی شکل بگیرند یا حداقل این فاصله آنقدر نمیتواند نزدیک باشد که دو ستاره بتوانند حیات روی آن سیاره را پشتیبانی و تضمین کنند. مشکل اینجاست که اجرام کوچک آسمانی از قبیل صخرههایی به اندازه سیارکها باید به مرور با یکدیگر ادغام شوند تا به این ترتیب رشد کنند.
اختر فیزیکدانی به نام بروملی میگوید: اجرام آسمانی کوچک در اطراف تکستارهای مانند خورشید، تمایل به حرکت در مسیر دایرهای دارند. اگر سیارات کوچک به یکدیگر نزدیک شوند، آن وقت میتوانند به آرامی با هم ادغام شوند، اما اگر آنها به دور ستارههای دوتایی گردش کنند آن وقت مسیر حرکت آنها با هم تداخل کرده و پس و پیش حرکت میکنند. در نتیجه این تداخل سرعت گردش بالا، هر کدام مسیر حرکت دیگری را قطع میکند که این موضوع باعث ایجاد برخوردهای مخرب شده و بجای رشد کردن باعث نابودی آنها میشود.
با این حال محاسبات جدید نشان میدهد که در حال حاضر سیارههای صخرهای به اندازه زمین اگر دارای مداری بسیار نزدیک به دایره باشند، میتوانند در کنار ستارههای دوتایی شکل بگیرند. اگرچه محققان در شبیه سازیهای انجام شده، آزمایش خود را به نقطهای که به شکلگیری سیاره منجر میشود هدایت نکردهاند، اما نشان دادند که صخرههای سرگردان در فضا میتوانند بدون برخورد با یکدیگر تا دهها هزار سال در مدارهای بیضی شکل متحدالمرکز به گردش خود به دور ستاره ادامه دهند.
Euronews / مترجم: آتنا حسنآبادی
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد