پاسخ مشاور: اساس و پایه دوستیها در نوجوانی و جوانی که با جذبه و شور زیادی همراه است معمولا و بیشتر بر مبنای عواطف و احساسات شکل میگیرد نه بر اساس منطق و عقل. جالب است بدانید که مقدمه این دوستیها ممکن است جذابیتهای یک فرد از نظر ظاهری یا شخصیتی یا پارهای صفات اخلاقی باشد که او را برای شما فردی دوست داشتنی میسازد که توانسته در روح و روان شما تاثیر عمیقی بگذارد و خلاءهای عاطفی شما را پر کند.
مشکلات وابستگی غیر متعارف به دیگران
این طور بر میآید که شما به عنوان نوجوان، به یک ارتباط دوستانه مستمر نیاز دارید اما همان طور که خودتان بیان کردید معمولا دوستیهایتان موقتی است و به علت وابستگی عاطفی که به طرف مقابل داشتید، بعد از ترک طرف مقابل افسرده و نگران شدهاید. وابستگی میتواند روی احساسات و عواطف و رفتار شما تاثیر بگذارد. بزرگترین مشکلی که وابستگی برای انسان ایجاد میکند و تمام زندگی او را تحت الشعاع قرار میدهد این است که مانع هویت و فردیت یابی او میشود.
دلایل وابستگی بیش از حد به اطرافیان
اضطراب عامل اصلی این وابستگیهاست. در واقع زیر نقاب شخصیت وابسته، اضطراب بالایی وجود دارد. به همین علت فرد وابسته میخواهد برای پنهان کردن یا کنترل این اضطراب به فرد دیگری متکی باشد تا در پناه این اتکا در تصمیم گیری و دیگر نیازهای عاطفی و اجتماعی، اضطراب خود را کنترل کند. فرد وابسته نمیتواند به تنهایی پروژههای شخصیاش را شروع کند چون اضطراب باعث میشود اعتماد به نفس خود را از دست بدهد. بنابراین او مدام خودش را مورد قضاوت قرار میدهد یا از آن ترس دارد که دیگران درباره او چه قضاوتی میکنند. این ترس باعث میشود برای شروع هر کاری به دیگری متکی باشد.
راهکارهای درمان وابستگی
همان طور که گفته شد در شخصیت وابسته، اضطراب بالایی وجود دارد بنابراین برای درمان این اضطراب، بهتر است به یک مشاور یا روان درمانگر مراجعه کنید. علاوه بر رفع اضطراب، افزایش سطح خودآگاهی و خودشناسی نیز جزء تفکیک ناپذیر تکنیک رهایی از وابستگی است. خودشناسی به معنای شناخت، کشف و باور توانمندی و استعدادهای منحصر به فرد خود و شکوفایی آنها و همچنین شناخت قدرت انسان و نیروی فکر و ایمان و شناخت کرامتها و ظرفیتهای خود برای رسیدن به رشد و کمال انسانی است؛ بنابراین با این مهارت و همچنین شناخت افکار، احساسات، رفتارها و انتظارات خود، میتوانید از وابستگیها رها شوید.
تلاش کنید علاوه بر بالا بردن تواناییهایتان، خود را فردی لایق و با ارزش بدانید و برای خود احترام و ارزش بیشتری قائل شوید. پس از آنکه احساس ناتوانی و محرومیت در شما از بین رفت باید به مسئله بازگشت دوباره به زندگی سرشار از آرامش و به دور از وابستگی بازگردید. (دکتر هادی صدری - روانشناس و مشاور خانواده/ خراسان)
*انتشار مطالب خبری و تحلیلی رسانههای داخلی و خارجی در «جام جم سرا» لزوماً به معنای تایید یا رد محتوای آن نیست و صرفاً به قصد اطلاع کاربران بازنشر میشود.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در گفتگو با جام جم آنلاین هشدار داد
روایتی از انقلاب اسلامی در گفتوگو با قاسم تبریزی، استاد تاریخ معاصر
چند کلام با بهادر زمانی، بازیگر نقش سهراب