هر چند مشکلات اقتصادی امری بدیهی و علت بسیاری از موارد سوتغذیه در ایران است ولی مطمئنا علت تمامی مشکلات سوتغذیه ایرانی ها به مسائل اقتصادی برنمی گردد.
کما این که در مقابل سوتغذیه ناشی از کم خوری ، 40درصد افراد این مملکت دچار مشکلات بدخوری و پرخوری هستند.
یکی از عوامل اصلی در نامناسب بودن سبد غذایی هر خانوار، توزیع نامناسب آن بین اعضائ خانواده ، عدم شناخت گروههای غذایی و نیاز بدن به هر کدام از گروههای غذایی است.
بنابراین نقش آموزش در ارتقای فرهنگ و سواد تغذیه ای جامعه بسیار ارزشمند است. نجات امینی ، مدیرکل دفتر فقرزدایی وزارت رفاه با تاکید بر لزوم ارتقای بهداشت جامعه و پیشگیری از بیماری ها می گوید: به دلیل نقش بیماری های زمینه ای مثل بیماری های عفونی ، انگلی یا بیماری های غدد و متابولیک در بروز سوتغذیه ، یکی از استراتژی های مهم ایجاد امنیت غذا و تغذیه پیشگیری از بروز این گونه بیماری ها است.
از سوی دیگر توجه به بیماری های رایج و یا ارتباط با نوع تغذیه، نظیر بعضی از سرطان ها، دیابت ، بیماری های قلبی و عروقی و غیره نیز در زمره بیماری هایی هستند که باید تحت مراقبت و توصیه های تغذیه ای قرار گیرند.
امینی ، تدوین برنامه های کوتاه مدت حمایت تغذیه ای گروههای آسیب پذیر شامل مادران باردار، شیرده و کودکان به عنوان غذای مکمل و گروههای فاقد سفره غذایی به عنوان گروه درآمدی و تدوین برنامه های حمایت تغذیه ای برای مواقع اضطراری و بروز بلایا و حوادث غیرمترقبه را از جمله موارد مهم در این خصوص می داند.
وی خاطرنشان می کند: تدوین برنامه هایی برای سالهای خشکسالی ، جنگ و سایر شرایط اضطراری ، حمایت درازمدت خانواده های دچار سوتغذیه و فقر مالی شدید به عنوان گروه اول درآمدی ، تدوین برنامه های اجرایی در زمینه توانمندسازی اقشار آسیب پذیر و کم درآمد و آموزش خانواده ها جهت ارتقای آگاهی های ضروری در زمینه تغذیه سالم و داشتن سبد غذایی مطلوب از برنامه های بلند مدت است.
همچنین ، شناسایی نیازهای تغذیه ای و تعریف بسته مزایا متناسب با شرایط محیطی ، تعیین اولویت های تخصیص منابع از وظایف مهم این طرح است.
به فکر گرسنگان باشیم
در نیمه ماه مبارک رمضان و روز جهانی غذا شاید وقت آن باشد که به گرسنگان بیندیشیم. غذای سالم و حلال ، هدیه ای بهشتی است که خداوند برای بندگان خداجوی خود فرستاده است. مومنان راستین ، آن را وسیله ای برای شکرگزاری و عبودیت بیشتر می دانند.
هر لقمه که از آن می خورند، به یاد محرومان و گرسنگان نیز هستند.امروز روز جهانی غذاست و سمینارها و کنفرانس های مختلف برای رسیدگی به گرسنگان 5قاره از جهان برپا می شود؛ اما هنوز چشمان بی رمق گرسنگان این کره خاکی ، به دستان فربه برگزارکنندگان این اجلاس دوخته شده است.
ناله های بیدادگر فقر، همچنان بلند است و فقط شعارهای زیباست که به یاری آنها می شتابد.روز جهانی غذا، روز همدردی با گرسنگانی است که از ابتدایی ترین حق زندگی محروم اند و در این محرومیت ، دستان بی توانشان از دامان زندگی کوتاه می شود.
قدر غذا، این نعمت آغازین خلقت را بدانیم و با مصرف درست و عدم اسراف ، با گرسنگان جهان همدردی کنیم. هنگام دور ریختن غذا به این بیندیشیم که این غذا می تواند گرسنه ای را برای یک روز هم که شده از گرسنگی و مرگ نجات دهد.
از مصرف بی رویه غذا بپرهیزیم.روز جهانی غذا تلنگری برای بیداری وجدان های به خواب رفته و شکمهای برآمده است که به خود آیند و صدها هزار همنوع را از چنگال این هیولای هولناک نجات بخشند.