تصاویری که با آنها فردی خودش را به دوستان مجازیاش معرفی میکند از واقعیت درونی او خبر میدهد. دکتر پرویز رزاقی، روانشناس و استاد دانشگاه به شما میگوید چه رازی پشت تصاویر شخصی افراد نهفته و چطور میتوانید به ابعاد شخصیتی دوستان مجازیتان پی ببرید.
خجالتیها کمتر عکس میگذارند
شاید افراد کمرو و خجالتی این ویژگیشان را در شبکههای اجتماعی هم بروز میدهند. این افراد معمولا از عکس واقعی خودشان کمتر استفاده میکنند یا تصاویرشان کاملا واضح نیست. علاوه بر این ممکن است ترجیح دهند به جای عکس واقعی خودشان تصاویری از زیباییهای طبیعی را داشته باشند. کمروها عکسهای سنتی را هم میپسندند و دوست ندارند در فضای مجازی جلب توجه کنند.
پرخاشگرها عکس غیرواقعی دارند
وقتی فردی در فضای مجازی قصد پرخاشگری یا به کار بردن الفاظ ناشایست را دارد ممکن است کمتر از نام و تصویر واقعی خودش استفاده میکند. افراد بیادب و پرخاشگر هویت واقعیشان را کمتر فاش میکنند و به همین دلیل با نام و تصویر غیرواقعی در شبکههای اجتماعی ظاهر میشوند تا قابل شناسایی نباشند، بنابراین اگر فردی با هویت نامعلوم و بدون داشتن تصویر قصد دوستی با شما را داشت در پذیرش این دوستی محتاط باشید و این دوستیها را به سادگی قبول نکنید.
مِهرطلبها زیاد لایک میخواهند
شخصیت مهرطلب در هر شرایطی به دنبال کسب مهر و محبت است و حتی در فضای مجازی هم این میل درونیاش را جستوجو میکند. چنین فردی از هر فرصتی برای جلب محبت دیگران بهرهمند میشود و چه بهتر است که چنین نیازی را از تصاویر واقعی خودش دریافت کند. وقتی عکس پروفایل فرد مهرطلب را لایک میکنید به خواستهاش میرسد. احتمالا مهرطلبها به دنبال عکسهایی از خودشان هستند که منجر به ارتباط و تعامل بیشتر با افراد شود.
به همین دلیل ممکن است عکسهای متفاوت و خاصی را در پروفایلشان ببینید حتی ممکن است در عکسهایشان ابهام هم دیده شود. دیدن نظراتی از این دست که کجا بودی؟ چطور رفتی اونجا؟ و... هم برای مهرطلبها جذاب است. در مجموع هر عکسی که تصور کنند اظهارنظرهای خوبی از آن دریافت میکنند، در صفحه اجتماعیشان دیده میشود. شاید این موضوع به تامین نشدن نیازهای درونی آنها در زندگی مربوط باشد که باید مورد بررسی قرار گیرد.
تنوع طلبها راضی نمیشوند
حتما دیدهاید که بعضی از افراد در شبکههای اجتماعی مرتب عکسشان را تغییر میدهند و هر روز با عکس تازهای ظاهر میشوند. شاید یکی از دلایل این موضوع به تنوع طلبی فرد مربوط شود. تنوع طلبها خیلی زود از یکنواختی خسته میشوند و دلشان میخواهد تصاویرشان را در قالبهای مختلف به دوستانشان نشان دهند. شاید هم عکسها برایشان رضایت بخش نیست و میخواهند با تعویض مدام عکسها به رضایت برسند.
خودشیفتهها ژست میگیرند
به نظر میرسد افرادی که برای عکس پروفایلشان لباسهای شیک و گرانقیمت میپوشند، ژست خاص میگیرند یا به آتلیه میروند در دسته افراد خودشیفته قرار دارند. این افراد از دیدن تصاویر خودشان لذت میبرند و دلشان میخواهد چنین تصاویری در معرض دید عموم قرار گیرد بنابراین هر وقت متوجه شدید که یکی از دوستان مجازی شما مشتاق است مدام عکسهایی از این سبک را در شبکههای اجتماعی قرار دهد، نسبت به خودشیفته بودن او مشکوک شوید.
از دیگر ویژگیهای افراد خودشیفته این است که خیلی دوست دارند مدیریت و رهبری گروههای شبکههای اجتماعی را برعهده بگیرند که این موضوع از یک نیاز روانی خبر میدهد و این پیام را منتقل میکند که از این راه به دنبال کسب هویت هستند.
وسواسیها به دنبال عکس ایده آل هستند
شخصیتهای وسواسی بیشتر به دنبال عکسهایی هستند که از هر لحاظ ایده آل باشد. به نظر میرسد این افراد بر اساس ساختار روانیشان خواهان جلب توجه و درخشش هستند و برای رسیدن به این هدف از همه عوامل استفاده میکنند. عکسی که قرار است در صفحه شخصی و پروفایلشان قرار گیرد باید از هر نظر بیعیب و نقص باشد. از این رو برای انتخاب و عکاسی دقت زیادی به خرج میدهند حتی ممکن است برای داشتن عکس بیعیب و نقص هزینه زیادی در نظر بگیرند و برای داشتن چنین عکسی وقت میگذارند.
اگر به عکس مطلوب دست پیدا کرده و نظرات مثبتی دریافت کنند، میلی به تغییر عکسشان ندارند. شاید دیده یا شنیده باشید که افراد وسواسی ممکن است چندین بار در روز و به طور افراطی دستهایشان را بشویند ولی در مورد عکسهای شخصی این ساختار روانی در این افراد دیده نمیشود. به هر حال نظم و دقت افراطی در انتخاب عکسها موضوعی است که وسواسیها از آن رنج میبرند.
افسردهها حسی ندارند
افراد غمگین و افسرده هم کمتر از عکسهای شخصی خوششان میآید. این افراد عکس خودشان را در شبکههای اجتماعی به نمایش نمیگذارند و اگر هم عکسی قرار دهند، کمتر مایل به تغییر آن هستند. افسردهها نسبت به خودشان احساس قشنگی ندارند و از چهرهشان لذت نمیبرند. از تغییر، تنوع و تحول گریزان هستند. شاید هم عکسهایی را انتخاب کنند که دورنما و پشت زمینه باز دارند و این تصاویر را به جای چهره خودشان قرار دهند. استفاده از تصاویر تیره و تاریک هم در میان افسردهها رایج است.
چه کسانی پشت عکسها پنهان میشوند؟
فرض کنید دوست صمیمی شما با همسرش به شدت مشکل دارد و شما هم از این قضیه باخبر هستنید. ناگهان در فضای شبکههای اجتماعی عکسهای زیبای خانوادگی دوستتان را میبینید که در کنار همسرش نشسته و کاملا خوشحال و خوشبخت به نظر میرسد. میدانید که چشم دیدن همسرش را هم ندارد اما در فضای مجازی نشان میدهد که همه چیز روبه راه است و ما چقدر خوشبختیم! در این شرایط عکسها قرار است پیامی را به مخاطب انتقال دهند.
در واقع در رابطهای که در مورد سلامت روانی یکی از زوجها حرف و حدیثهایی وجود دارد و برداشتهایی مطرح میشود، عکسهای شبکههای اجتماعی میتوانند انتقال دهنده پیام مهمی باشند؛ اینکه ما دو نفر همدیگر را دوست داریم و میخواهیم دیگران این موضوع را باور کنند، حتی اگر واقعیت نداشته باشد! گاهی هم افراد مختلف برای اینکه خودشان را از آسیبهای احتمالی دور نگه دارند چنین عکسهایی را به اشتراک میگذارند تا نگاه دیگران را نسبت به زندگی خودشان تغییر دهند و هدفشان این است که یک نوع رضایتمندی روانشناختی را با عدم رضایتمندی واقعی جبران کنند تا دیدگاه دیگران اصلاح شود. بعضی وقتها هم چنین عکسهایی حاکی از انتقال پیام فرد به خودش است؛ اینکه این زندگی را میخواسته ولی به آن نرسیده و شاید هم با به اشتراک گذاشتن عکسهای خوش گذشته، حسرت میخورد که چرا چنین روزهایی بار دیگر تکرار نمیشوند.
قدرت طلبها قیافه میگیرند
افراد مغرور و قدرت طلب به طور معمول عکسهایشان را با ژست و قیافههای خاص نمایش میدهند و دلشان میخواهد نمادهای قدرت بیرونی را در معرض دید عموم قرار دهند. اگر با شغلشان به قدرت میرسند ممکن است پشت میز مدیریت عکس بگیرند. شاید هم به مکانهایی بروند که به آنها افتخار میکنند و کنار اتومبیل گران قیمت یا ویلای شخصیشان بایستند حتی طرز نشستن آنها هم از این ویژگیشان حکایت میکند. وقتی با غرور روی صندلی لم میدهند این پیام را به مخاطب منتقل میکنند که «من قدرتمند هستم!»
شلختهها بیتفاوت هستند
ویژگی افراد شلخته این است که بینظمی در خانه و زندگیشان موج میزند اما در فضای مجازی از کجا بفهمید که شخصی شلخته است؟ آیا باید صفحه شخصی شلوغ و پر از تصاویر مختلف داشته باشد؟ این طور نیست! برخلاف تصور خیلی از ما ویژگی شلختهها در فضای مجازی این است که کمتر به عکسهایشان دست میزنند. آنها هیجان پذیر نیستند وشاید همان طور که نسبت به نامرتب بودن اتاقشان بیتفاوت هستند، در مورد عکسها هم نظری ندارد و خوب یا بد بودن این عکسها برایشان مهم نیست.(آفتاب)
*انتشار مطالب خبری و تحلیلی رسانههای داخلی و خارجی در «جام جم سرا» لزوماً به معنای تایید یا رد محتوای آن نیست و صرفاً به قصد اطلاع کاربران بازنشر میشود.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
دکتر فواد ایزدی درگفت و گو با «جام جم»:
حسین حبیبی در گفتوگو با «جامجم» از سرچشمههای نگارگری گفت