سال هاست تردد در آرامستان های (قبرستان بالا و پایین) زنجان، به دشواری انجام می شود، علاوه بر ترافیک و شلوغی مسیرهای منتهی به آرامستان ها، داخل آرامستان نیز دسترسی به قبور دشوار شده است، یکسان نبودن ارتفاع قبور، نبود نظم در چینش قبرها و نبود امکانات خدماتی رفاهی مناسب باعث شده تردد و انجام مراسم تدفین بسیار دشوار شود.
علی رغم آنچه در شهرهای سایر استان ها از جمله شهر قزوین در استان همجوار زنجان مشاهده می شود که آرامستان در فاصله ای مناسب در حاشیه شهر و به صورن کاملا منظم، قطعه گذاری شده و مجهز به دستگاه های مکان یاب و تجهیزات لازم است، در شهر زنجان که قدمت دو قبرستان بالا و پایین آن حدود یک قرن برآورد می شود، هیچ گونه نظمی ندارد.
در شرایطی که آرامستان های موجود ظرفیتشان تکمیل شده بود متولیان امر در دهه هفتاد اقدام به جانمایی آرامستان جدید کردند که در فاصله چهار کیلومتری شهر زنجان در مسیر جاده تبریز و در جوار شهرک صنعتی واقع شده است.
آرامستان 20 ساله ای که هنوز درگیر تصمیمات مسئولان است
گرچه این آرامستان 20 ساله شده و هم اکنون سازمان آرامستان های شهرداری زنجان و غسالخانه شهر آنجا مستقر است و اقدامات زیر بنایی در این محل تا حدودی انجام شده اما بنا به دلایل متعدد هنوز دفن متوفیان به صورت رسمی در آنجا صورت نمی گیرد.
متاسفانه بسیاری از شهروندان با این تصور که رفت و آمد به آرامستان جدید دشوار است همچنان اصرار دارند در فضاهای محدود بین قبور و در شرایط دشوار قبرستان های موجود اقدام به تدفین کنند البته ناگفته نماند با وجود اینکه سالهاست شهرداری و شورای شهر وعده انتقال متوفیان به محل جدید را داده اند اما هنوز این وعده عملیاتی نشده است.
نکته قابل تامل در رابطه با وضعیت آرامستان ها اینکه در پرتال اطلاع رسانی سازمان آرامستان های شهرداری زنجان، ارائه خدمات رفاهی، تفریحی و فرهنگی در مزارهای بالا و پایین با مشارکت بخش خصوصی و نیز تهیه طرح جامع محل جدید الاحداث سازمان به صورت قطعه بندی شده و با لحاظ تامین آرامش به عنوان عملکردهای این سازمان قید شده است.
نبود بسترهای لازم خدماتی رفاهی در آرامستان جدید و آماده نبودن این محل، شرایط فرهنگی اجتماعی، نبود عزم راسخ و همکاری لازم برای توقف تدفین در محل جدید، گمانه زنی ها برای افزایش هزینه های خدمات در محل جدید و ده ها دلیل را می توان از دلایل محقق نشدن وعده های مسئولان در این زمینه برشمرد.
برخی از متولیان سخنانی در رابطه با احتمال جابجایی مکان مزبور به زبان رانده اند که این امر خود موجب تاخیر در تلاش برای بهره برداری از آرامستان جدید می شود و موضوعی عجیب تر اینکه با وجود هزینه های صورت گرفته در آرامستان جدید، برخی از متولیان سخنانی در رابطه با احتمال جابجایی مکان مزبور به زبان رانده اند که این امر خود موجب تاخیر در تلاش برای بهره برداری از آرامستان جدید می شود.
با وجود آشفتگی های متعدد بصری، بهداشتی و ترافیکی موجود در آرامستان های داخل شهر زنجان به نظر می رسد در صورتیکه همه مسئولان ضرورت توقف تدفین در محل های موجود را درک کنند و متفق القول با همکاری معتمدان و روحانیون شهر نسبت به بهره برداری رسمی از آرامستان جدید اقدام کنند مشکل چند ساله زنجان رفع می شود.
اختصاص وسایل حمل و نقل عمومی برای رفت و آمد به آرامستان جدید، وجود خدمات رفاهی از جمله مسجد، سنگ قبر، فروشگاه های گل و گلاب و ...و فراهم بودن شرایط لازم برای تدفین از ضرورت های است که با تامین آن تمایل مردم به انتقال متوفیان به آرامستان جدید بیشتر می شود.
آرامستان ها در شورای چهارم تعیین تکلیف می شوند
رییس شورای اسلامی شهر زنجان با اشاره به تکمیل ظرفیت های آرامستان های موجود در شهر زنجان گفت: شورای چهارم از زمان روی کارآمدن شناسایی محل مناسب برای آرامستان جدید را در دستور کار قرار داد، قرار بود با اقدامات کارشناسی شده مناسب بودن یا نبودن محل آرامستان جدید بررسی شود.
آراض ضیایی افزود: این بررسی انجام و اعلام شد با توجه به اینکه طبق ضوابط آرامستان باید حدود 15 کیلومتر از شهرفاصله داشته باشد آرامستان جدید به دلیل واقع شدن در نزدیکی شهر- که در حال گسترش است- و مجاورت با شهرک صنعتی با 600 واحد صنعتی نمی تواند محل مناسبی باشد.
وی با تاکید براینکه هنوز تصمیم برای جابجایی آرامستان جدید قطعی نیست، گفت: آرامستان جدید با توجه به موقعیت و هزینه های صورت گرفته در آن، می تواند تغییر کاربری داشته باشد.
رییس شورای اسلامی شهر زنجان افزود: جانمایی برای احداث آرامستان جدید یکی از مصوباتی بود که شهردار پیشین زنجان به آن توجهی نکرد.
ضیایی اظهار داشت: متاسفانه مزارهای موجود در شهر غیر استاندارد و بی نظم هستند و ساماندهی نشده اند.با انتخاب شهردار تعیین تکلیف آرامستان های شهر نیز مد نظر خواهد بود.
اما مدیر عامل سازمان آرامستان های زنجان گویا اعتقادی به جابجایی آرامستان جدید ندارد و محلی مناسب تر از محل فعلی سراغ ندارد.
شعیب اسماعیلی گفت: به نظرم باید هر چه سریعتر توقف تدفین و انتقال به آرامستان جدید انجام شود و در برنامه بلند مدت محل جدید برای آرامستانی دیگر انتخاب شود.
وی افزود: مدت مدیدی است مردم و مسئولان از وضعیت موجود در آرامستان های داخل شهر گله مند هستند اما تاکنون انتقال متوفیان به محل جدید به صورت رسمی انجام نشده است.
مدیرعامل سازمان آرامستان های شهرداری زنجان با بیان اینکه به طور میانگین سالانه حدود دو هزار متوفی دفن می شوند، افزود: مزارهای بالا و پایین دیگر ظرفیت دفن ندارند.
اسماعیلی با اشاره به انجام عملیات خاکبرداری برای دو طبقه سازی قبور آرامستان جدید اظهار داشت: در صورتیکه از محل اعتبارات استانی برای ساماندهی و آماده سازی آرامستان جدید کمک شود می توان خدمات مناسبی را در محل جدید به مردم ارائه داد.
وی افزود: مقرر شده از ابتدای بهمن امسال متوفیان در آرامستان جدید دفن شوند و در صورتیکه دو طبقه شدن قبرها امسال محقق نشود در قبور یک طبقه دفن انجام می شوند و سال آینده دو طبقه سازی محقق می شود.
مدیر عامل سازمان آرامستان های شهرداری زنجان گفت: با انتقال متوفیان به آرامستان جدید خدمات مربوط به حمل و نقل و کفن و دفن در محل جدید ارائه خواهد شد.
اسماعیلی تاکید کرد: بهره برداری از آرامستان جدید منوط به همکاری مردم و مسئولان است.در شرایط مالی فعلی تسطیح قبور و ساماندهی مزارهای موجود شهر دشوار است.
مدیرعامل سازمان آرامستان های شهرداری زنجان افزود: حدود 500 مزار در ضلع جنوبی آرامستان پایین شهر زنجان با اعتبار 170 میلیون تومان تسطیح شده است اما متاسفانه ادامه این روند با وضعیت مالی موجود امکان پذیر نیست.(مهر)
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در استودیوی «جامپلاس» میزبان دکتر اسفندیار معتمدی، استاد نامدار فیزیک و مولف کتب درسی بودیم
سیر تا پیاز حواشی کشتی در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با عباس جدیدی مطرح شد
حسن فضلا...، نماینده پارلمان لبنان در گفتوگو با جامجم:
دختر خانواده: اگر مادر نبود، پدرم فرهنگ جولایی نمیشد