دکتر حمید امین اسماعیلی با تشریح دستاوردهای تحقیقاتی حهاد دانشگاهی افزود: ارزیابی سیستم جدید دارو رسانی هدفمند بر پایه نانوذرات برای درمان سرطان سینه تولید سلول های «اپتیلیوم» رنگدانه دار شبکیه از سلول های بنیادی جنینی انسانی برای درمان نابینایی و پیوند سلول های کبدی تولید شده از سلول های بنیادی به مدل حیوانی از دستاوردهای تحقیقاتی این نهاد است.
وی گفت: فعالیت های پژوهشی جهاد دانشگاهی اغلب مرتبط با توسعه فناوری بوده و از این رو این فعالیت ها تحقیقات کاربردی و توسعه ای است که ارتباط نزدیک با تولید و توسعه فناوری دارد.
معاون پژوهش و فناوری جهاد دانشگاهی با بیان اینکه این نهاد در حال اجرای سال اول برنامه توسعه پنجم خود است، افزود: در این برنامه مقرر شده است که این نهاد به دنبال تدوین و فروش فناوری در داخل و خارج کشور، دستیابی به جایگاه سازمان برتر در بهره برداری از نتایج تحقیقاتی، تاسیس شرکت های دانش بنیان زایشی (Spin off) و تاسیس و ایجاد سه قطب علم و فناوری در سطح منطقه و یک قطب بین المللی باشد.
اسماعیلی، افزایش پنج درصدی تعداد نوآوران سازمان و ایجاد شبکه های همکاری فعالیت های پژوهشی و فناورانه در داخل سازمان را از دیگر اهداف برنامه پنجم جهاد دانشگاهی ذکر کرد.
برنامه های جهاد دانشگاهی در زمینه ارتباط با صنعت
وی با تاکید بر اینکه ارتباط و همکاری فنی و تخصصی با صنعت یکی از کارکردهای همیشگی فعالیت های پژوهشی و فناورانه جهاد دانشگاهی بوده است، گفت: سوابق همکاری بسیار خوبی میان این نهاد با سازمان ها و بنگاه های صنعتی برقرار است که از آن جمله می توان به همکاری با وزارتخانه های نفت، نیرو، جهاد کشاورزی، شهرداری، مسکن، علوم، تحقیقات و فناوری و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و همچنین نهادهای خصوصی و عمومی فعال در بخش صنعت اشاره کرد.
معاون پژوهش و فناوری جهاد دانشگاهی با اشاره به جزئیات این همکاری افزود: دستور کار اصلی جهاد برای این همکاری های صنعتی آن است از یک سو وارد حوزه هایی از کار شود که خلا فعالیت های فنی و تخصصی در آنها جدی است و از سوی دیگر حوزه کاری مورد نظر حوزه ای استراتژیک برای کشور باشد. علاوه بر آن این سازمان قدرت و توان پاسخگویی به نیازها را به نحو بالقوه یا بالفعل داشته باشد.
وی با بیان اینکه جهاد دانشگاهی بر آن است که این همکاری ها را توسعه دهد، افزود: در حال حاضر همکاری با دستگاه هایی نظیر وزارتخانه های نفت، صنعت، معدن و تجارت، جهاد کشاورزی، صنایع ریلی و شهرداری ها در اولویت های کاری جهاد دانشگاهی است.
اسماعیلی گفت: در هر زمینه ای تلاش می شود نیازهای فنی و تخصصی اصلی نهادهای مذکور را ابتدا شناسایی کنیم و سپس برای حل و فصل آن پیشنهادهای عملی و مشخص به آنها ارائه می شود.
وی افزود: این پیشنهادها معمولا در قالب برنامه ها یا پروژه های همکاری ارائه شده و در صورت تفاهم اجرای آن در دستور کار قرار می گیرد.
معاون پژوهش و فناوری جهاد دانشگاهی با اشاره به تعداد طرح های مشترک با صنعت، اظهار داشت:در حال حاضر جهاد دانشگاهی بیش از 300 قرار داد پژوهشی و فناوری با نهادهای یادشده در دست اجرا دارد که تقریبا تمامی آنها در حوزه های مهم و استراتژیک کاری آنها است.
مهمترین پروژه های تحقیقاتی جهاد دانشگاهی
معاون پژوهش و فناوری جهاد دانشگاهی به بیان برخی از پروژه های تحقیقاتی این نهاد پرداخت و گفت: واحدهای مختلف این نهاد انقلابی دانش بنیان، در حال حاضر پروژه های تحقیقاتی با صنعت نفت، گاز و پتروشیمی با هدف رفع نیازهای تخصصی و فنی این صنعت را در دست اجرا دارند.
وی طراحی و ساخت مته های حفاری دندانه ای و دکل های حفاری نفت در خشکی را از جمله این پروژه ها نام برد و افزود: طراحی و ساخت دستگاه لوله مغزی سیار، بازوهای بارگیری نفت خام، تجهیزات کنترل کننده آلاینده های صنعتی هوا و طراحی سامانه پیشگیری از تشکیل رسوب در کف مخازن نفتی از جمله طرح های اجرا شده از سوی محققان جهاد دانشگاهی بوده است.
اسماعیلی از موفقیت واحدهای جهاد دانشگاهی در طراحی و تولید نمونه پودر میکروبی برای رفع آلودگی های نفتی مایع و جامد و طراحی و ساخت نیروگاه هیبریدی خبر داد و افزود: در بخش حوزه های زیر مجموعه وزارت صنعت، معدن و تجارت موفق به طراحی و ساخت الکتروفیلترهای کارخانه های سیما و مس، پهبادهای جت هدف، سامانه های هوشمند خودرویی (CVT) و سیستم رانش قطارهای شهری و بین شهری شدند.
معاون پژوهش و فناوری جهاد دانشگاهی به دستاوردهای جهاد دانشگاهی در حوزه کشاورزی اشاره کرد و افزود: دستیابی به دانش فنی تولید کودهای زیستی و تجاری سازی آن و دستیابی به تولید تنظیم کننده های رشد گیاه و تجاری سازی آن از جمله دستاوردهای محققان جهاد دانشگاهی در حوزه کشاورزی است ضمن آنکه اقدام به تدوین دانش فنی خط تولید پودر ژل آلوئه ورا در مقیاس نیمه صنعتی شده است.
وی گفت: دستیابی به پروتکل های ریز ازدیادی تجاری گل های مهم نظیر آنتوریوم، ژربرا، لیلیوم، میخک، بنفشه آفریقایی و کاکتوس از دیگر موفقیت های جهاد دانشگاهی در این حوزه بوده است.
وضعیت بودجه های پژوهشی جهاد دانشگاهی
معاون پژوهشی و فتاوری جهاد دانشگاهی با بیان اینکه منابع مالی پژوهش و فناوری از دو بخش تامین می شود، افزود: کمک های دولتی یکی از این منابع است که در قالب کمک به پژوهشگاه ها، پژوهشکده ها، پارک و مراکز رشد و واحدهای جهاد دانشگاهی برای انجام پژوهش ها و تدوین و انتقال فناوری اختصاص می یابد.
وی، درآمدهای حاصل از حوزه های پژوهش و فناوری را دومین منبع مالی این نهاد ذکر کرد که عمدتا در قالب قراردادهای منعقده انجام کار پژوهش و فناوری با نهادهای مختلف سامان می یابد.
اسماعیلی جمع درآمدهای منابع پژوهشی سالانه جهاد دانشگاهی را حدود 300 میلیارد تومان ذکر کرد و افزود: حدود یک سوم این منابع از طریق کمک های دولتی و مابقی از طریق درآمدهای اختصاصی سازمان در حوزه پژوهش و فناوری استحصال می شود.
تلاش برای افزایش عملکرد مراکز رشد جهاد دانشگاهی
وی افزایش بهره وری مراکز رشد از طریق ارائه مشاوره های مالی، فنی و مدیریتی، جذب واحدهای فناوری نوآور و افزایش شرکت های دانش بنیان عضو مراکز را از جمله اقدامات جهاددانشگاهی برای افزایش عملکرد مراکز رشد وابسته به جهاد دانشگاهی عنوان کرد.
اسماعیلی افزود: علاوه بر آن تاسیس مراکز رشد جدید در مناطق مستعد جغرافیایی و جذب واحدهای زایشی از جهاد دانشگاهی در مراکز رشد در دستور کار قراردارد.
یافته های جهاد دانشگاهی در حوزه پزشکی و سلامت
معاون پژوهشی و فتاوری جهاد دانشگاهی همچنین به بیان دستاوردهای این نهاد در حوزه سلامت پرداخت و از تولید سلول های «اپتیلیوم» رنگدانه دار شبکیه از سلول های بنیادی جنینی انسانی خبر داد و افزود :این روش برای درمان نابینایی به کار برده می شود.
وی ارائه روشی برای درمان روماتسیم را از دیگر یافته های این نهاد نام برد و گفت:محققان جهاد دانشگاهی با استفاده از سلول های بنیادی مزانشیمی مشتق از مغز استخوان روشی را برای درمان بیماران مبتلا به آتروز ناشی از بیماری های روماتیسم ارائه کردند.
معاون پژوهشی و فناوری جهاد دانشگاهی درمان سوختگی های ناشی از قرنیه با استفاده از سلول های بنیادی «لیمبوس» را از دیگر یافته های پژوهشگران این نهاد ذکر کرد و گفت: تولید سلول های کبدی از سلول های بنیادی و پیوند به مدل حیوانی آسیب کبدی از دیگر نتایج محققان در حوزه سلامت است.
وی با بیان اینکه این محققان اقدام به تهیه و ارزیابی سیستم جدید دارو رسانی هدفمند بر پایه نانو ذرات برای درمان سرطان سینه کردند، افزود: به کارگیری نانو ذرات نقاط کوانتومی در تشخیص زودهنگام سرطان شایع تخمدان و سینه از دیگر دستاوردهای جهاددانشگاهی در این حوزه است.(ایرنا)
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سیر تا پیاز حواشی کشتی در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با عباس جدیدی مطرح شد
حسن فضلا...، نماینده پارلمان لبنان در گفتوگو با جامجم:
دختر خانواده: اگر مادر نبود، پدرم فرهنگ جولایی نمیشد
درگفتوگو با رئیس دانشکده الهیات دانشگاه الزهرا ابعاد بیانات رهبر انقلاب درخصوص تقلید زنان از مجتهد زن را بررسی کردهایم