صحبت از ماهی مهاجم، همچنان نقل محافل است

هشدار متخصصان درباره نابودگری به نام «ماهی تیلاپیا»

فعالان محیط زیست از رئیس جمهور خواستند مداخله کند

کشمکش بر سر ماهی تیلاپیا بالا گرفت [+سند]

سازمان شیلات در حالی بر ورود ماهی تیلاپیا اصرار می‌کند که فعالان و مسئولان محیط زیست این گونه را تهدیدی جدی برای اکوسیستم‌های آبی می‌دانند و از مسئولان می‌خواهند که از ورود آن جلوگیری کنند.
کد خبر: ۷۴۴۹۵۸
کشمکش بر سر ماهی تیلاپیا بالا گرفت [+سند]

جام جم سرا: با وجود تجربه‌های تلخ و ناموفق و مخالفت‌های جدی متخصصان حوزه‌های شیلات و ماهی‌شناسی، فعالان محیط زیست و حتی سازمان حفاظت محیط زیست نسبت به ورود گونه‌های مهاجم و غیربومی که متأسفانه در سال‌های گذشته آسیب‌های جدی و غیرقابل درمانی را بر محیط‌زیست آبی و دریایی کشور وارد کرده، ناباورانه سازمان شیلات کشور بدون توجه به ملاحظات محیط زیستی و حتی اقتصادی و اجتماعی اصرار بر واردکردن ماهی مهاجم تیلاپیا به اکوسیستم‌های آبی و دریایی کشور دارد.

این در حالی است که از سوی مجامع بین‌المللی نیز درباره تأثیر تخریبی ماهی تیلاپیا بر طبیعت هشدار داده‌شده است. این ماهی که دوره بلوغ جنسی و تکثیر بسیار کوتاهی دارد، سرعت افزایش جمعیتش بسیار بالا است (در هر دوره 2700 تخم و تخم‌ریزی هر دو ماه یک‌بار)، توانایی تحمل سخت‌ترین شرایط محیطی مانند اکسیژن بسیار پایین، طیف وسیع شوری و حرارت را داشته و همه‌چیزخوار است.

از سوی دیگر این ماهی از قدرت بالایی در انتقال به منابع آبی طبیعی، سدها و سازه‌های آبی را داشته و با سرعت غیر قابل تصوری می‌تواند تنوع زیستی آبی کشور را با خطرهای جدی مواجه کند.


سخنگوی دبیرخانه گروه هم‌اندیشی سازمان‌های غیردولتی تالابی کشور در این باره می‌گوید: قدرت بالای گسترش در تمامی آب‌های شیرین تا شور، کاهش کیفیت آب‌های پشت مخازن سدها براثر مرگ دسته‌جمعی این ماهی‌ها به علت کم‌آبی یا تغییرات شدید دمایی از دیگر تهدیدات این ماهی برای اکوسیستم‌های آبی است.

هومان خاکپور، ایجاد بیماری برای سایر گونه‌های آبزی و تأثیر در نرخ جمعیت آن‌ها را از دیگر تبعات اکولوژیکی ورود این‌گونه مهاجم به اکوسیستم‌های آبی و دریایی کشور برمی‌شمرد.

به اعتقاد او، فارغ از تبعات اکولوژیکی، ورود ماهی تیلاپیا با تأثیر بر تولید و تکثیر آبزیان بومی و تولید گوشت نامطلوب (نسبت نامطلوب امگا 6 به امگا 3) که در آغاز با هزینه کمتری به دست می‌آید در طولانی‌مدت تبعات اقتصادی و اجتماعی به علت از دست رفتن مشاغل و معیشت‌های بومی در بسیاری از مناطق کشور را به همراه خواهد داشت.

آن‌طور که خاکپور می‌گوید: دبیرخانه گروه هم‌اندیشی سازمان‌های غیردولتی تالابی کشور تصمیم به نوشتن نامه‌ای برای رییس جمهور جهت درخواست برای جلوگیری از ورود غیر کارشناسانه این گونه ماهی گرفت.

حالا با توجه به خطراتی که ورود ماهی تیلاپیا برای اکوسیستم آبی و گونه‌های بومی به همراه خواهد داشت از یک سو و از سوی دیگر تبعات اقتصادی و اجتماعی ورود این گونه و همچنین بر اساس رویکرد مثبت دولت در حوزه محیط زیست، انتظار می‌رود پیش از آنکه دیر شود از ورود غیر کارشناسی و زیان‌بار این ماهی غیر بومی به کشور جلوگیری شود. (مهر)


*انتشار مطالب خبری و تحلیلی رسانه‌های داخلی و خارجی در «جام جم سرا» لزوماً به معنای تایید یا رد محتوای آن نیست و صرفاً به قصد اطلاع کاربران بازنشر می‌شود.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۶
علیرضا
United States
۱۴:۲۲ - ۱۳۹۳/۱۱/۰۸
۰
۰
با سلام جالب است بعضی از دوستان فقط به فكر پاك كردن صورت مساله هستند نه راهكار با توجه به ایجاد خشكسالی در ایران این گونه بسیار مناسب جهت مراكز كم آب میباشد واگر الان تا فرصت هست راهكار ورود و تكثیر آن ایجاد نشود در زمان بحران بدون برنامه وارد خواهد شد با واقعیت نمیشه جنگید باید مدیریت كرد
خدایاری
Iran, Islamic Republic of
۱۶:۴۷ - ۱۳۹۳/۱۱/۱۹
۰
۰
خیانت به مردم كشورمان
رضا
Iran, Islamic Republic of
۰۰:۱۴ - ۱۳۹۳/۱۲/۰۵
۰
۰
من تا الان نخوردم خوب شد اطلاع رسانی كردید مسولان باید رسیدگی كنند
حسین مقدم
Iran, Islamic Republic of
۰۰:۵۶ - ۱۳۹۴/۰۱/۲۲
۰
۰
سلام . ما همیشه عادت داریم كارها از اخر شروع بكار كنند بجای اینكه از ابتدا با نظر كارشناسی دقیق زیر نظر سازمان مربوطه با قدرت و محكم بدور از هر گونه چشم پوشی و ... انجام بشه میگذاریم تا به بحران برسه و اینقدر خراب بشه كه امیدی به برگشت اون نباشه بفكر حل كردن معضل میریم . مثل خیلی از كارها كه شما هم سراغ دارید . خب اونجا هم باید یه عده ای نون بخورن ! وگرنه مگه سازمان شیلات نداریم و تو اون سازمان كارشناس نیست و یا سازما محیط زیست نداریم و اداره بازگانی نداریم و ... داریم خوب هم داریم قوانین هم كافیه اما كه ...
دكتر مهدوی
-
۱۲:۰۷ - ۱۳۹۵/۰۷/۱۳
۰
۰
دومین ماهی پرورشی جهان بعد از كپور ماهیان
پرورش در بیش از 140 كشور جهان
بزرگترین مصرف كننده آن آمریكا
مهمترین ماهی پرورشی قرن 21
چی شده كه حالا بد شد یكسری شایعه برای افراد سودجو
كورش
-
۱۵:۲۰ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۳
۰
۰
این ماهی خیلی خوش طعم و استخوان درشت هست،اما متاسفانه مردم ما علاقه زیادی به شایعات دارند،این ماهی در سراسر جهان توزیع میشه چطور فقط در كشور ما آلودست ،هیچوقت گول این حرفا رو نخوریم

نیازمندی ها