جام جم سرا: در همین راستا دستهای از اعمال جراحی زیبایی روی نواحی فوقانی صورت از جمله چشم، پیشانی و ابرو انجام میشود که برای برخی افراد که دچار آسیبهای ناشی از حوادث یا مشکلات ژنتیکی هستند، ضروری به نظر میرسد، اما در مواردی که صرفا این جراحیها به منظور زیبایی و جوانسازی صورت میگیرد با کوچکترین عملکرد اشتباه و غیراصولی ممکن است بینایی شخص مختل و او دچار عوارضی شود که درمان آن حتی به جراحی نیاز داشته باشد.
دکتر محسن بهمنی کشکولی، چشم پزشک در گفتوگو با جامجم میگوید: دستکاری و اعمال جراحی و غیرجراحی که به منظور زیبایی و ترمیمی در نواحی اطراف چشم صورت میگیرد باید اصولی انجام شود وگرنه میتواند بینایی را مختل کند.به بیان دیگر، اگر اطلاعات کافی از وضع چشم و ساختمان اطراف آن وجود نداشته باشد بینایی تحت تأثیر قرار میگیرد.
به عنوان مثال اگر کسی بخواهد جراحی زیبایی لیفت (بالا کشیدن) ابرو انجام بدهد یا گونههایش را بالا بکشد باید بررسی کافی در مورد حرکت چشم و غدد اشکی وی قبل از عمل انجام شود وگرنه ممکن است به عوارضی چون اشکریزش یا خشکی چشم مبتلا شود. حتی این نوع جراحی زیبایی میتواند به اعصاب و حرکت عضلانی چشم و غدد اشکی آن صدمه بزند و مشکلاتی را برای بینایی به وجود آورد.
وی تاکید میکند: پیشگیری از بروز این عوارض با توجه به معاینات دقیق چشم، غده اشکی، پمپ اشکی (مجرای باریکی که به طور طبیعی باعث تخلیه اشک از سطح چشم به داخل بینی میشود)، عضلات چشم و مشکلات پلکی مثل شلی پلک، قبل از تصمیمگیری برای انتخاب نوع جراحی زیبایی ممکن است.
از دوبینی تا صدمه به عصب بینایی
به گفته دکتر بهمنی کشکولی، عوارض اصلی ناشی از جراحیهای زیبایی بر سیستم بینایی فقط شامل دوبینی، خشکی چشم، بازماندن چشم و اشک ریزش نمیشود، بلکه هر کدام از این عوارض ممکن است به مشکلات جدیتری از جمله زخم قرنیه منتهی شود. البته صدمه به اعصاب حسی نواحی اطراف چشم را نیز نباید نادیده گرفت، چرا که ممکن است به کاهش حس سطح کره چشم منجر شود.
وی درباره عوارض پلکی جراحیهای زیبایی میافزاید: عوارض پلکی شامل برگشتگی پلک به خارج در صورت برش غیر اصولی در پلک پایین یا برگشتگی پلک به داخل میشود.
نداشتن مهارت کافی جراح یا انتخاب نامناسب بیمار
شاید بپرسید که عوارض ناشی از جراحیهای زیبایی اطراف چشم در چه مواردی بروز میکند؟
دکتر بهمنی کشکولی پاسخ میدهد: بروز این عوارض به دو عامل عمده بستگی دارد. عامل اول این است که فرد از ابتدا مشکلاتی در چشم و نواحی اطراف آن داشته است که در معاینات قبل از جراحی زیبایی مورد توجه قرار نگرفته است. دومین عامل به دانش و مهارت جراح باز میگردد. به طوری که با دانش کافی میتوان درجات خفیف مشکلات را قبل از جراحی در معاینه پیدا و درحین جراحی نسبت به رفع آن اقدام کرد.
این چشم پزشک درباره موارد منع انجام جراحیهای زیبایی اطراف چشم میگوید: به طور کلی باید افراد قبل از جراحی زیبایی در اطراف چشم، تحت معاینه دقیق چشم و ساختمانهای مربوط به آن قرار گیرند.
در بیشتر موارد، به جراحیهای تکمیلی در کنار جراحیهای زیبایی به منظور اصلاح مسائل موجود نیاز است. البته نباید فراموش کرد که به طور کلی به علت دستکاری ناشی از جراحی به طور موقت و به مدت چند هفته ممکن است افراد احساس اشک ریزش یا خشکی چشم داشته باشند ولی باقی ماندن این علائم میتواند نشانه عارضه ایجاد شده در سیستم بینایی باشد.
وقتی جراحی پلاستیک اطراف چشم ضروری میشود
بیشک در مواردی، اعمال جراحی زیبایی اطراف چشم جنبه درمانی داشته و ضروری به نظر میرسد.
دکتر بهمنی کشکولی در این باره توضیح میدهد: به غیر از افرادی که اعمال جراحی پلک، ابرو و پیشانی را صرفا با هدف زیبایی انجام میدهند افرادی هستند که نامزد اعمال جراحی حدقه چشم محسوب میشوند یعنی دچار مشکلاتی چون شکستگیهای حدقه، تومورها و مشکلات تروئیدی چشم هستند.
همچنین انجام اعمال جراحی مجاری اشکی در بیماری که دچار اشک ریزش هستند یا مجاری اشکیشان بسته است، ضروری است. گاهی نیز اعمال جراحی مربوط به چشم مصنوعی یعنی مواردی چون تخلیه چشم و کاشت ایمپلنتهای مربوط به آن میشود.از سوی دیگر، برخی افراد دچار افتادگی پلک هستند که در فرم شدید منجر به پوشاندن قسمتی از مردمک میشود به طوری که میدان دید کاهش پیدا میکند، در چنین شرایطی جراحی افتادگی پلک ضروری است.
پونه شیرازی / گروه سلامت
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در گفتگو با جام جم آنلاین هشدار داد
چند کلام با بهادر زمانی، بازیگر نقش سهراب
با کورش علیانی درباره اجرا و کارشناسیاش در چند برنامه محور مقاومت گفتوگو کردیم
در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با سفیر ایران در روسیه مطرح شد