جام جم سرا: بر اساس آخرین آمار، مصرف آب تهران نسبت به استاندارد جهانی دو برابر است. خشکسالی برخلاف دیگر بلایای طبیعی مانند توفان، سیل یا زلزله به طور خزندهای گسترش مییابد و گزارشهای سازمانهای جهانی نشان میدهد که حدود ۳۰ سال دیگر، منطقه خاورمیانه و همچنین ایران با خشکسالی شدید مواجه خواهد شد؛ این خشکسالی از سالهای اخیر آغاز شده است.
در سالهای آتی، ازدیاد جمعیت در سرزمینی با شرایط اقلیمی خشک، نیمه خشک و کم آب مانند ایران که بیش از نیمی از پهنه آن فاقد ریزشهای مناسب جوی است، مشکلات زیادی را ایجاد میکند. افزایش جمعیت و بهبود استانداردهای زندگی تقاضا برای آب را که حجم آن محدود است بشدت افزایش میدهد و رقابت بین مصرف کنندگان آب (شرب، کشاورزی و صنعت) تشدید میشود. خشکسالی پدیدهای تکرار شونده است؛ به عنوان مثال کشور ما در دو دهه اخیر ۱۳ سال خشکسالیهایی با شدت و ضعف متفاوت را تجربه کرده است و در بسیاری از نواحی ایران، خشکسالی یک تهدید حتمی و اجتناب ناپذیرخواهد بود.
ما وضعیت مطلوبی در ذخیره آب سدها نداریم؛ این در حالی است که پیش بینی میشود روند مذکور در پاییز امسال نیز ادامه یابد و کاهش بارشها بیشتر به آن دامن زند. کاهش بارندگی عامل اصلی خشکسالی و تداوم آن است به شکلی که ۲ سال است تهران با کاهش ۲۵ تا ۳۰ درصدی بارش در مقایسه با سال پیش از آن مواجه بوده و این موضوع موجب شده تا روانآبها و یا میزان ورودی آب به مخازن سدها با ۲۰ درصد کاهش روبرو شود.
آب موجود در مخزن سد کرج به طور نسبی حدود ۱۰ متر از حد داغی آب پایینتر است و ممکن است کاهش سطح تراز مخزن سد بر روی کیفیت آب تاثیر بگذارد. متوسط دبی خروجی سد لتیان ۱۰/۰۸ مترکعب بر ثانیه است. درحالی که متوسط دبی ورودی این سد کمتر از ۲ مترکعب بر ثانیه است. بخشی از مصرف بیرویه و بیش از حد نیاز شهروندان مربوط به مصارف غیر ضروری، نظیر شست وشوی اتومبیل و نظافت ساختمان، و آبیاری فضای سبز منازل است حال آنکه مانند اکثر کشورها نباید از آب شرب بهداشتی در مصارف غیر ضروری استفاده کرد.
تصاویری که در ادامه میبینید، وضعیت کنونی سدهای لار، لتیان، امیر کبیر و ماملو را به تصویر کشیده که همگی تامین کننده عمده آب شرب تهرانند.
(عکس: حمیدرضا دستجردی/ایسنا)
نماینده جنبش جهاد اسلامی فلسطین در ایران در گفتگوی تفصیلی با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با دکتر رجبیدوانی بهمناسبت سالروز مبعث رسول گرامی اسلام(ص) تشریح شد
در گفتوگو با رئیس سازمان دامپزشکی کشور آسیبشناسی شد
در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با دبیرکل «باشگاه مدیریت رسانه و توسعه سواد رسانهای یونسکوی ایران» عنوان شد
بیش از 90% آنچه بر سر این ملت می آید از ضعف مدیریت هاست. بخاطر این است كه مدیریت ها بدست كسانی سپرده شده كه كوچكترین تخصص و تجربه ای ندارند و پست را تصاحب كرده اند. در دنیا هستندكشورهایی با جمعیت بیشتر و امكاناتی كمتر از كشور ما كه دارند به بهترین صورت اداره می شوند فقط بخاطر مدیریت صحیح. اگر به دورو بر خودمان نگاهی بیندازیم میبینیم كه از هر 10 مدیر 9 نفرشان این كاره نیستند. نمی دانم تا كی باید چوب ضعف مدیران را خورد.
اینجا هم مشكل كمبود آب هست. تا جایی كه دارن شمشادهای بلوارها رو به سنگ فرش تبدیل می كنن.
وقتی زیرپایه های افزایش جمعیت محیا نشده(كه یكیش بحثه آب و منابع طبیعیه+اقتصاد+مدیریت و ...)، لازم نیست به افزایشش كمك كنیم.برعكس داریم به نابودی كشورمون كمك میكنیم.