بیشتر خانمهای باردار میتوانند در دوران بارداری فعالیتهای روزانهشان را داشته باشند، اما بعضی هم مجبورند به دستور پزشک معالجشان مدتی از دوران بارداری یا حتی تمام آن را استراحت کنند که میتواند از یک استراحت جزئی روزانه تا استراحت مطلق متفاوت باشد البته دلایل گوناگونی برای استراحت دوران حاملگی مطرح میشود که بارداری چندقلویی، خطر زایمان زودرس، ابتلا به بیماریهای خاص، سابقه سقطهای مکرر و... از جمله آنهاست.
مثلا بیماری پرهاکلامپسی یا همان افزایش فشار خون که معمولا در نیمهدوم بارداری بروز میکند، نیاز به استراحت در دوران بارداری دارد و میزان آن هم بسته به تشخیص متخصص زنان متفاوت است.
همچنین در مواردی که خونریزی واژینال در مادر دیده میشود (میتواند ناشی از جفت سرراهی، پارگی بندناف، عفونت و... باشد) و زمانی که دهانه رحم پیش از رشد کافی جنین باز شود و خطر زایمان زودرس سلامت مادر و جنین را تهدید کند، پزشک دستور استراحت صادر میکند؛ زیرا فشار زیاد به دهانه رحم سقط، پارگی کیسه آب، خونریزی واژنی و آسیبهای مادر را به همراه دارد، اما در مقابل استراحت در دوران بارداری جریان خون جفت را بهبود میدهد و باعث افزایش رسیدن مواد مغذی و اکسیژن به جنین میشود.
استراحت مطلق در چه شرایطی؟
استراحت دوران بارداری انواع مختلفی دارد. گاهی باید مقدار تحرک روزانهتان را کم کنید و دور ورزشکردن را خط بکشید. در شرایط خاصی از بلندکردن اجسام سنگین منع میشوید، در بعضی مواقع باید بیشترین ساعات شبانهروز را روی مبل یا تخت استراحت کنید و در مواردی هم نباید در طول دوران بارداری روابط زناشویی داشته باشید البته همه ماجرا به این نکات خلاصه نمیشود.
تعدادی از خانمهای باردار به اصطلاح استراحت مطلق میشوند، به این معنا که باید مدام دراز بکشند، حتما از دستشویی فرنگی استفاده کنند و فقط اجازه دارند برای صرف غذا یا دوش گرفتن سرپایی و کوتاه مدت از جایشان بلند شوند.
گاهی اوقات نیز خانم باردار باید دوران بارداری را در بیمارستان طی کند و تحت مراقبتهای 24ساعته قرار بگیرد البته خانمها نباید از این ماجرا بترسند؛ زیرا استراحت مطلق در شرایط خاصی نیاز میشود و در طول این مدت هم فرد باردار باید با خواندن کتابهایی مثل تربیت کودک یا مراحل رشد جنین، تماشای فیلم، آموزش زبانهای خارجی از طریق فیلم و کتاب و... خودش را سرگرم کند تا افسردگی به سراغش نیاید.
برای پیشگیری از بروز یبوست در زمان استراحت مطلق باید مواد غذایی فیبردار مصرف شود. حتی کم نیستند خانمهایی که فکر میکنند برای پیشگیری از گرفتگی بدن، لخته شدن عروق پا یا درد مفاصل میتوانند نرمشهای سبک انجام دهند و متاسفانه همین موضوع سلامت جنین و مادر را به خطر میاندازد. پس حتما در این موارد با پزشکتان مشورت کنید.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
دکتر فواد ایزدی درگفت و گو با «جام جم»:
حسین حبیبی در گفتوگو با «جامجم» از سرچشمههای نگارگری گفت