بسیاری از هنرمندان عرصه موسیقی برای پاسداشت مقام و منزلت حضرت امام خمینی(ره) در سال های اخیز اقدام به ساخت و اجرای موسیقیهای فاخری کرده اند. هر کدام از این قطعات موسیقی در ژانرهای مختلف به روایت شخصیت و جایگاه امام پرداخته اند.
بسیاری از این هنرمندان نیز تلاش کرده اند تا احساسات و عواطف درونی خود را نسبت به بنیانگذار انقلاب اسلامی به زبان موسیقی بیان کنند.
بسیاری نیز شعرهای حضرت امام را دستمایه ساخت قطعات موسیقی قرار دادند و بر روی این شعرها اقدام به آهنگسازی کردند.
بهزاد عبدی در سال 1385 سوئیت سمفونی امام خمینی را در چهار قسمت نوشت. «هبوط»، «اوج»، «قیام» و«عروج» چهار قطعه سوئیت سمفونی امامخمینی(ره) بود.این سمفونی در چهار موومان از ابتدای زندگی امامخمینی(ره) شروع می شود و تا رحلت امام ادامه دارد.
بخش نخست این سوئیت سمفونی نامش «هبوط» است و به تولد امام(ره) و به جریانات سیاسی آن زمان اختصاص دارد. قسمت دوم به نام «اوج» به مبارزات ایشان در انقلاب و چگونگی شکل گیری پیروزی انقلاب اسلامی می پردازد و قسمت سوم به نام «قیام» از فرمان جنگ تحمیلی و هشت سال دفاع مقدس به رهبری امام (ره) می گوید. قطعه چهارم این سوئیت سمفونی به نام «عروج» به سالهای آخر زندگی امام (ره) پرداخته است.
سال 86 نیز سه اثر جدید با نامهای «پیر مهربان ما»، «امام بهار» و «وقتی که آمدی» به مناسبت سالگرد ارتحال حضرت امام (ره) در مرکز موسیقی تولید و پس از پخش از شبکههای رادیویی و تلویزیونی به آرشیو موسیقی صدا و سیما ارسال شد.
«پیر مهربان ما» با آهنگ سازی محمد مهدی گورنگی و همراهی گروه کر ساخته شده و آهنگ سازی اثر «امام بهار» را محمد هنجی بر عهده داشته است. شاعر این اثر مصطفی محدثی خراسانی و خواننده آن سیدمحمد عبدالحسینی است.
همچنین ترانه «وقتی که آمدی» با آهنگسازی پانیز فریوسفی و با صدای آرمین صنایعی به همین مناسبت برای مخاطبان کودک و نوجوان ضبط و تولید شد.
در همان سال 1386 نادر مشایخی رهبر آن زمان ارکستر سمفونیک تهران، سمفونی «انتظار» را با این ارکستر اجرا کرد. سمفونی «انتظار» بر اساس اشعار امام خمینی (ره) نوشته شده بود.
در این اجرا قطعاتی که بر اساس اشعار امام خمینی (ره) توسط محسن میرمهدی ساخته شده بود، توسط ارکستر سمفونیک تهران با صدای علی تفرشی و حمید غلامعلی به اجرا در آمد.
سال 88 نیز گروه کر دفتر موسیقی قطعه «انتظار فرج» را با تنظیم «بهزاد عبدی» و رهبری رازمیک اوحانیان در حسینیه جماران اجرا کردند. این اجرا به مناسبت سالگرد ارتحال امام خمینی(ره) برگزار می شد.
در سال 1388 ارکستر سمفونیک تهران نیز بی کار ننشست. این ارکستر به رهبری منوچهر صهبایی کنسرت «فریاد هجران» را به مناسبت سالگرد امام (ره) اجرا کردند.
کنسرت «فریاد هجران» دو بخش داششت. بخش نخست اجرای پوئم سمفونی امام خمینی(ره) اثر بهزاد عبدی در 4 قسمت بود و بخش دوم نیز قطعاتی چون «ساربان» از حسن ریاحی، «نقش خیال» از همایون رحیمیان و «شبانگاهان» و «فریاد بیقراری» از عبدالحسین مختاباد با تنظیم بهزاد عبدی اجرا شد.
همچنین مهدی وجدانی قطعه ارکسترال «ایران 1404» را آهنگسازی و موومان دوم آن را با غزلی از حضرت امام خمینی(ره) به روی صحنه برد.
موومان دوم این اثر که روایتی از دوران پس از انقلاب شکوهمند اسلامی و هشت سال دفاع مقدس داشت، در قطعهای با خوانندگی مهدی حسینی در ژانر موسیقی سنتی ایرانی روایت موسیقایی را از رحلت رهبر کبیر انقلاب امام خمینی(ره) همراه می شد، که بخش وکال این موومان با غزل «من به خال لبت ای دست گرفتار شدم» امام راحل(ره) اجرا شد.
در سال 90 مرکز موسیقی حوزه هنری 3 اثر موسیقایی در رابطه با اندیشههای حضرت امام خمینی(ره ) تولید کرد.
«صاحب درد» با شعری از امام خمینی (ره )وآهنگ وصدای «سید جلال الدین محمدیان»، «خورشید مستان (1)»با شعر علیرضا قزوه و آهنگ وصدای مرتضی قاسمی و «خورشید مستان(2)» با شعر علیرضا قزوه وآهنگ ارکسترال «سید محمد میر زمانی» وصدای علی تفرشی تولید وآماده پخش رسانهای شد.
در این سال آلبوم موسیقی «غم دیدار» با اشعار حضرت امام خمینی(ره) و آهنگسازی مهدی نظری با حمایت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی منتشر شد.
دو قطعه از این آلبوم را علیرضا وکیلی منش و دو قطعه دیگر را هم مسعود نوریان خوانده است. این مجموعه در فرم ارکسترال ضبط شد و سازهایی چون تار، سنتور، نی، کمانچه، دف، تنبک و ویلن و ویلنسل و کنترباس و آلتودر این اثر مورد استفاده قرار گرفتند.
اما در سال 91 آلبوم موسیقی «دیدار دوست»به آهنگسازی مهدی نظری با اشعاری از امام خمینی (ره) همزمان با بیست و سومین ارتحال بنیانگذار انقلاب اسلامی از سوی انجمن موسیقی ایران منتشر شد.
در این آلبوم قطعاتی چون «محرم راز» در دستگاه نوا، «یاد دوست» در دستگاه همایون، «ساحل وجود» در آواز ابوعطا،«روز وصل» در آواز افشاری، «غم دیدار» در دستگاه سه گاه، «چشم بیمار» در آواز بیات ترک و «قافله» در دستگاه شور بر اساس اشعاری از حضرت امام خمینی (ره) به آهنگسازی مهدی نظری و تنظیم حسین زندی به چشم می خورد.(تسنیم)
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد