صنعت پرورش میگو در آستانه ورشکستگی

درحالی که صنعت پرورش میگو می‌تواند با ارزآوری خود به رشد اقتصادی کشور و کاهش وابستگی به درآمدهای نفتی کمک کند، اما اکنون با مشکلات بسیاری نظیر ناتوانی پرورش​دهندگان در پرداخت بدهی​های بانکی، افزایش هزینه های تولید، زیربار نرفتن صندوق بیمه برای پرداخت خسارت و ضعف در زیرساخت ها روبه​روست.
کد خبر: ۶۶۵۵۵۴
صنعت پرورش میگو در آستانه ورشکستگی

به طوری که به گفته مدیرکل میگو و آبزیان دریایی سازمان شیلات ایران، رفع مشکل میگوکاران به حمایت دولت نیاز دارد.

امیدرضا اصغری با بیان این‌که طی سال‌های اخیر صادرات و نرخ میگو از وضع مناسبی برخوردار بوده، اما باید در نظر گرفت که هزینه‌های تولید آن نیز رقم قابل‌توجهی سرمایه می‌طلبد، در این باره می گوید: تقریبا برای تولید هر کیلوگرم میگو ده هزار تومان نیاز است که اگر مزرعه‌ای بخواهد 50 تن تولید میگو داشته باشد، منابع جاری آن اندک نخواهد بود، بنابراین، این منابع باید از طریق دریافت وام و تسهیلات بانکی تامین شود.

به گفته وی، پرورش‌دهندگان میگو نمی‌توانند بموقع وام و تسهیلات بانکی مورد نیاز خود را از بانک‌های عامل بویژه بانک کشاورزی دریافت کنند و هم اکنون بخشی از آنان به دلیل بدهی های بانکی تحت پیگرد قانونی قرار دارند و حتی برخی از آنها به دلیل تجمیع بدهی های انباشته توان ادامه کار را ندارند.

اصغری با بیان این‌که اکنون میگو کاران 80 میلیارد تومان به منابع بانکی بدهکار هستند، می گوید: انتظار می‌رود این اعتبار از سوی دولت تامین و پرداخت شود.

در همین حال عضو هیأت رئیسه کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس، با انتقاد از عملکرد ضعیف دولت در حمایت از تولید‌ میگو در کشور، گفت: شکست پیاپی طرح‌های حمایتی از صنعت میگو، از بی‌برنامگی‌ در این بخش حکایت می‌کند و نابودی این صنعت در کشور را نشانه گرفته است.

هدایت‌الله میرمرادزهی در گفت‌وگو با خانه ملت، با اشاره به این‌که در برهه‌ای از زمان شیوع بیماری در بین آبزیان بویژه میگو امکان عرضه این محصول به بازار و سود‌آوری را از تولیدکنندگان گرفت و ضربه مهلکی به بدنه این صنعت وارد کرد، می‌گوید: البته در پی تلاش‌های مستمر تولید‌کنند‌گان میگو، مبلغی از صندوق خسارت به تولید‌کنندگان اختصاص یافت که بسیار ناچیز بود و جبران این خسارت را نمی‌کرد.

بالا بودن هزینه​های تولید

پرورش میگو در خوزستان از سال 1371 در چوئبده آبادان آغاز شد. البته در سال‌های 1381 ـ 1380 به دلیل بروز پدیده سرمازدگی و به دنبال آن بیماری لکه سفید، روند تولید متوقف شد تا این‌که پس از هفت سال، پرورش‌دهندگان بار دیگر پرورش و تولید میگو را آغاز کردند و امروز این منطقه یکی از قطب‌های اصلی پرورش میگو در کشور به شمار می‌رود و طبق آمارهای منتشر شده، سال گذشته از 250 هکتار حوضچه پرورش میگو، 800 تن میگو صید شده است.صنعت پرورش میگو گرچه به اشتغالزایی در این منطقه کمک کرده، اما اختصاص نیافتن اعتبارات مناسب و بموقع، مشکلاتی را در این بخش ایجاد کرده است.

محمد معلم، رئیس اتحادیه میگوپروران خوزستان با اشاره به این‌که از مشکلات فعلی پرورش‌دهندگان میگو تامین نقدینگی برای آماده‌‌سازی بموقع و تجهیز حوضچه‌هاست، از سازمان‌های متولی و بانک‌های عامل می‌خواهد در زمینه تامین اعتبارات مورد نیاز میگوپروران اقدام کنند.

وی با اشاره به پرداخت نشدن بموقع اعتبارات تخصیص یافته به این مجموعه می‌گوید: تسهیلات در نظر گرفته شده دیر به این بخش تزریق می‌شود و به همین دلیل در سال گذشته نتوانستیم از اعتبارات در نظر گرفته شده به منظور حمایت از بخش کشاورزی استفاده کنیم.

رئیس اتحادیه میگوپروران خوزستان یادآور می‌شود: براساس قانون و مصوبات دولتی، اداره امور آب جنوب استان باید آب شور دریا را بدون اخذ هزینه‌ای در اختیار میگوپروران قرار دهد، اما متاسفانه این اداره به تعیین آب‌بها اقدام کرده است که به دلیل دریافت نکردن مجوز برداشت آب، استفاده از برق در این مجموعه به صورت صنعتی محاسبه و این مساله موجب می‌شود با وجود بالا رفتن راندمان تولید، سودی نصیب تولیدکنندگان نشود.

استان بوشهر یکی دیگر از قطب‌های تولید میگو و فرآورده‌های دریایی است که در صورت حمایت مناسب مسئولان از تولیدکنندگان می‌تواند نقش بسیار مهمی در زمینه ارزآوری و توسعه اقتصادی داشته باشد، در حالی که تولیدکنندگان این استان نیز با مشکلات متعددی دست و پنجه نرم می‌کنند.

210 مزرعه پرورش میگو در این استان وجود دارد که به دلیل مشکلات مالی سرمایه‌گذاران، اکنون فقط 60 درصد این ظرفیت فعال است.به گفته یکی از پرورش‌دهندگان میگوی این استان، با توجه به وجود بیماری در مولدهای میگو در دیگر کشورها، این بیم وجود دارد که این بیماری‌ها منتقل شود و صندوق بیمه نیز تاکنون زیر بار بیمه کردن نرفته است.

یکی دیگر از تولیدکنندگان نیز مشکل تامین غذای میگو را از مهم‌ترین خواسته‌های پرورش‌دهندگان عنوان می‌کند و می‌گوید: این موضوع هرساله مشکلاتی را برای تولیدکنندگان ایجاد می‌کند و به طور نمونه به دلیل کمبود غذا، در آستانه فصل برداشت مزارع، میگوها به خودخوری روی آورده و علاوه بر زیانی که به سرمایه‌گذاران این عرصه وارد می‌کنند، مشکلات بهداشتی را برای این مزارع پیش می‌آورند.

به گفته ابراهیم عباسی، مدیرعامل اتحادیه پرورش‌دهندگان میگوی این استان، هزینه هر کیلو غذای میگو از 1800 تومان در سال 91 به 5000 تومان در سال گذشته رسید، ضمن این‌که قیمت لارو (بچه میگو) نیز از شش به 13 تومان رسید که این افزایش قیمت در کنار مشکلات نقدینگی پرورش‌دهندگان فشار زیادی را در سال گذشته برایشان ایجاد کرد.

ضعف زیرساخت‌ها و بروز بیماری‌ها

رضا عوض‌پور، معاون برنامه‌ریزی استاندار بوشهر نیز با اشاره به ظرفیت‌های استان بوشهر در حوزه شیلات و با اشاره به مشکلات پرورش‌دهندگان میگو می‌گوید: ضعف زیرساخت‌ها و بروز بیماری‌ها باعث شد که تولید میگو در سال‌های گذشته با روند توسعه و پیش‌بینی نرخ رشد مواجه نشود و این حوزه با فراز و فرودهای زیادی روبه‌رو بوده که البته وضع در دو سال اخیر بهبود یافته است.

وی از برداشت 9000 تن میگوی پرورشی در استان بوشهر در سال گذشته خبر می‌دهد و می‌افزاید: امسال با وجود برنامه‌ریزی انجام شده، 9000 تن میگوی پرورشی در استان تولید شده و این در حالی است که می‌توانستیم در همین سطح زیرکشت، بیش از ۱۳ هزار تن برداشت داشته باشیم.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۱
رضا
Iran, Islamic Republic of
۰۰:۴۶ - ۱۳۹۳/۰۶/۳۱
۰
۰
سلام مدیر عامل شركت ... هستم بدهی بانكی ام ٣٠٠ میلیون تومان میباشد و بانك با پافشاری اش را دارد و از من بدهی ام را مطالبه میكند و گفته اگر پرداخت نكنی اموال منقول و غیر منقول را مصادره خواهیم كرد در صورت امكان به این مسائل رسیدگی كنید

نیازمندی ها