جام جم سرا: بسیاری از فرزندان بزرگسال با نگرانی این سوال را میپرسند که برای پدر و مادر سالخورده خود چه کار میتوانند بکنند؟ آنها تصور میکنند که تنها خودشان با این دغدغه روبرو هستند اما انجمن ملی مراقبت از سالمندان در آمریکا برآورد کرده است که حدود ۶۶ میلیون نفر در جهان در سالهای طلایی عمر خود به نحوی مشغول مراقبت و نگهداری از یک فرد سالخورده هستند.
به نقل از شبکه ایبیسی، برخی از دغدغهها و سوالهای اصلی فرزندانی که از سالمندان مراقبت میکنند شامل موارد ذیل میشود که عمل به برخی از توصیههای مطرح شده در این گزارش میتواند برخی از این دغدغهها و نگرانیها را به حداقل برساند.
مدیریت و کنترل مصرف داروهای متعدد در سالمندان
آیا والدین شما به دلیل مشکلات و بیماریهای متعدد نزد چند پزشک میروند؟ در این صورت چه کسی بر تعدد و تنوع داروهای مصرفی آنها در قفسه داروهایشان نظارت میکند؟ مصرف داروهای مختلف برای کنترل چند بیماریِ همزمان وقتی با مشکل فراموشی سالمندان همراه شود خطر تداخل دارویی و همزمان شدن مصرف داروها و یا حتی واکنشها و حساسیتهای مشکلساز و گاهی نیز خطرناک را افزایش میدهد که این امر در درازمدت سبب اختلال ذهنی، ضعف حافظه و مشکلات دیگری میشود. این اختلالات به راحتی با زوال عقل در سالخوردگان اشتباه گرفته میشوند. مشکل «تداخل دارویی» یک معضل شایع در میان سالمندان است. سال گذشته تحقیقات پژوهشگران هلندی نشان داد، حدود یک پنجم داروهایی که برای سالمندان تجویز میشوند در واقع نابهجا و اشتباهی هستند. این مطالعه همچنین نشان داد داروهای معمولی که برای درمان آلرژی، افسردگی و تسکین درد تجویز میشوند بیشترین میزان داروهای تجویزی را در این گروه سنی تشکیل میدهند. این گروه داروها همچنین جزو مواردی هستند که منجر به بروز بیشترین واکنشهای حاد میشوند. پس در صورتی که حس کردید پدر یا مادر سالخورده شما دچار سوء مصرف دارو شده، او را به نزدیکترین مرکز درمانی منتقل کرده و فهرستی از تمام داروهای مصرفی وی همراه با زمان و دوز مصرف آنها را به پزشک ارائه کنید. به والدین خود نیز تاکید کنید به توصیههای پزشک به دقت عمل کنند و در صورت بروز هرگونه حالت غیرطبیعی با او تماس بگیرند.
حفظ تعادل در حرکت
زمین خوردن یکی از عوامل اصلی جراحتهای منجر به فوت در بیماران ۶۵ سال به بالا است. گزارشهای مرکز کنترل و پیشگیری امراض آمریکا (CDC) ضمن بیان این مطلب نشان میدهد در سال ۲۰۱۲ میلادی بیش از ۱/۶ میلیون سالمند به دلیل بروز جراحتهای ناشی از زمین خوردن و افتادن برای درمان به مراکز فوریتهای پزشکی مراجعه کردهاند. در یک سوم این افراد ضعف بینایی و جسمانی، مصرف دارو، موانع خطرناک نظیر کفپوشهای لیز و کمبود نور کافی از عوامل اصلی زمین خوردن محسوب میشوند. اما خیلی از این زمین خوردنها قابل پیشگیری هستند. یکی از بهترین راهها برای اینکه والدین خود را همیشه سرپا نگه دارید این است که این موانع را از خانه آنها دور کنید. برای مثال گوشههای فرش و موکت را مهار کرده و از جمع شدن و تاخوردگی آنها جلوگیری کنید. کف حمام را با چسباندن کفپوشهای ضدسُرخوردن، ایمن کنید. همچنین روی دیوار دستگیرههایی نصب کنید. به والدین خود نیز توصیه کنید به جای پا برهنه رفتن در حمام از دمپاییهایی استفاه کنند که سُر نباشند. اگر والدین شما معمولا دچار زمین خوردن تصادفی میشوند با یک پزشک مشورت کنید تا دلیل اصلی این مشکل مشخص شود.
توجه به مشکل ضعف حافظه
بنابر مطالعاتی که در سال ۲۰۱۲ میلادی از سوی مرکز کنترل و پیشگیری امراض آمریکا انجام شد، حدود یک هشتم از نسل آمریکاییهای بعد از جنگ جهانی دوم، طی سال قبل از آن با مشکلات حافظهای فزایندهای مواجه شدهاند که در یک سوم این افراد مشکلات حافظه به حدی بوده که منجر به دشواری در انجام فعالیتهای عادی روزانه نظیر نظافت، پخت و پز و کار شده است. این مشکل زمانی تشدید میشود که والدین شما سعی میکنند مشکل زوال حافظه خود را از دیگران مخفی کرده یا از مراجعه به پزشک برای سنجش حافظه سرباز میزنند. بدنامی و وحشت از اسم «آلزایمر» و سایر گونههای زوال عقل، باعث میشود افراد سالخورده از مراجعه به پزشک و روبرو شدن با این بیماری فرار کنند. از آنجا که والدین سالخورده در مراجعه به پزشک به ویژه برای مشکلات ناشی از کهولت سن، نظیر ضعف حافظه، سرسخت و سمج هستند در صورت مشاهده هر گونه ضعفی در حافظه والدینتان، آنها را ملزم کنید به پزشک مراجعه کنند. اگرچه بسیاری از انواع زوال عقل قابل درمان نیستند اما میتوان روند بروز و پیشرفت برخی از آنها را کندتر کرد.
حفظ فعالیت بدنی و جلوگیری از بیتحرکی
دانشکده پزشکی و سلامت هاروارد اعلام میکند که به طور میانگین، زنان بالای ۷۰ سال بیشتر ساعات بیداری خود را در حال نشستن یا دراز کشیدن سپری میکنند. همچنین نتایج مطالعه جدیدی نشان میدهد یک فرد ۶۵ ساله به طور میانگین در هفته ۴۸ ساعت تلویزیون تماشا میکند که این رقم معادل هفت ساعت در روز است. تشویق والدین سالخورده به ورزش کردن به طور مرتب به حفظ سلامت آنها کمک میکند. ورزش در افراد سالخورده با تقویت عضلات و استخوانها، بهبود تعادل و کاهش دردهای آرتروز باعث کم کردن پیامدهای جسمی و روانی ناشی از کهولت سن میشود. مطالعات متعدد نشان میدهد افزایش خونرسانی به مغز که ناشی از انجام فعالیتهای ورزشی است نیز میتواند قوای ادراکی مغز را حفظ کرده و ضمن افزایش سلامت مغز، علائم ابتلا به افسردگی را در سالمندان به حداقل برساند.
البته این بدین معنا نیست که پدرومادر سالخورده خود را برای شرکت در مسابقه دو ماراتن ثبتنام کنید یا از او بخواهید از کوه بالا برود بلکه تنها قدم زدن و پیادهروی مرتب، استفاده روزانه ۳۰ دقیقه از دوچرخه ثابت و یا حتی قدم زدن در پارک برای تحرک بدنی مورد نیاز آنها کافیست. بنا بر آمار منتشر شده از سوی مرکز کنترل و پیشگیری امراض آمریکا، حدود ۲۵ درصد از سالخوردگان ۷۵ سال و مسنتر به دلیل ترس از زمین خوردن، فعالیتهای بدنی خود را محدود میکنند.|ایسنا
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
دکتر فواد ایزدی درگفت و گو با «جام جم»:
حسین حبیبی در گفتوگو با «جامجم» از سرچشمههای نگارگری گفت