برای نمونه میتوان به قانون جامع حمایت از معلولان که 9 سال پیش تصویب شد و اکنون با عنوان لایحه حقوق شهروندی معلولان از آن یاد میشود، اشاره کرد.
قانونی که بر حمایت از اشتغال، مناسبسازی معابر و حق مسکن معلولان تاکید دارد. براساس این قانون باید سه درصد از سهمیه استخدام سازمانهای دولتی و خصوصی در اختیار معلولان قرار گیرد یا مصوب شده مسکن اجاره به شرط تملیک به معلولان داده شود، افزون بر این موارد باید به آموزش عالی رایگان معلولان، مناسبسازی معابر و بازنشستگی پیش از موعد این افراد نیز اشاره کرد که متاسفانه به دلیل نبود ضمانت اجرایی مناسب تاکنون آنگونه که باید اجرایی نشدهاند.
این درحالی است که معمولا با نزدیک شدن به روز جهانی معلولان سازمانهایی که در این حوزه فعالیت میکنند دست به اقداماتی میزنند که به نظر بیشتر جنبه تبلیغاتی دارد، زیرا این برنامهها هیچوقت با جمعیت معلولان متناسب نبوده و نیست.
برای نمونه روز گذشته با همکاری معاونت توانبخشی سازمان بهزیستی و انجمن دفاع از حقوق معلولان 120 دستگاه ویلچر در اختیار معلولان نیازمند قرار گرفت، ولی نکته اینجاست که از 40 هزار معلولی که فقط در استان تهران از خدمات انجمن دفاع از حقوق معلولان ایران استفاده میکنند 3000 نفرشان نیاز ویژهای به ویلچر دارند.
از این گذشته این روزها انسانهایی که به قول معروف چارستون بدنشان سالم است، برای تردد و استفاده از خدماتی که در شهر ارائه میشود با مشکل روبهرو هستند، چه برسد به افراد معلول، زیرا پیادهروها، وسایل حمل و نقل عمومی، ساختمانها و ادارات دولتی، باجههای تلفن، عابربانکها، پلهای عابر پیاده و پارکها به شکلی طراحی شدهاند که معلولان برای استفاده از آنها با مشکل جدی روبهرو هستند.
این در حالی است که این مشکلات سبب خانهنشینی معلولان شده و از طرف دیگر به عدهای از آنها که تلاش دارند در جامعه حضور پیدا کنند، آسیب جسمی بیشتری وارد میکند.
به همین دلیل با توجه به اینکه رئیسجمهور این روزها متن پیشنویس غیررسمی حقوق شهروندی را ارائه کرده، بهتر است سازمان و نهادهایی که همیشه سنگ حمایت از معلولان را به سینه زدهاند، نسبت به ضعفهای موجود یا نکتههایی که ممکن است در این منشور از قلم افتاده باشد، از خود واکنش نشان دهند.
مهدی آیینی - گروه جامعه
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
دکتر فواد ایزدی درگفت و گو با «جام جم»:
حسین حبیبی در گفتوگو با «جامجم» از سرچشمههای نگارگری گفت