جاده جنگل ابر در انتظار تصمیم جدید

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست کشور اخیرا در نشستی ساخت جاده در جنگل ابر را منطقی ندانست و اعلام کرد با توجه به وجود چهار جاده در این مسیر دیگر نیازی به احداث جاده جدید نیست.
کد خبر: ۶۰۸۵۱۰
جاده جنگل ابر در انتظار تصمیم جدید

این اظهار نظر در حالی مطرح می‌شود که بحث احداث این جاده که مدتی است متوقف مانده، با اما و اگرهایی روبه‌روست، البته بسیاری از کارشناسان محیط زیست بر این باورند و حتی پیش‌بینی می‌کنند که در دولت جدید ساخت این جاده برای همیشه متوقف شود.

معصومه ابتکار در این نشست که یکشنبه گذشته برگزار شد، جاده‌سازی در محدوده جنگل ابر را ناشی از فشارهای سیاسی ـ استانی دانست و اعلام کرد: ما از همان روز اول با این اقدام مخالف بودیم و با توجه به این‌که در حدفاصل گرگان تا آزادشهر چهار جاده به منطقه شاهرود وجود دارد، نیازی به احداث جاده جدید در جنگل ابر نیست.

در همین زمینه، یک کارشناس ارشد مسائل محیط زیست نیز با بیان این‌که این طرح هیچ توجیه اقتصادی و فنی ندارد و باید سریعا متوقف شود، به جام‌جم می‌گوید: از آنجا که موانع قانونی زیادی بر سر راه اجرای این طرح وجود داشت و ساخت آن با توسل به فشارهای زیاد تصویب و انجام شد، می‌توان پیش‌بینی کرد باتوجه به رویکردی که دولت جدید نسبت به اهمیت محیط زیست و منابع طبیعی و توجه به درخواست‌ تشکل‌های مردم‌نهاد دارد، ساخت این طرح متوقف شود.

دکتر ناصر مقدسی در پاسخ به این پرسش که آیا امکان توقف این طرح که از پشتوانه مصوبه دولت گذشته برخوردار است، وجود دارد، می‌افزاید: طبق قانون هرگونه خسارت غیرقابل جبران به مناطق محیط زیست مطلقا ممنوع است، بنابراین دولت جدید می‌تواند به طور کامل طرح احداث جاده را متوقف کند.

وی با اشاره به حجم زیاد تخریب‌های صورت گرفته در مسیر این جاده خاطرنشان می‌کند: با استناد به همین دلایل، مسئولان محیط زیست و سازمان جنگل‌ها و منابع طبیعی می‌توانند سریع وارد عمل شده و به طور قانونی مانع ادامه طرح شوند.

به گفته این کارشناس، هنوز برای توقف طرح دیر نشده است، زیرا مراحل ابتدایی خود را می‌گذراند، اما هرچه روند جاده‌سازی به عمق جنگل و شیب‌های سنگین و توپوگرافی خاک نزدیک‌تر شود، فرسایش خاک و تخریب جنگلی بیشتری صورت می‌گیرد.مقدسی می‌افزاید: اجرای این طرح از دو مسیر روستای ابر در شاهرود و شیرین‌آباد در گرگان آغاز شد و پیشرفت تخریبی داشت و به دنبال آن بخش زیادی از جنگل‌های ارس منطقه از سوی لودرهای وزارت راه تخریب و نابود شد، با این حال جلوی ضرر را از هر جا بگیریم، منفعت است و به همین دلیل این طرح باید کاملا متوقف شود.

ساخت جاده همچنان ادامه دارد

در همین حال شنیده‌ها درباره اخبار روند جاده سازی در جنگل ابر متفاوت است، به طوری که برخی از مسئولان از توقف موقت عملیات جاده‌سازی در منطقه خبر می‌دهند، اما برخی معتقدند جاده‌سازی با چراغ خاموش و به آرامی همچنان در منطقه ادامه دارد.یک استاد دانشگاه و فعال محیط‌زیست با تکذیب ادعای مسئولان مبنی بر ساخت جاده در جنگل ابر می گوید: متاسفانه ساخت جاده درجه یک و ویلا در جنگل ابر همچنان ادامه دارد.

علی‌نقی مقصودلو با بیان این‌که زمین‌های کشاورزی روستای شیرین‌آباد نخستین قربانی رانش زمین در این منطقه به‌دلیل قطع درختان برای ساخت جاده در جنگل ابر است، چندی پیش در گفت‌وگو با مهر می افزاید: برخلاف ادعای مسئولان مبنی بر توقف عملیات جاده‌سازی‌ در مسیر جنگل ابر روند جاده‌سازی‌ آن‌هم جاده درجه یک با عرض 40متر همچنان در این منطقه ادامه دارد. ضمن این‌که ویلا‌سازی‌ در این جنگل نیز هرگز متوقف نشده است و باتوجه به افزایش میزان رانش‌ها در بخش‌های مختلف مسیر امیدواریم مدیریت جدید سازمان حفاظت محیط‌زیست هرچه سریع‌تر جلوی ساخت این جاده و ویلاسازی و در پی آن نابودی روستای شیرین‌آباد را بگیرد.

این سخنان در حالی مطرح می‌شود که مدیرکل راه و ترابری استان سمنان نیز از تعطیلی طرح خبر می‌دهد و تصریح می‌کند: فقط حدود 12 کیلومتر از این جاده در محدوده استحفاظی این استان قرار دارد که پنج کیلومتر آن تا روستای ابر آسفالت است و سال گذشته برای ادامه مسیر از روستای ابر به بالا قراردادی منعقد و کارهایی نیز انجام شد، ولی به دلیل تخصیص نیافتن اعتبار اکنون طرح متوقف شده است، هرچند امسال نیز دوباره پیشنهاد اجرای طرح را تکرار کرده‌ایم و منتظریم ببینیم که وضع تخصیص اعتبارات چگونه خواهد شد.

منوچهر رحمانی با بیان این‌که هدف ما از جاده ابر توسعه صنعت گردشگری به منظور توسعه سبز در بخش حمل و نقل است، می‌گوید: اگر اعتبارات تخصیص پیدا کند ، تصمیم داریم شرایط موجود را جوری اصلاح کنیم که تحت هیچ شرایطی تخریبی صورت نگیرد، ضمن این‌که با بهسازی مسیر دسترسی موجود، علاوه بر این‌که توان ما برای امدادرسانی در برخورد با حوادث قهریه افزایش پیدا می‌کند، مردم نیز برای حضور در این جنگل مشتاق‌تر می‌شوند.وی با اشاره به این‌که طرح جاده جنگل ابر در حوزه استان سمنان مشکلی نداشته و پیشرفت حدود 30 درصدی دارد، خاطرنشان می‌کند: همه مسئولان استان باید کمک کنند تا شرایطی در این منطقه فراهم شود که بازدیدکنندگان بیشتری به این منطقه بیایند چون این امر به اشتغالزایی و توسعه منطقه کمک خواهد کرد.

آسفالت جاده، مقدمه ساخت و ساز ویلاها

برخلاف اظهارات مدیرکل راه وترابری استان سمنان، رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان شاهرود معتقد است؛ آسفالت جاده موجود به تخریب جنگل کمک خواهد کرد.

حمیدرضا حسنی با بیان این‌که اگر جاده موجود آسفالت شود، تردد درآن راحت‌تر شده و همه این امکان را پیدا می‌کنند با وسایل نقلیه شخصی تا قلب جنگل پیش بروند، تاکید می‌کند: اکنون که مسیر تردد به این جنگل بکر مشکل است، ده چشمه سرویس بهداشتی برای گردشگران این جنگل پیش‌بینی کرده‌ایم، اما اگر قرار باشد با سهولت تردد، تعداد گردشگران افزایش یابد، قطعا باید زیرساخت‌های موجود را با ساخت و ساز اماکن جدید بیشتر کنیم.

به گفته وی، درصورت تحقق آسفالت این جاده برای تامین امنیت گردشگران باید پاسگاه نیروی انتظامی، ساختمان جمعیت هلال احمر، سازمان آتش نشانی و... را نیز طراحی و اجرا کرد که این امر مقدمه ساخت وساز ویلاها در دل این جنگل خواهد بود و در این صورت دیگر نمی‌توان به آن «بکر» گفت.

رئیس اداره محیط زیست شهرستان شاهرود نیز ضمن تصریح بر این‌که در مسیر جاده جنگل ابر تحرک جدیدی صورت نگرفته و هرچه هست مطابق با توافق​های قبل است، می‌گوید: در حوزه شهرستان شاهرود هنوز به مناطق جنگلی وارد نشده‌ایم و هرچه هست در مناطق مرتعی است.

خاتمی می‌افزاید: بهتر است همه هزینه‌هایی که قرار است در این مسیر صرف شود، برای بهسازی سه محور ارتباطی شاهرود به استان گلستان تخصیص داده شود تا تردد بهتر و آسان‌تر شود.

فاطمه مراد زاده / گروه ایران

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۱
محسن مباركی
Iran, Islamic Republic of
۲۳:۴۶ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۳
۰
۰
با سلام من یك شهروند علی ابادی هستم اصالتم كاشمریه جاده ابر حق ماست وباید ساخته بشه توی این مطالب گفته شده تخریب منابع طبیعی .ایا قطع شدن چند درخت بهتر از اسایش مردم نیست بالفرض اگه من بخوام برم كاشمر از علی اباد تا شاهرود 120 الی130 كیلومتر است ومسیر جاده ابر 67 كیلومتر این مسیر در روز چند نفر تردد دارند و50_60 كیلومتر نزدیكتر ایا در چرخه اقتصادی كشور كمك نمیكنه ایا وقت وجان مردم اهمیت ندارد ما در استان گلستان چند تونل داریم اگه از بریدن چند درخت اینقدر ناراحت هستین كه این فقط یك بهانه ای بیش نیست تونل بزنید كسانی كه سنگ اندازی میكنن از خدا بترسن كه باید جوابگو باشن درپایان از مدیر روزنامه جام جم میخوام لطف كنن از حق مردم دفاع بشه ...با تشكر.

نیازمندی ها