آشنایی با اختلالات یادگیری
یکی از مسائلی که دانش آموزان به طور جدی با آن روبه رو هستند ناتوانی در یادگیری مطالب آموزشی است به گونهای که این مشکل ۸ تا ۱۰ درصد از کودکان دبستانی را درگیر کرده است. اختلالات یادگیری یعنی اختلال در یک یا چند فرآیند روانی پایه که به درک یا استفاده از زبان شفاهی یا کتبی مربوط میشود و به شکل توانایی کامل نداشتن در گوش کردن، فکر کردن، صحبت کردن، خواندن، نوشتن، هجی کردن و یا انجام محاسبات ریاضی ظاهر میشود.
معرفی علل اصلی
علل اصلی شکست این گونه دانش آموزان عبارت است از: نداشتن انگیزش کافی، فقدان توجه و دقت لازم، دقت بیش از اندازه به جزئی از کل و فقدان هماهنگی لازم در حرکات. این گونه از کودکان نیازمند استفاده از خدمات ویژهاند که میتواند در مدارس و مراکز مشاوره ارائه شود اما سهم عمده آموزش این دانش آموزان به عهده والدین است؛ زیرا بیشترین زمان مفید آنان در خانواده سپری میشود.
توصیههایی به والدین
نکات و توصیههای زیر میتواند راهنمای والدین برای کار با کودک در منزل باشد:
۱ - تکرار و تمرین: این کودکان دیر یاد میگیرند و زود فراموش میکنند؛ بنابراین تکرار و تمرین ضروری است البته مراحل یادگیری باید در فاصلههای زمانی مشخص انجام شود، این کار باعث میشود که به کودک فشار زیادی وارد نشود و علاوه بر آن انگیزه یادگیری در کودک را افزایش میدهد. مطالب درسی باید به شیوه کاملاً عینی آموزش داده شود؛ به عنوان مثال آموزش باید همراه با ارائه تصاویر، وسایل مختلف آموزشی و مثالهای عملی و ملموس که کودک با آنها آشنایی دارد، انجام شود.
۲ - پرسش و پاسخ: با کودک خود مدام صحبت کنید. از او سوال کنید و بگذارید او نیز صحبت کند این کار موجب افزایش مهارتهای گوش دادن، فکر کردن و صحبت کردن که از اصول اولیه آموزش هستند، میشود.
۳ - تحریک حواس: حواس پنج گانه کودک را با انجام فعالیتهای گوناگون تحریک کنید؛ از جمله این تمرینها میتوان به بازیهای تشخیص اشکال مختلف، تشخیص بوهای متفاوت با چشم بسته، تشخیص انواع مزهها، تشخیص صداها و تشخیص اشیاء گوناگون اشاره کرد. این کار موجب تکامل سیستم عصبی کودک و افزایش قدرت تمیز در کودک میشود.
۴ - آموزش مفاهیم: آموزش مفاهیم، جهت یابی و تشخیص چپ و راست برای این گروه از کودکان بسیار ضروری است. مفاهیمی از جمله بلند و کوتاه، ریز و درشت، کوچک و بزرگ، زیر و رو، بالا و پایین، چاق و لاغر و...
۵ - تقویت مهارتهای حرکتی: برای تقویت عضلات بزرگ و ظریف انجام فعالیتهایی مثل: پریدن، پرتاب کردن، گرفتن، دویدن، قیچی کردن تا کردن و مچاله کردن کاغذ، ترسیم خطوط به صورت مارپیچ و زیگزاک، برش الگو از روی کاغذ، استفاده از خمیر برای فشردن در دست و به شکل لوله درآوردن آن، مهره نخ کردن و مواردی از این قبیل توصیه میشود.
۶ - تحریک دقت: برای افزایش دقت کودک به او دستوراتی را برای اجرا بدهید به عنوان مثال به او بگویید: ابتدا کتاب را بردار و سپس ده قدم به طرف تابلو برو و کتاب را روی میز بگذار و هنگام بازگشت مداد را به من بده.
۷ - تحریک سرعت عمل: برای افزایش سرعت در انجام فعالیتهای گوناگون و عادت کردن کودک به استفاده مفید از زمان از او بخواهید در مدت زمان مشخص کارهایی را برای شما انجام دهد. مثال: دو دقیقه وقت داری که این تصویر را برای من رسم کنی.
۸ - تحریک حوصله: با در نظر گرفتن این مسئله که کودکان مبتلا به اختلالات یادگیری دامنه توجه محدودی دارند و به همین علت بسیار کم حوصله هستند، انجام فعالیتهایی در زمینه افزایش حوصله کودک ضروری است. به عنوان مثال میتوانید از کودک بخواهید که سکههای ۱۰۰ تومانی را از میان یک کیسه خاک اره پیدا کند و یا مهرههای کوچک درون یک کیسه را از میان دیگر مهرهها جدا کند.
۹ - تقلید: انجام بازیهای تقلیدی برای رشد تصور بدنی و کنترل حرکات ضروری است مانند تقلید صداهای مختلف و یا راه رفتن به شیوه برخی از حیوانات، مانند: اردک، خرگوش، خرچنگ و...
>> روزنامه خراسان
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
گفتوگوی عیدانه با نخستین مدالآور نقره زنان ایران در رقابتهای المپیک
رئیس سازمان اورژانس کشور از برنامههای امدادگران در تعطیلات عید میگوید
در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با دکتر محمدجواد ایروانی، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام بررسی شد