گفت‌وگو با دکتر محمدرضا صفری‌نژاد، متخصص اورولوژی

وجود خون در ادرار نشانه چیست؟

دیدن خون در بیشتر موارد باعث ترس می‌شود. حالا تصور کنید فردی که خودش از خون می‌ترسد متوجه وجود خون در ادرارش شود! قطعا نگران خواهد شد ولی پزشکان می‌گویند وجود خون در ادرار گاهی دلایل بسیار ساده‌ای دارد؛ از ورزش شدید گرفته تا عادت ماهیانه... اما آن سوی قضیه را هم باید در نظر گرفت. برخی عفونت‌ها و سرطان‌ها نیز ممکن است با علامتی مانند ادرار خونی، خود را نشان بدهند.
کد خبر: ۵۸۴۹۱۲

 

 در این زمینه با دکتر محمدرضا صفری‌نژاد، متخصص اورولوژی و استاد دانشگاه، درباره دلایل و درمان‌های بروز و ظهور خون در ادرار گفت‌و‌گو کرده‌ایم. 
 
علت وجود خون در ادرار چیست؟ 
 
+ عوامل متعددی در بروز این مشکل نقش دارند. عادت ماهیانه، ورزش بیش از حد، فعالیت جنسی، ابتلا به بیماری‌های ویروسی، ضربه و عفونت و... می‌توانند باعث ظاهرشدن خون در ادرار شوند. البته عوامل خطرناک دیگری نیز در ایجاد این مشکل نقش دارند؛ از سرطان کلیه و مثانه گرفته تا وجود التهاب در کلیه، مثانه، مجرا و پروستات و ابتلا به بیماری پلی کیستیک کلیه. البته بیماری پلی کیستیک کلیه را نباید با کیست ساده کلیه اشتباه گرفت چون در این بیماری هر دو کلیه پر از کیست‌های متعدد است. این بیماری ارثی باعث می‌شود در هر دو کلیه، کیست‌های پر از مایع به شکل خوشه انگور ایجاد شود و معمولا در دهه پنجم زندگی به نارسایی کلیه می‌انجامد. گاهی هم علت مشخص نمی‌شود که معمولا این موارد خطرناک نیستند. 
 
* مصرف دارو‌ها هم می‌تواند باعث بروز این مشکل شود؟ 
 
+ بله، از دیگر علل نسبتا شایع وجود خون در ادرار مصرف داروهای ضدانعقادی مثل وارفارین، هپارین و آسپیرین است. البته بروز لخته‌های خون و ابتلا به بیماری‌هایی هم که باعث اختلال انعقادی می‌شوند مثل هموفیلی و کم خونی داسی شکل که در آن گلبول‌های قرمز به شکل داس درمی آیند، در بروز این عارضه نقش دارد. 
 
آیا در سنین مختلف، علت وجود خون در ادرار متفاوت است؟ 
 
+ بله، در دوران خردسالی، بیشتر به علت وجود کلسیم در ادرار، بروز عفونت‌های ادراری و بیماری‌های مادرزادی کلیه و در سنین نوجوانی و جوانی و بزرگسالان به علت ابتلا به سنگ کلیه، عفونت‌های کلیه و بیماری‌های التهابی کلیه، خون در ادرار دیده می‌شود. در سنین سالخوردگی نیز علت این مشکل بیشتر ابتلا به سرطان‌های سیستم ادراری یا بیماری‌های پروستات است. 
 
* آقای دکتر! آیا در همه موارد فرد خون را در ادرار مشاهده می‌کند یا اینکه این مشکل به راحتی قابل تشخیص نیست؟ 
 
+ در مواردی خود بیمار می‌تواند خون را در ادرار مشاهده کند که به آن «خون آشکار» می‌گویند اما در حالت دیگر که بسیار هم شایع است، بیمار در ادرار، خونی مشاهده نمی‌کند و فقط با انجام آزمایش می‌توان به آن پی برد که به آن «خون مخفی» می‌گویند. در بسیاری از موارد، خونی که در ادرار دفع می‌شود قابل مشاهده نیست و ادرار تغییررنگ ندارد، بنابراین افراد از این موضوع مطلع نیستند. اگر خون آشکار مشاهده شود، رنگ ادرار به قرمز، صورتی یا به رنگ نوشابه سیاه (قهوه‌ای یا شبیه چای) تغییر می‌کند. علت این تغییررنگ وجود گلبول قرمز در ادرار است. حتی وجود مقدار اندک خون باعث تغییر رنگ ادرار می‌شود. ممکن است فرد دچار علایم دیگری مانند درد شکم، کاهش شدت ادرار، تب، ادرار مکرر، درد حین ادرار و تمایل شدید به ادرار کردن نیز شود. با توجه به اینکه وجود این مشکل می‌تواند نشان دهنده بیماری‌های مهم سیستم ادراری باشد، لازم است حتما با انجام بررسی‌های لازم علت این مشکل تشخیص داده شود. 
 
* چه کسانی بیشتر در معرض خطر ابتلا به خون در ادرار هستند؟ 
 
+ بیمارانی که سابقه ابتلا به بیماری کلیوی، سنگ کلیه یا بزرگ شدن پروستات (که بیشتر در مردان بالای ۵۰ سال دیده می‌شود) در آن‌ها وجود داشته باشد و افرادی که سیگار می‌کشند بیشتر در معرض هماچوری (خون در ادرار) هستند به طوری که آن‌ها باید به شکل دوره‌ای آزمایش ادرار انجام دهند. هرچند این کار برای عموم مردم نیز توصیه می‌شود. 
 
* راه‌های تشخیص این عارضه چیست؟ 
 
+ وجود خون در ادرار را می‌توان با آزمایش ادرار تشخیص داد. در آزمایشگاه ظرف مخصوصی به فرد داده می‌شود تا نمونه ادرار را در آن جمع آوری کند. روش دیگر، استفاده از نوارهای مخصوص است. این نوارهای باریک قسمت‌های مختلف رنگی دارند که هر قسمت مخصوص تشخیص یک مورد خاص در ادرار، مثل میزان قند و تعداد گلبول‌های قرمز است. اگر ادرار حاوی گلبول قرمز (خون) باشد، قسمت مربوط تغییر رنگ می‌دهد. اگر خون واضح در ادرار دیده شود یا تست نواری از نظر وجود خون مثبت باشد، آزمایشگاه بررسی میکروسکوپی انجام می‌دهد تا تشخیص تایید شود. وجود خون در ادرار باید ۴۸ ساعت بعد با آزمایش دوم تایید شود. برای تشخیص علت، معمولا به اقدام‌های اضافی مثل روش‌های تصویربرداری، سیستوسکوپی (که در آن با آندوسکوپ مجرای ادرار، پروستات و مثانه بررسی می‌شوند) و گاهی نمونه برداری از کلیه نیاز است. مردان بالای ۵۰ سال که علت خاصی برای یافتن خون در ادرارشان پیدا نشده، باید از نظر سرطان پروستات، آزمایش آنتی ژن اختصاصی پروستات (PSA) بررسی شوند. البته تمام این اقدام‌ها لازم نیست برای یک فرد انجام شود و در هر مرحله که پزشک به تشخیص برسد، اقدام‌های بیشتر ضرورتی ندارد. 
 
* کمی هم در مورد روش‌های درمانی این مشکل توضیح می‌دهید؟ 
 
+ درمان خون در ادرار به علت آن بستگی دارد. اگر مشکل سنگ یا عفونت باشد، درمان اختصاصی انجام می‌شود. اگر هم علت بروز آن، مصرف داروهای ضدانعقادی باشد، میزان دارو اصلاح خواهد شد. در مواردی هم که علت واقعی در بررسی‌های پزشکی یافت نمی‌شود، توصیه می‌شود سالانه با انجام آزمایش، ادرار کنترل شود تا پزشک مطمئن شود که هیچ تغییری رخ نداده است. 
 
* حرف آخر؟ 
 
+ به رنگ ادرار خود توجه کنید و هرگونه تغییر رنگ را جدی بگیرید و برای بررسی وجود تومور یا سنگ به پزشک مراجعه کنید. وجود خون در ادرار، درد حین ادرار، تکرر ادرار یا احساس نیاز بی‌مورد به ادرار از نشانه‌های رایج سرطان مثانه هستند که باید به آن‌ها توجه کرد. هرچند وجود این نشانه‌ها، صددرصد به معنای وجود سرطان مثانه نیست و عفونت‌ها، سنگ‌های مثانه و تومورهای خوش خیم نیز می‌توانند باعث بروز این علایم شوند. پزشکان باید توجه کنند گاهی مصرف برخی مواد و آلوده شدن نمونه ادرار با ترشحات واژن یا بتادین و بروز کم آبی شدید در بدن یا حتی انجام فعالیت‌های ورزشی سنگین و... باعث می‌شود نتیجه آزمایش به صورت کاذب مثبت نشان داده شود یعنی با آنکه نتیجه آزمایش وجود خون در ادرار را تایید می‌کند، در حقیقت خونی در ادرار وجود ندارد. از سوی دیگر، مصرف موادغذایی حاوی ویتامین C، مصرف دارویی مانند کاپتوپریل یا وجود پروتئین در ادرار و کاهش pH ادرار به کمتر از ۵ (خوردن مواداسیدی) نیز باعث می‌شود نتیجه آزمایش از نظر وجود خون در ادرار به صورت کاذب منفی نشان داده شود، درحالی که در حقیقت خون در ادرار وجود دارد. 
 
>> راضیه پاشایی/ سلامت
newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۳۱
مریم
Iran, Islamic Republic of
۲۱:۲۷ - ۱۳۹۲/۰۵/۲۸
۰
۰
مطالب بسیار مفیدی بود ممنون
دختر 15ساله
Iran, Islamic Republic of
۰۹:۴۶ - ۱۳۹۵/۱۲/۲۵
من سه روزه در ادرارم لخته خون ویا رنگ خونین می بینم حالا چكار كنم
مهسا
Iran, Islamic Republic of
۱۸:۴۸ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۵
۰
۲
ایا وجود خون مخفی در ادرار نشانه ی حاملگی است؟
نفس
-
۱۵:۲۱ - ۱۳۹۵/۰۴/۲۵
سلام منم توی ادرارم لك دیدم
مهدی
Iran, Islamic Republic of
۲۳:۱۰ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۷
۰
۰
تشكر بسیار از زحمات شما
بچه ام 5سالش هست در هنگام ادرار كردن درد یا سوزش هم دارد ولی در انتهای ادرار قطره ای خون یاخون آب دیده می شود؟
سعید
Iran, Islamic Republic of
۱۴:۳۲ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۲
۰
۰
باتشكر از شما مطالب مفیدی بود.
میلاد
Iran, Islamic Republic of
۱۳:۲۵ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۰
۰
۰
ببخشید تو ادرار من فقط یك قطره خون بود به نظرتون چیكار كنم.و زیاد به دستشویی میرم
مهسا
Iran, Islamic Republic of
۰۰:۲۱ - ۱۳۹۳/۰۱/۲۰
۰
۱
چندسالی هست درادرارم خون هست. ولی پزشكامتوجه. نشدن علتش چیه
ماه تابان
Iran, Islamic Republic of
۰۹:۰۷ - ۱۳۹۳/۰۱/۲۱
۰
۱
امكان داره فرد بچه دار نشه؟؟؟
الهه
United States
۱۳:۳۸ - ۱۳۹۳/۰۳/۰۶
۰
۰
بسیار عالی و اموزنده بود...مرسی...لطفا مبحث رو كمی بازكنید
علی
Iran, Islamic Republic of
۲۱:۴۵ - ۱۳۹۳/۰۶/۳۱
۰
۰
سلام من در ادرارم خون مشاهده كردم و صرفه های مكرری میكنم و لاغر هستم و بعضی مواقع هنگام ادرار دچار سوزشی در الت میشوم لطفا اگه میدونید سرطان دارم بگید بدون اینكه بگید ولی باید به دكتر مراجعه كنید
نسرین
Iran, Islamic Republic of
۱۸:۲۸ - ۱۳۹۳/۰۹/۳۰
۰
۰
با سلام من از ماه 6 حاملگیم عفونت ادراری و خارش گرفتم كه خوب نشد با هیچ دارویی ایرانی و خارجی ! الان دخترم یكسال و نیمشه و تو ادرارم از تولدش خون دارم متخصص مثانه نتونست كمكی بهم بكنه گفت تو ازمایشات چیزی نیست حتما از اعصابه خیلی حساسی ! من حتی نمیتونم لباس زیر بپوشم سوزش زیاد میشه به نظرتون به دكتر زنان مراجعه كنم ؟ دو طرف زیر نافم درد دارم با تشكر
سجاد
Iran, Islamic Republic of
۰۸:۲۶ - ۱۳۹۳/۱۰/۱۶
۰
۰
بإسلام سن من سی سال است و مدت یك سال است كه چند مورد درمدفوع خود خون زیاد مشاهده كرده ام و پس از برسی متوجه شده ام كه بعد از خوردن فلفل سبز تند به این مشكل دچار میشوم و در صورت عدم استفاده هیچ مشكلی ندارم ایا این نشانه بیماری خاصی است به دكتر مراجعه كنم یا استفاده نكردن از فلفل كافیست.با تشكر و قدردانی از شما
محمود
Iran, Islamic Republic of
۱۰:۲۷ - ۱۳۹۳/۱۱/۲۷
۰
۰
من توی ادرارم خون هست دوسال قبل به دكتر مراجعه كردم بعد از بررسی چیزی نشان داده نشد بعد از دو سال مجددا دچار خون ادراری شدم باز به پزشك مراجعه كردم بعد از برسی باز چیزی مشاهده نكردن حتی داخل مثانه را هم دیدند ایا امكان سرطان هست
محمود
Iran, Islamic Republic of
۲۰:۴۵ - ۱۳۹۵/۱۱/۰۲
نظری ندارم
محمد سپهری
Iran, Islamic Republic of
۱۷:۴۴ - ۱۳۹۴/۰۲/۱۸
۰
۰
منم دچار این علایم شده ام چكار كنم
سیمن
-
۰۴:۵۱ - ۱۳۹۵/۰۴/۲۹
۰
۰
چندروزه سرم درد میكنه بعد پریشب خون درادرارم دیدم امشبم كه تكرر ادرار دارم بدون هیچ درد وسوزشی، علت چیست ؟
سمین
-
۱۱:۴۷ - ۱۳۹۵/۰۵/۰۸
۰
۰
با سلام ببخشیدمن 14 سالمه اما پریود نشدم اما مثانه م و سوزش خیلی زیادی معنیش چیه
نازی
-
۰۰:۰۵ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۷
۰
۴
من بطورناگهانی دچاردردپهلوی راستم شدم وبه حدی دردناك شدكه به پزشك مراجعه كردم وبعدازانجام آزمایش ادراروسونوگرافی كامل ،مشخص شدتوكلیه راست سنگ وجودداشته وحركت كرده وتومثانه ایست كرده!ضمنأكلیه راست متورم شده!تواین مدت بنده دچارخونریزی شدیدازمثانه بودم وتكرر ادرارشدید!تابعدازسه چهارساعت خونریزی قطع شد.دكترمعالج داروهای سیستین،تامسولوسین4٪ودوتا آنتی بیوتیك سفیكسیم400وسیپروفلوكساسین 500تجویز كردن.حالابعدازچهاروز سونو مجدد تكرارشدورادیولوژیست گفتن سنگ كلیه دفع شده ولی این عبارت منو نگران كردهsubacutecystitis.لطفأراهنماییم كنید.
دانیال
Iran, Islamic Republic of
۲۲:۴۵ - ۱۳۹۵/۰۹/۲۳
۰
۰
سلام.پسری هستم 24ساله.كه از چند ساله پیش هر سال زمستون به مدت یك ماه ادرار من فقط خون هست و با درد و سوزش زیادی همراه هست طوری ك تا جای ممكن از سختی نمیرم دست شویی.ازمایشات كلیه.عفونتو سنگ كلیه و .. خیلی چیزای دیگه رو دادم و گفتن مشكلی ندارم.پس مشكل من چیه؟
چنار
Iran, Islamic Republic of
۲۳:۳۱ - ۱۳۹۵/۱۰/۰۶
۰
۰
سلام من 29سالمه سه ماهه ازدواج كردم الان كه روز ششم پریودیم هست طبق معمول همیشگیم باید امروز تمام میشد در حالت عادی خون ندارم ولی هنگام دستشویی رفتن خون تو ادرارم دیدم و رنگ ادرارم قهوه ای شده و لحظه ادرار سوزش دارم خواستم ببینم خطرناك نیست
لطفا جواب بدین، ممنون
نووافن
Iran, Islamic Republic of
۱۳:۴۶ - ۱۳۹۵/۱۰/۱۰
۰
۰
با سلام من پسری 35 ساله هستم بعد از خوردن هر بار قرص سر درد در ابتدای ادرار مقدار كمی خون مشاهده میكنم و البته بخاطر سردرذم نمیتونم سرشم و قطع كنم آیا خطرناكه
حسن دلشاد
Iran, Islamic Republic of
۰۹:۴۳ - ۱۳۹۵/۱۰/۱۱
۰
۰
سلام من پسر هستم 25 ساله امروز متوجه شدم بعد از ادرار از بدنم خون هم دفع میشه كاملا قابل مشاهده هستش.مشكل چیه؟
علی
Iran, Islamic Republic of
۰۷:۵۱ - ۱۳۹۵/۱۰/۱۹
۰
۰
بسیار آموزنده بود
ممنون
داویت
Iran, Islamic Republic of
۱۹:۵۲ - ۱۳۹۵/۱۰/۲۲
۰
۱
سلام و خسته نباشید ..این روز اخر شروع به خون امدن كرد قبلا نمی امد از روزی كه رفتم باشگاه شروع شد
حسن
Iran, Islamic Republic of
۱۷:۳۶ - ۱۳۹۵/۱۱/۲۶
۰
۰
سلام بعد ادرار خون می یای میشه توضیع بدین
سارا
Iran, Islamic Republic of
۱۶:۱۸ - ۱۳۹۵/۱۲/۰۴
۰
۱
سلام من هر از گاهی لخته خون در ادارم مشاهده میكنم كه باعث درد و خارش در لگن میشه و بدنم هم به لرزه می افته و این پروسه حدودا ٣ روز طول میكشه و خودش خوب میشه، البته مایعات فراران هم میخورم، لخته ها خیلی بزرگه و هنگام خروج اذیت میشم، دوسال پیش هرجور آزمایش و سونو و عكس رنگی بود از گوارش و كلیه انجام دادم ولی دكترا نتونستن تشخیص بدن چیه، فقط اندوسكپی مجاری ادرار رو انجام ندادم، لطفا راهنماییم كنید ممنون
احمد
United Kingdom
۱۸:۱۷ - ۱۳۹۵/۱۲/۱۳
۰
۳
سلام من تازه گی ها وقتی ادرار میكنم تهش خون میاد شما چی پیشنهاد میكنید؟؟؟
هادی
Iran, Islamic Republic of
۰۱:۵۱ - ۱۳۹۵/۱۲/۱۶
۲
۰
من دو شب ادرارم قرمز شده تغریبا به رنگ چای یا نوشابه چند روز قبل دندونم درد میكرد ومسكن زیادی خوردم ژلفون آستامینوفن دیكنوفناك و.. وپنیسرین هم تزریق كردم .من قبلا هم از این داروها زیاد مصرف كردم ولی هیچوقت چنین چیزی ندیدم به نظر شما مشكل چیه .راستش میترسم برم دكتر
فریبرز
Iran, Islamic Republic of
۰۲:۳۰ - ۱۳۹۵/۱۲/۱۸
۰
۰
سلام، 47 سالمه 6 ساعت ادرار نگه داشتم، موقع ادرار فكر كنم سنگ دفع كردم خراشید وخون اومد بادرد وسوزش،چه كنم(سرما خوردم،اموكسیسلین. مصرف میكنم)قبلش كپسول پروتئین بدنسازی خورده بودم پیاده روی سریع كردم.با تشكر
زهرا
Iran, Islamic Republic of
۲۲:۰۲ - ۱۳۹۶/۰۱/۱۸
۱
۰
سلام من پدرم پنجاه سالشه متوجه شده ادرارش كاملا خونیه شكم درد هم داره .به نظر شما مشكلش چیه ما خیلی نگرانیم

نیازمندی ها