فرض کنید فرزندتان یکباره دچار دلدرد شود مسلما این درد یکباره و بدون دلیل ایجاد نشده است و حتما زمینهای دارد. حال شما چه اقدامی میکنید؟ مطمئنا اگر والدینی دانا و توانا باشید از یک سری اقدامات مثل خوراندن نبات و... استفاده میکنید و به گذشته برمیگردید مثلا تغذیه و فعالیتهایی که کودکتان قبل از دلدرد داشته است را بررسی میکنید، و حتما اگر شدت و مدت این درد زیاد شود به پزشک مراجعه میکنید. بله به پزشک مراجعه میکنید و این اصلا دور از ذهن نیست.
حالا فرض کنید کودکتان عادت کرده باشد برای هر چیز جیغ بکشد یا نوجوانتان احساس افسردگی کند، خودتان دچار رفتارهای وسواسی شده باشید یا همسرتان به شما بیتوجه شده باشد، با یکی از اقوام یا دوستانتان مشکل پیدا کردهاید، اصلا هدف زندگیتان را گم کردهاید یا در معرض تصمیم بزرگی قرار گرفتهاید، بخواهید شغلی انتخاب کنید، حتی گاهی دچار معدهدردها یا سردردهایی میشوید که هیچ دلیل پزشکی ندارد و یا اشتهایتان خیلی زیاد یا خیلی کم شده است. گاهی مشکل ناشی از یک اتفاق بد در زندگی مثل مسائل اقتصادی، مرگ عزیزان، طلاق و... است. پیامدهایی مثل افسردگی اختلال در روابط با دیگران، تیکهای عصبی و... و هزاران مورد و موقعیت دیگر که ممکن است همه با آن مواجه شوند و واقعا ندانند که راه درست چیست. در چنین موقعیتهایی شما چه میکنید؟ حتما بهترین راهی که خودتان فکر میکنید انتخاب خواهید کرد، اما اگر راهتان اشتباه بود و نتیجه نگرفتید، آنگاه چه میکنید؟ بیشتر مردم اینگونه مشکلات را به زمان میسپرند و روحشان را دستخوش دردها و مشکلات مزمنی میکنند که آثارش به وضوح در زندگی و رفتارشان بروز میکند اما ممکن است که خودشان ندانند که وضع امروزشان که برای خودشان اصلا رضایتبخش نیست به خاطر ندیده گرفتن مشکلات کوچکی است که از آنها چشمپوشی کرده و به آنها اهمیت ندادهاند.
تمام مشکلاتی که در روابطمان در چرخه خود و محیط و دیگران برایمان پیش میآید (در ذهنمان، روانمان، رفتارمان و یا به هر شکلی که خودش را نشان میدهد) تنها به کمک اول خودمان و بعد یک مشاور خوب حل خواهد شد.
وقتی شما با مشکلی مواجه میشوید، قطعا عواملی که شما نیز جزو آن عوامل هستید باعث بروز آن مشکل شده است و حالا برای حل آن به کمک احتیاج دارید. در نظر داشته باشید در هر جنس، سن و شرایطی که هستید به مشاور احتیاج دارید. گاهی برای حل مشکل گاهی برای اینکه خود و اطرافیانمان را بشناسید گاهی برای بهتر کردن زندگی که ممکن است مشکلی در آن نباشد و بخواهید آن را بهتر کنید. درست مثل پزشک که ضامن سلامت جسم ماست، روانشناس نیز ضامن سلامت روان و روابط ماست.
مشاور خوب کیست؟ گاهی یک دوست، پدر، مادر خواهر یا برادر و یا هر کس دیگری برای ما مشاور خوبی هستند.
اما آیا همیشه همین طور است؟ آیا اطمینان دارید که آنها بتوانند هر مشکلی را حل کنند؟ و یا ندیدهاید که گاهی مشاوره با افراد ناکارآمد کار را خرابتر کرده؟ و یا شاید همین افراد خود جزئی از مشکل باشند؟
به نظر شما یک روانشناس خوب و باتجربه مطمئنتر عمل میکند یا فردی که در دلسوزترین و خیرخواهانهترین حالت اطلاعات کمتری از یک روانشناس دارد؟
اگر به این نتیجه رسیدهاید که یک روانشناس میتواند مشکل شما را حل کند باید بدانید که چه کنید و از همه مهمتر بتوانید یک روانشناس خوب را تشخیص دهید. اولا به خاطر بسپارید که حتی اگر احساس میکنید مشکل شما باید با دارو حل شود و به قرصهای آرامبخش و... احتیاج دارید هم باید ابتدا به روانشناس مراجعه کنید و او شما را به روانپزشک ارجاع دهد چرا که داروهای روانی در کنار رواندرمانی همیشه بهترین نتیجه را داشته و یا شاید مشکل شما اصلا به دارو احتیاج نداشته باشد و در این صورت یک روانشناس مشکل شما را با کمک خودتان حل خواهد کرد نه هیچ وسیله دیگری و از همه مهمتر داروهای روانی معمولا به بهبود مسائلی کمک میکند که حاد و بحرانی بوده و فرد آرامش و تمرکز کافی برای حل مشکل را نداشته باشد. معمولا اگر فرد تنها به دارو متکی شود و از رواندرمانی و حل مشکل به شکل ریشهای در وجود خود نپردازد بعد از قطع مصرف دارو دوباره مشکل بروز میکند اما یک روانشناس خوب به شما راهکارهایی میآموزد و یا در شما تغییراتی ایجاد میکند که شما تا هر وقت که بخواهید در برابر آن مشکل توانا هستید.
شما نباید به هر روانشناسی اعتماد کنید چرا که روانشناس هم خوب و بد دارد مثل همه چیز و نباید صرفا با شنیدن اینکه فردی تحصیلات روانشناسی دارد و یا به عنوان روانشناس مشغول کار است آن را
به عنوان روانشناس خود بپذیرید. همان دقتی که هنگام انتخاب وکیل و پزشک خود دارید باید هنگام انتخاب روانشناس خود هم داشته باشید.
از اینکه به روانشناس مراجعه کنید خجالت نکشید. مشکلات زندگی آنهایی که مربوط به رفتار ، افکار و روابط ما میشوند مانند مشکلات پزشکی و حقوقیای هستند که در زندگی خواهناخواه اتفاق میافتند و همه با آن روبهرو میشوند و اینکه ما از افراد متخصص برای هر مشکلی استفاده کنیم نشانه عقل سلیم و درست زندگی کردن است. به این فکر کنید که هر مشکلی اگر حل نشود میتواند مشکل بزرگتری را فراخواند که حل آن بسیار مشکلتر باشد. موفقیت شما در حل مشکلات برای شما افتخارآمیزتر از آن خواهد بود که از کار درستی که کردهاید خجالت بکشید. حتما از شخصی که در این زمینه تجربه دارد کمک بخواهید. اگر کسی را میشناسید که سالهاست به روانشناسی مراجعه میکند و از او راضی است از تجربه او استفاده کنید. ویزیتهای گران و مطبهای مجلل نشان روانشناس خوب نیست. موفقیت مراجعان یک روانشناس در حل مشکلاتشان نشانه یک روانشناس کارآمد است. روانشناسی که توسط مراجعش به شما معرفی میشود خیلی مطمئنتر از تبلیغات عمل میکند چرا که آن مراجع نمونه واقعی عملکرد آن روانشناس است. معمولا مجموعههای گروهی که از چند متخصص مثل روانشناس و روانپزشک و جامعهشناس و مددکار اجتماعی و... در کنار هم کار میکنند مجموعههای معتبرتری هستند. اگر در جلسه اول و نهایتا دوم نتوانستید با روانشناس خود ارتباط موثری برقرار کنید بهتر است که به سراغ روانشناس دیگری بروید (اشتباه نکنید قرار نیست شما در جلسه اول مشکلتان حل شود منظورم از ارتباط موثر این است که احساس کنید او حرفتان را میفهمد و میتواند به شما کمک کند). بعد از انتخاب روانشناس مهمترین فردی که میتواند موثر باشد شمایید، به روانشناس خود اطمینان کنید، به راهکارهای او بیندیشید و اگر از شما میخواهد تغییری در خود یا رفتارتان دهید آن را بپذیرید و کارهایی که او میگوید حتما انجام دهید، مثلا اگر قرار است در مقابل جیغهای فرزندتان عکسالعملی نشان ندهید باید همین طور عمل کنید و حتی یک یا دو بار تخطی میتواند حل مشکل شما را به تعویق بیندازد. اگر احساس میکنید کاری که روانشناس به شما داده نمیتوانید انجام دهید به او بگویید تا از تکلیف سادهتری شروع کند. جلسات مشاوره خود را مرتب، دقیق و سر وقت بروید و با بهبود موقت مشکل جلسات مشاوره را به پایان نرسانید چرا که گاهی برای تثبیت شرایط هم به کمک مشاور احتیاج دارید و قطعا شما نمیخواهید که مشکلتان دوباره بروز کند.
اگر به تمام این موارد عمل کنید دیگر جای نگرانی برای هیچ مشکلی نیست و شما همان طور که به سلامت جسم خود اهمیت میدهید به روح و روان خود و اطرافیانتان هم محتاط و حساس هستید و از همه مهمتر درست عمل میکنید.
جام جم /چاردیواری
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
اکبرپور: آزادی استقلال را به جمع ۸ تیم نهایی نخبگان میبرد
در گفتوگوی اختصاصی «جام جم» با رئیس کانون سردفتران و دفتریاران قوه قضاییه عنوان شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
گفتوگوی بیپرده با محمد سیانکی گزارشگر و مربی فوتبال پایه