هورمون رشد باعث زیادشدن عضلات و کمشدن چربیها میشود و این دقیقا همان چیزی است که در بدنسازی کاربرد دارد البته وزنهبردارها نیز به موازات تمرینات سخت بدنی از این هورمون برای بیشتر شدن عضله استفاده و به عبارت بهتر سوءاستفاده میکنند، اما آیا استفاده از این دارو بیخطر است؟
در جواب این پرسش، میتوان گفت بیماری اکرومگالی که در اثر زیادی هورمون رشد ایجاد میشود، علائم و عوارض مشخصی دارد.
به صورت کاملا منطقی تمام عوارض این بیماری در اثر مصرف هورمون رشد یا همان سوما در فرد ورزشکار ایجاد خواهد شد. فشار خون یکی از عوارض مهم این داروست که متاسفانه خیلی وقتها بعد از قطع آن هم از بین نمیرود.
دیابت از دیگر عوارض است که در افراد مستعد بهوجود میآید استخوانهای صورت بخصوص پیشانی و فک در اثر استفاده طولانی از این داروها بزرگ میشود و ظاهری شبیه شخصیت کارتونی «شرک» در اثر استفاده طولانی سوما در انتظار این ورزشکاران خواهد بود.
کشیدگی و پارگی تاندونها از عوارض بسیار مهم و خطرناک سوءاستفاده از هورمون رشد است. علت این است که با زیاد شدن حجم عضلات و قدرت آنها، ورزشکار مبادرت به استفاده بیش از حد از عضلات خواهد کرد.
این در حالی است که تاندونها با تزریق هورمون رشد قوی نمیشود و مثل قبل خواهد ماند. به این ترتیب ممکن است در اثر فشارهای زیادی که عضله حجیمشده متحمل میشود، تاندون دچار پارگی شود و یک معلولیت نسبی و دائمی برای فرد باقی گذارد.
یکی دیگر از عوارض استفاده از هورمون رشد این است که بعد از قطع آن بسرعت عضلات تحلیل رفته و چربی جایگزین آنها خواهد شد و فرد بشدت چاق و بد فرم میشود.
با تمام این عوارض، خیلیها مبادرت به ادامه مصرف این داروی پر عارضه میکنند. من به دلیل نوع تخصصم با این ورزشکاران سروکار دارم و با صرف زمان زیاد تمام عوارض را برایشان توضیح میدهم، ولی متاسفانه آنها استدلالشان این است که بگذار فعلا عضلانی شوم، بعد فکری برای عوارض آن خواهم کرد. واقعیت البته این است که آن زمان برای فکرکردن خیلی دیر است.
دکتر رضا کریمی - فوق تخصص بیماریهای غدد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد