ژاپن از انزوا خارج شد

159 سال پیش در روز هشتم ژوییه سال 1853 میلادی ، ناخدا ماتیو پری یک پیام دوستی از جانب فرانکلین پیرس ، رییس جمهور آمریکا خطاب به امپراتور ژاپن را به همراه آورد.
کد خبر: ۴۸۵۸۶۴

ماتیو پری در نزد امپراتور ژاپن از رفتار بدی که در مجمع الجزایر ژاپن نسبت به دریانوردان آمریکایی می شد که کشتی هایشان غرق شده و ناگزیر به ژاپن پناه می آوردند ، ابراز نگرانی کرد.

ماتیو پری با چهار فروند کشتی بخاری که ژاپنی ها آنها را «کشتی سیاه» نامیدند ، به ژاپن آمده بود.

این کشتی ها که با ذغال سنگ کار می کردند و دود غلیظ سیاهرنگی از دودکش های آنها خارج می شد ، موجب حیرت فراوان ژاپنی ها شدند.

آنها با دیدن این کشتی ها متوجه عقب ماندگی خود نسبت به «وحشی های» سفیدپوست شدند.

بنادر مجمع الجزایر ژاپن از سال 1636 میلادی به دستور شوگون توکوگاوا لمیتسو از خاندان توکوگاوا به روی کشتی های بیگانه بسته شده و خروج ژاپنی ها از خاک کشور ممنوع گردیده بود.او ساختن کشتی ها را نیزدر ژاپن ممنوع اعلام کرده بود. با صدور این فرمان ، ژاپن برای مدت بیش از دو قرن منزوی شده و در دنیا را به روی خود بسته بود.

ناخدا ماتیو پری در دومین سفر خود به ژاپن در 13 فوریه 1854 میلادی با هفت فروند کشتی ، از جمله چهار فروند کشتی تجاری به سواحل این کشور آمد.

او با شلیک چند توپ قدرت ناوگان خود را به رخ شوگون کشید و او را تهدید کرد که اگر به تقاضایش مبنی بر گشودن بنادر ژاپن به روی کشتی های بازرگانی و ماهیگیری آمریکایی ترتیب اثر ندهد ، بنادر ژاپن را به توپ خواهد بست.

شوگون ناگزیر تسلیم شد و نمایندگان وی یک قرارداد را در هشتم مارس سال 1854 میلادی با ناخدا پری امضا کردند.

براساس این قرارداد شوگون تعهد کرد با آمریکایی ها که کشتی هایشان غرق می شوند و به ژاپن پناه می آورند خوشرفتاری کرده و آنها را به کشورشان بازگرداند.

در عین حال شوگون قبول کرد ، بنادر ژاپن به روی کشتی های بازرگانی که با پرچم آمریکا حرکت می کنند ، گشوده شده و برای آمریکا مزایایی را قائل شود.

در سال های بعد ،بریتانیا و دیگر قدرت های بزرگ اروپایی همین تقاضاها را از شوگون کرده و این مزایا را به دست آوردند.

ژاپنی های روشنفکرتر متوجه شدند اگر نمی خواهند مانند همسایه خود کشور چین به یک مستعمره تبدیل شوند ، باید هرچه زودتر ، پیشرفت ها و فن آوری های نوین غربی را فرا بگیرند.

برخی دیگر از ژاپنی ها ترجیح دادند با غربی ها مبارزه کرده و به این ترتیب درگیری های خونینی میان دو طرف رخ دادند.

این آغاز یک درگیری طولانی میان تجددطلبان و سنت گرایان به رهبری شوگون بود. سرانجام پس از سالها این درگیری ها با پیروزی تجددطلبان و سرنگونی شوگون خاتمه یافت.

موتسوهیتو امپراتور جوان 25 ساله قدرت مطلقه را برای اصلاح ساختار ژاپن پس از قرن ها قدرت شوگون ها که امپراتور در آن دوران فقط نقشی نمادین و مذهبی داشت را به دست گرفت.

در دوران امپراتوری او که به عصر «میجی» مشهور است ، ژاپن به نخستین کشور صنعتی غیرغربی جهان تبدیل شد.

ورود ناخدا ماتیو پری به ژاپن  موجب سرآغاز سرنگونی قدرت شوگون ها ، خروج ژاپن از انزوا و صنعتی شدن این کشور شد.

بهرام افتخاری

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها