در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
به گزارش ایسنا به نوشته روزنامه الحیات چاپ لندن، قریب الرحمن سعید، یکی از رهبران سابق حزب اسلامی و سخنگوی سابق گلبدین حکمتیار، رهبر حزب اسلامی افغانستان این طرح را تقدیم گروههای سیاسی در انگلیس کرده و خواستار حمایت جهت دستیابی به راه حل برای بحران افغانستان شده است.
با این حال روشن نیست که حکمتیار تا چه زمانی میتواند بقیه گروههای پشتون را با طرح خود همگام کند به ویژه اینکه وی جزیی از گروه طالبان که در حال حاضر جنگ علیه دولت و نیروهای خارجی را هدایت میکند، نیست.
حکمتیار از برخی استانهای جنوب شرق افغانستان به عنوان پایگاههایی برای عملیات خود استفاده کرده است.
حکمتیار حامل طرحی با عنوان "پیشنهاد احزاب معارض داخل افغانستان به منظور انجام مذاکرات صلح" است که در برگیرندهی چندین نکته است.
حکمتیار در ابتدای طرح خود اعلام کرده است: من موافق تبادل آرا درباره آینده افغانستان با گروههای مربوطه هستم. این مذاکرات باید در سریعترین زمان ممکن آغاز شود و باید خونریزیهای جدید متوقف شود.
حکمتیار در این طرح خود عنوان داشته است: هیچ راهی به جز راه حل مذاکره برای توقف درگیریها در افغانستان میان دولت حامد کرزای، مورد حمایت غرب و معارضان آن و در راس آن طالبان نیست.
این طرح دربرگیرنده نکاتی است که نخستین بند آن عقبنشینی نیروهای خارجی از افغانستان و تعیین جدول زمانی معین برای عقبنشینی این نیروها است.
این عقبنشینی با متمرکز ساختن مجدد نیروهای خارجی در داخل پایگاههایشان شروع میشود و در مرحله دوم، عقبنشینی کامل نیروهای خارجی از جمله سیستمهای امنیتی سری و دیگر سیستمهای امنیتی و مشاوران آغاز میشود.
در این طرح آمده است: در چنین شرایطی همزمان با آغاز اجرای بند قبلی، دولت انتقالی افغان بدون دخالت کشورهای خارجی تشکیل میشود و باید افرادی صادق و مورد قبول تمام افغانها این دولت را تشکیل دهند. بند دوم و سوم بر لزوم اجرای آشتی ملی افغانستان قبل از آغاز سازماندهی برای انتخابات جدید تحت نظارت دولت انتقالی اشاره دارد. انتخابات سراسری و آزاد خواهد بود و این انتخابات تنها بعد از عقبنشینی نیروهای خارجی برگزار میشود. بند پنجم این طرح این است که انتخابات موجب تشکیل دولت مورد قبول ملت افغانستان شود.
بند ششم این طرح بر این مساله دلالت دارد که افغانها قادر به برقراری امنیت هستند و اگر دیگران نگران ناتوانی افغانها از این مساله هستند باید بگوییم که ما آمادهی پذیرش نیروهای امنیت کشورهای عضو سازمان کنفرانس اسلامی به استثنای نیروهای کشورهای همجوار افغانستان هستیم.
در این طرح همچنین بر لزوم آغاز اجرای گامهای اعتمادسازی تاکید شده و آمده است: کاهش عملیات نظامی، آزادی زندانیان و تعهد افغانستان به اینکه تهدیدی برای جهان و کشورهای همجوارش نیست در این زمینه است.
بر اساس این طرح تعهد شرکای ما در مذاکرات این است که در امور داخلی افغانستان دخالت نکنند و عدم تهدید افغانستان علیه همسایگانش و جهان به این معناست که دیگر القاعده در داخل افغانستان علیه کشورهای همجوار و جهان تهدیدی نخواهد داشت.
حکمتیار در پایان طرحش عنوان داشته است: افغانستان صلح طلب، مستقل، روابط سیاسی، اقتصادی و فرهنگی خود را با تمام کشورهای جهان و جامعه جهانی حفظ خواهد کرد و ما بر اساس احترام متقابل با این کشورها روابط برقرار خواهیم کرد.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در گفتوگو با دکتر سیدمرتضی موسویان، ضرورت و اهمیت داشتن دکترین در رسانه و دلایل قوت و ضعف رسانههای داخلی و معاند را بررسی کردهایم
ابراهیم تهامی، مهاجم سابق تیمملی در گفتوگو با جامجم:
گفتوگو با محمود پاکنیت بازیگر پیشکسوت سینما، تئاتر و تلویزیون
در گفتوگو با تهیهکننده مستند معروف شبکه سه اولویتهای موضوعی فصل جدید بررسی شد