ماسک روز شنبه در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «حزب آمریکا برای بازگرداندن آزادی به مردم ایالات متحده و مقابله با آنچه من آن را سیستم تکحزبی مینامم تشکیل شده است.» این اقدام در پی نظرسنجیای صورت گرفت که ماسک روز جمعه، همزمان با روز استقلال آمریکا، در حساب کاربری خود منتشر کرد. در این نظرسنجی از مخاطبان پرسیده شده بود که آیاخواهان«استقلال ازسیستم دوحزبی حاکم برسیاست آمریکا هستندیاخیر؟» که بیش از ۱.۲میلیون نفر دراین نظرسنجی شرکت کردند و نتیجه آن با نسبت دو به یک به نفع تأسیس حزب جدید بود. ماسک در ادامه نوشت: «زمانی که صحبت از ورشکسته کردن کشور با اتلاف و فساد میشود، ما درواقع در یک سیستم تکحزبی زندگی میکنیم، نه در یک دموکراسی پویا، امروز حزب آمریکا شکل گرفت تا آزادی شما را بازگرداند.»
آیندهای مبهم برای حزب تازه
در حال حاضر مشخص نیست که ماسک چه اقدامات حقوقی مشخصی برای ثبت رسمی حزب در کمیسیون فدرال انتخابات (FEC) انجام داده است. در آخرین اسناد منتشرشده توسط FEC، نشانهای از ثبت چنین حزبی مشاهده نشده است.ماسک که عنوان ثروتمندترین فرد جهان را یدک میکشد، اعلام کرده که خواهان تشکیل حزبی با رویکرد محافظهکارانه در حوزه مالی و با هدف مهار هزینههای دولتی بوده اما جزئیات بیشتری درباره مواضع این حزب ارائه نداده است. با وجود اختلافنظرها درسیاست مالی،دیدگاههای ماسک وترامپ درباره مسائل اجتماعی روز،مشابهتهایی دارد.بااین حال، ماسک معتقد است که سیاستهای فعلی جمهوریخواهان، بدهی کشور را تشدید کرده و آن را به «بردگی بدهی» سوق میدهد.
چالش سنتیگرایی سیاسی در آمریکا
سیستم دوحزبی در ایالات متحده همواره مورد انتقاد رأیدهندگان دموکرات وجمهوریخواه بوده اما تلاشها برای شکلگیری حزب سوم در قرن گذشته معمولا ناکام ماندهاند. برای مثال، راس پرو، میلیاردر مستقل، در سال ۱۹۹۲ حدود ۱۹درصد از آرای عمومی را بهدست آورد اما نتوانست هیچ ایالتی را تصاحب کند و در نهایت بیل کلینتون برنده انتخابات شد.
براساس گزارشهای پیشین CNN، کارشناسان حوزه تأمین مالی انتخاباتی و علوم سیاسی معتقدند که ایجاد یک حزب جدید، بهدلیل محدودیتهای مالی و قانونی و همچنین بیاعتمادی رأیدهندگان و نامزدها، بسیار دشوار است.ماسک پیشتر مدعی شد که حزب تازهتأسیس وی در انتخابات میاندورهای سال آینده فعال خواهد بود و در گام نخست، تمرکز خود را بر حمایت از نامزدها در شمار محدودی از کرسیهای مجلس نمایندگان و سنا خواهد گذاشت.
از اتحاد تا دشمنی با ترامپ
ماسک تامدت کوتاهی پیش،ازنزدیکترینمتحدانترامپبهشمارمیرفت.اونهتنها درکارزارهای انتخاباتیدرکنار رئیسجمهور رقصیده، بلکه فرزند چهارسالهاش را نیز برای ملاقات با ترامپ به کاخ سفید برده بود. ماسک همچنین حامی مالی اصلی کمپین انتخاباتی ترامپ در سال ۲۰۲۴ بود و مبلغی معادل ۲۵۰ میلیون دلار به آن اختصاص داد. پس از پیروزی ترامپ، ماسک به ریاست ادارهای تازهتأسیس به نام «اداره بهرهوری دولت» (Doge)منصوب شد؛ نهادی که مأموریت داشت هزینههای فدرال را بهشدت کاهش دهد. اما پس از تصویب لایحه مالیاتی و هزینهای ترامپ ــ که او آن را لایحه بزرگ و زیبا»نامیده ــ روابط میان این دو چهره تیره شد. ماسک در اواسط بهار از دولت خارج شد و بهصورت علنی از سیاستهای مالیاتی و بودجهای رئیسجمهور انتقاد کرد.
تهدید به قطع کمکها و حتی اخراج
ترامپ در واکنش به مخالفتهای ماسک، اوایل هفته جاری تهدید کرد که میلیاردها دلار یارانهای که شرکتهای او از دولت فدرال دریافت میکند را قطع خواهد کرد. وی همچنین احتمال اخراج ماسک را که اصالتا اهل آفریقای جنوبی است مطرح کرد، هرچند ماسک از سال ۲۰۰۲ تابعیت آمریکا را دارد. ترامپ در پاسخ به سؤال خبرنگاران درباره اخراج ماسک گفت: «باید بررسی کنیم.»
سهمخواهی ماسک از قدرت
لایحه جدید شامل کاهش مالیاتها و افزایش چشمگیر هزینههای عمومی است و برآورد شده که در ۱۰سال آینده، بیش از سه تریلیون دلار به کسری بودجه به دولت فدرال اضافه کند. برای ماسک که مالک شرکت خودروسازی تسلاست، نکته کلیدی این است که در این قانون، هیچ توجهی به انرژی سبز یا یارانههای مربوط به خودروهای برقی مانند تسلا نشده است. در راستای نارضایتی ماسک از عملکرد مالی کاخ سفید، رئیسجمهور آمریکا تهدید کرد که اداره Doge مأمور بررسی یارانههای اختصاصیافته به شرکتهای تحت مالکیت ماسک ازجمله SpaceX(شرکت پرتاب موشک) و Starlink (ارائهدهنده خدمات ماهوارهای به دولتهای غربی) خواهد شد تا ضربهای جدی بر امپراتوری فناوری محور این کارآفرین برجسته وارد کند.
مقابله با دو حزب بزرگ آمریکا
در سال ۱۹۱۲، تئودور روزولت، بیستوششمین رئیسجمهور آمریکا، پس از ناکامی در کسب نامزدی حزب جمهوریخواه برای بازگشت به کاخ سفید، تصمیم به تأسیس حزبی مستقل گرفت. او که بین سالهای ۱۹۰۱ تا ۱۹۰۹ رئیسجمهور بود، در ابتدا از ویلیام هاوارد تفت، جانشین خود حمایت به عمل آورد اما بهزودی از عملکرد او ناراضی شد و در انتخابات درونحزبی جمهوریخواهان، علیه تفت رقابت کرد. پس از شکست در کنوانسیون حزب، روزولت در تابستان همان سال حزب ترقیخواه (Progressive Party)را پایهگذاری کردکه به حزب گوزنشمالی(Bull Moose Party) نیز معروف شد. روزولت با شعارهایی چون اصلاحات اجتماعی، کنترل شرکتهای بزرگ، حق رأی زنان و عدالت اقتصادی، کارزار انتخاباتی خود را آغاز کرد. در انتخابات ریاستجمهوری نوامبر۱۹۱۲، اوموفق شد ۲۷.۴درصد آرای مردمی و ۸۸ رأی الکترال را کسب کند و درجایگاه دوم پس از وودرو ویلسون(نامزد دموکرات)قرارگیرد؛ درحالی که رئیسجمهور وقت، تفت، سوم شد. با وجود شکست نهایی، عملکرد روزولت در سال۱۹۱۲ موفقترین تلاش یک حزب سوم در تاریخ انتخابات مدرن آمریکا بود. هیچ نامزد مستقلی پیش یا پس از آن، نتوانسته تا این اندازه از حمایت مردمی و آرای الکترال برخوردار شود.