به گزارش جامجمآنلاین از ایرنا، صنعت و معدن به عنوان یکی از ارکان اصلی توسعه اقتصادی و اجتماعی کشورها، نقش بهسزایی در ایجاد اشتغال، افزایش تولید ناخالص داخلی و بهبود زیرساختهای اقتصادی ایفا میکند.
ایران به عنوان یکی از کشورهای غنی از منابع معدنی، ظرفیتهای بالقوه زیادی در این حوزه دارد و به عنوان یکی از کشورهای غنی از منابع معدنی، با دارا بودن معادن متنوع شامل آهن، مس، زغالسنگ، طلا و نقره، به یکی از منابع اصلی مواد اولیه در جهان تبدیل شده، بر اساس آمارها، ایران دارای بیش از ۶۸ نوع معدن و ۳۷ میلیارد تن ذخایر معدنی شناخته شده، است که این ظرفیتها باعث ایجاد فرصتهای سرمایهگذاری و توسعه پایدار در بخش معدن کشور میشوند.
در این میان؛ سیستان و بلوچستان، استانی پهناور در جنوب شرقی ایران، به رنگینکمان معادن شهرت یافته، این استان با داشتن ذخایر غنی و متنوع معدنی، از جمله طلا، مس، آهن، کرومیت، منیزیت، تیتانیوم، و سنگهای ساختمانی، نقش مهمی در توسعه اقتصادی کشورایفا میکند. با این حال، بهرهبرداری بهینه از این ظرفیتها نیازمند سرمایهگذاری، فناوریهای نوین و رفع موانع موجود است.
سیستان و بلوچستان به عنوان یکی از مناطق استراتژیک در این زمینه، با داشتن معادن متنوع و غنی بهویژه معدن مس جانجا، نقش کلیدی در توسعه صنعت معدنکاری ایران ایفا میکند
سیستان و بلوچستان با قرار داشتن روی کمربند فلزی و معدنی جهان که از صربستان تا پاکستان ادامه دارد حاوی ذخایر غنی از فلزات و کانسارهای معدنی از قبیل کرومیت، مس، منگنز، سرب و روی، قلع، تنگستن، طلا و همچنین عناصر و کانسارهای غیرفلزی نظیر تالک، منیزیت، گل سفید و سنگهای ساختمانی و تزئینی به ویژه گرانیت و مرمر است.
سیستان و بلوچستان یکی از استانهای بزرگ معدنی کشور محسوب میشود بهطوری که از ۶۰ نوع ماده معدنی شناسایی شده در کشور، ۲۸ نوع آن بهطور قطع و در شرایط کنونی در این استان وجود دارد.
این منطقه از حیث داشتن عناصر معدنی فلزی از کمنظیرترین استانهای کشور محسوب میشود و بیشترین میزان آهن پلاسری، مس و آنتیموان و طلای کشور را با پراکندگی وسیع دارد.
با این تفاسیر روز صنعت و معدن فرصتی است تا به بیان بخشی از ظرفیتهای موجود در این حوزه بپردازیم چرا که سیستان و بلوچستان با معادن غنی خود، میتواند نقشی کلیدی در توسعه صنعت معدنکاری ایران ایفا کند.
معادن؛ کلید توسعه
مجتمع معدنی صنعتی مس «چهل کوره» در منطقه «نصرتآباد» زاهدان نمادی از تبدیل ثروت معدنی به ارزشهای اقتصاد ملی و تکمیل زنجیره تولید است.
این طرح بهعنوان سکویی برای توسعه پایدار و شکوفایی اقتصادی سیستان و بلوچستان بهشمار میآید و حدود ۴۰۰ نفر در آن مشغول به کار هستند که سالانه بیش از ۱۰هزار تن محصول کنستانتره مس نیز در این مجموعه تولید میشود.
استاندار سیستان و بلوچستان گفت: تکمیل زنجیره تولید و گسترش بخشهای فرآوری مجتمع معدنی صنعتی مس «چهل کوره» در منطقه «نصرتآباد» زاهدان را به یکی از پیشرانهای صنعت مس کشور تبدیل خواهد کرد.
منصور بیجار با تأکید بر نقش محوری سرمایهگذاری بهعنوان قلب تپنده تولید از عزم جدی دولت برای جلب سرمایههای بخش خصوصی و سرمایهگذاران خارجی برای صنایع و معادن استان از جمله این مجتمع خبر داد و افزود: دستورهای مستقیمی برای رفع چالشهای زیرساختی مانند بهسازی مسیرهای دسترسی، تقویت تأمین انرژی و سادهسازی فرآیندهای اداری ابلاغ شد تا موانع پیش روی توسعه این مجموعه راهبردی برطرف شود.
وی با اشاره به ظرفیت بالای معدن چهل کوره برای ایجاد اشتغال پایدار در منطقه نصرتآباد زاهدان از برنامهریزی برای شتاببخشی به پروژههای توسعهای خبر داد و اظهار کرد: این موقعیت، فرصتهای شغلی گستردهای برای جوانان بومی فراهم میکند.
معدن مس
فرماندار نیمروز گفت: بر اساس آمارها ۹۷ درصد معادن شمال سیستان و بلوچستان در شهرستان نیمروز واقع شده که این معادن شامل مس، آنتیمان، ماسه و سایر معادن فعال هستند.
محمود بامری بیان کرد: معدن مس سیاستراگی از جمله معادن مهم منطقه است که با بهرهگیری از فناوریهای نوین استخراج، زمینه اشتغال برای ۳۵۰ نفر از جوانان بومی را فراهم آورده است.
وی تاکید کرد: معدن مس سیاستراگی یکی از معادن بسیار غنی با عیار بالاست و ظرفیت سالانه این معدن سه هزار تن کاتد مس بوده، این دستاوردها نشاندهنده نقش بسیار مهم این معادن در تأمین مواد اولیه واحدهای تولیدی کشور و ایجاد ارزش افزوده برای منطقه است.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
رئیس سازمان نظام روانشناسی و مشاوره کشور در گفتوگو با «جامجم» مطرح کرد
دکتر محمد اسحاقی، استاد دانشگاه تهران:
محمدرضا مهدوی در گفتوگو با «جامجم»: