دانش، بینش و نگرش درست عامل تثبیت ایران در جایگاه اقتدار
دراین نشست،محسن پاکآیین سفیر اسبق ایران در ازبکستان، زامبیا،تایلند و جمهوری آذرباریجان به تحلیل فضای بینالملل حاکم بر موضوع مذاکرات هستهای پرداخت و گفت: وقتی ترامپ برای دومین بار به قدرت رسید با سیاست چماق و هویچ نه تنها با ایران بلکه با تمام دنیا صحبت و با ارعاب تلاش کرد کشورها را بترساند و با نرمش از آنان امتیاز بگیرد. حرف ترامپ این بود که ایران بمب هستهای نداشته باشد و با تهدید خواست ایران را برای مذاکره متقاعد کند و پاسخ ایران هم این بود که در شرایط فشار مذاکره نمیکنیم و هر تعرضی شود پاسخ میدهیم. وی افزود: در ادامه ترامپ نامه ای به رهبر انقلاب فرستاد و با تکرار مواضع قبلی،خواهان مذاکره شد. پاسخ ایران به این نامه از سوی وزارت امور خارجه همراه با یادداشتی از طریق عمان به طرف آمریکایی داده شد.پاسخ ایران از جایگاه اقتدار بود و در آن تاکید شده بود تحت فشار امتیازی نمیدهیم و در مقابل تعرض، مقابله میکنیم و به دلیل عدم اعتماد به آمریکا مذاکره مستقیم نمیکنیم اما مذاکره غیرمستقیم بلامانع است. این دیپلمات تاکید کرد: ما به طرف مقابل اعلام کردیم واسطه ما عمان است و فقط درباره موضوع هستهای صحبت میکنیم. اما چرا مذاکره غیر مستقیم؟ برخی اعلام کردند ایران از مواضع قبلی خود عدول کرده است. رهبر انقلاب مذاکره مستقیم را نفی کردند و این ایستادگی بر مواضع قبلی است و عدول تلقی نمیشود. اما انجام مذاکره با آمریکا، قبلا هم بوده و برای مثال ما در دولت سیزدهم با آمریکا چهار بار مذاکره غیرمستقیم در عمان داشتیم و در دولتهای قبلی هم به حسب ضرورت اینگونه عمل میشد لذا تصمیم برای مذاکره غیر مستقیم عدول از مواضع قبلی نیست. پاکآیین ادامه داد: مذاکره غیرمستقیم خواصی دارد و با توجه به بی اعتمادی به آمریکا، کشور واسط به عنوان شاهد حضور دارد و آمریکا نمیتواند مواضع و تعهدات احتمالی را انکار کند. در مذاکره مستقیم امکان تحکم استکباری وجود ندارد و ارتباط عاطفی به وجود نمیآید که بر مذاکرات تاثیر منفی بگذارد.
وی با اشاره به این موضوع مهم که محل انجام مذاکرات را هم ما تعیین کردیم، افزود: آمریکا به دنبال این بود به امارات نقش دهد؛ اما ما به عمان بیش از دیگر کشورها اعتماد داریم.تاکید هم بر این بود که مذاکرات فقط بر موضوع هستهای متمرکز باشد و درمورد مباحث دفاعی و موشکی و منطقه و... مذاکره نمیکنیم. این دیپلمات عنوان کرد: ترامپ سرو صدا کرد که مذاکره مستقیم میخواهیم اما در نهایت او با مذاکره غیرمستقیم در عمان موافقت کرد. مذاکره غیرمستقیم در عمان برگزار شد و نوع مذاکره نیز نه بصورت گفتوگو بلکه با تبادل یادداشت بود.
پاکآیین گفت: تا آنجا که من اطلاع دارم و از سوی مسئولین گفته شده، نماینده آمریکا در جلسه اول وارد جزئیات نشد و سعی کرد برای ایجاد اعتماد تاکید کند که دنبال تنش نیستند و غیر از مسأله هستهای، موضوع دیگری برای مذاکره نیست. پاکآیین یادآور شد: مذاکرات کارشناسی بخشی پیچیده و سخت است و طرفین وارد جزئیات میشوند. احتمال طولانی شدن مذاکرات زیاد است اما رویکرد آمریکا در آینده وضعیت را بیشتر روشن میکند. وی درباره دلایل بدبینی و خوشبینی مذاکرات تصریح کرد: ساختار آمریکا متشکل از شورای امنیت ملی، مجلس نمایندگان، سنا و... موافق توافقی با ایران که درآمدی برای ایران حاصل کند، نیست. اما ترامپ و همفکران وی برای اینکه نشان دهند دستاوردی کسب کردهاند، مایل به مذاکره هستند.وی ادامه داد: مسأله لابی صهیونیست بخش دیگر این بدبینی است. لابی صهیونیست برای مقابله با ایران جدی است و وجود دارد. از طرفی دیگر، جایگاه نتانیاهو بسیار تضعیف شده و در عین حال اعراب منطقه برای رفع سایه جنگ از منطقه،حامی به نتیجه رسیدن مذاکرات و توافق ایران و آمریکا هستند.
پاکآیین درباره علت انتخاب ویتکاف گفت: بنظر من وزیر امور خارجه آمریکا و افرادی شبیه او در آمریکا،ایران ستیز هستند و ترامپ با انتخاب ویتکاف، کسی را انتخاب کرد که بتواند مذاکره را جلو ببرد و رویکرد تخریبی نداشته باشد. وی درباره احتمال شکست مذاکرات عنوان کرد: البته به ترامپ اعتمادی نیست و امکان بی نتیجه ماندن مذاکرات هم هست اما ما با نگاه مثبت کار را پیگیری میکنیم و سیاست ایران این است که میز مذاکرات را ترک نکند. این دیپلمات درباره اینکه آیا این مذاکرات از سوی ترامپ است یا آمریکا یادآور شد: ترامپ رئیس دولت آمریکاست و کنگره هم علیرغم اختلاف نظر،متمایل به ترامپ است.
پاکآیین در پاسخ به این پرسش که چرا در این دور اروپا حضور ندارد و آیا این خواسته ترامپ است؟ گفت:مذاکرات غیر مستقیم بین ایران و آمریکاست و دلیلی برای حضور اروپا وجود ندارد. وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه ما در حال گفتوگو هستیم یا مذاکره گفت: گفتوگو معمولا به داد و ستد سیاسی گفته نمیشود و بیشتر میان دوستان انجام میشود. ما با آمریکا گفتوگویی نداریم ما با نشستن در مقابل دشمن در یک چالش سنگین و سخت دیپلماتیک برای تامین منافع کشور و حقوق مسلم خود مذاکره میکنیم. بین طرفین اعتمادی وجود ندارد که منجر به گفتوگوهای متداول شود.
وی افزود: ما با یک سیاست فعال سعی داریم دوستان خود مثل روسیه و چین و اعراب منطقه و حتی اروپا را در جریان روند مذاکرات قرار دهیم. حتما با اروپاییها کار میکنیم.
وی در پاسخ به این پرسش که آیا این مذاکرات منجر به باز شدن سفارت آمریکا میشود عنوان کرد: هیچ مطلبی درخصوص رابطه با آمریکا و باز شدن سفارتها مطرح نیست و فقط بحث مذاکره در موضوع هستهای جریان دارد، راهی طولانی برای همین مذاکرات داریم و نباید با گمانهزنی انتظار از مذاکره را افزایش داد. ما آمریکا را دشمن میدانیم و با او فقط برای تأمین منافع ملی مذاکره میکنیم.وی در ارتباط با احتمال سرمایهگذاری شرکتهای آمریکایی گفت ایران با سرمایه گذاری آمریکا مخالف نیست اما احتمال آمدن سرمایه آمریکا به ایران اندک است اما ما منعی نداریم.
این دیپلمات درباره عدم نقش چین در مذاکرات توضیح داد: وقتی مذاکره غیرمستقیم بین ایران و آمریکاست، دلیلی ندارد چین یا کشورهای دیگر وارد شوند اما ما دوستان چینی را توجیه میکنیم.
توسعه فناوری هستهای، نیازمند پشتوانه اجتماعی است
دکتر یاسر کاسهساز، نماینده اداره کل دیپلماسی عمومی و اطلاعرسانی سازمان انرژی اتمی با بیان اینکه اورانیوم یک موهبت الهی به جامعه بشری است، گفت اورانیوم منبع سرشاری از انرژی و مولد پرتوهاست که کاربردهای متنوعی دارد. وی ادامه داد: هم اکنون ۱۱ درصد برق در جهان از طریق نیروگاههای اتمی تولید میشود و نیروگاه اتمی بوشهر یکی از این نمونههاست. در حال حاضر ۴۱۸ نیروگاه اتمی در ۳۱ کشور دنیا کار میکند و ۵۹ راکتور جدید نیز در ۱۷ کشور مختلف در حال ساخت است. ۲۷ کشور تلاش دارند برق هستهای را به سبد انرژی خود اضافه کنند که از این تعداد ۱۷ کشور در مرحله تصمیمگیری و ۱۰ کشور در مرحله اجرایی هستند. لذا میتوان گفت بیش از ۴۰ درصد کشورهای جهان در حال برنامهریزی یا استفاده از فناوریهای هستهای هستند.
این کارشناس امور هستهای با گرامیداشت یاد و خاطره دکتر اعتماد به عنوان پدر فناوری هستهای ایران توضیح داد: تنها نیروگاه فعال ما بوشهر است و ۱۱ سال است که بهرهبرداری میشود و هیچ فرد خارجی در این نیروگاه حضور ندارد و چند سال است که روسها این نیروگاه را تحویل دادهاند. اصول بهرهبرداری و نگهداری نیروگاه بسیار پیچیده است و کشورهای مختلف از طریق نهادهای بینالمللی تجربیات خود را به اشتراک میگذارند و در آخرین ارزیابیها نیروگاه اتمی بوشهر از منظر ایمنی امتیاز ۱۰۰ از ۱۰۰ گرفته است.
وی تصریح کرد: نیروگاه اتمی بوشهر کافی نیست و یک درصد از برق تولیدی کشور از این نیروگاه تولید میشود. چشمانداز کشور ساخت ۲۰ نیروگاه اتمی برای تولید ۲۰ هزار مگاوات برق هستهای است. کاسهساز ادامه داد: امروز ۲۳۰ مرکز پزشکی هستهای در کشور داریم و این اتفاق سادهای نیست. استفاده از رادیو داروها تخصص میخواهد و این ابزار به پزشکان کمک بسزایی میکند به گونهای که حذف فناوری هستهای از نظام پزشکی و سلامت کشور
نشدنی است. وی در ادامه توضیح داد که توسعه فناوری هستهای نیازمند پشتوانه اجتماعی است. این یک چالش بینالمللی است و تقریبا همه کشورهای دارنده فناوری هستهای با در نظر گرفتن بودجه مناسب و استفاده از متخصصان مربوطه، برنامههای مدونی برای معرفی این دانش و فناوری در کشور خود برنامهریزی و اجرا میکنند.
زور غربیها به فعالیت هستهای ایران نرسید
دکتر حسن عابدینی، معاون سیاسی صداوسیما نیز در این جلسه به ارائه مباحثی پیرامون نقش و جایگاه رسانه در تبیین موضوع مذاکرات هستهای پرداخت و گفت: از ابتدای این بحران ساختگی در جریان مذاکرات بودم، در مذاکرات سال ۱۳۸۲ بحث این بود که انرژی هستهای را کاملا تعطیل کنید و این خواسته در این ۲۲ سال تغییر نکرده است. ما صنعت هستهای را در زمینههای مختلف از جمله پزشکی، برق و... توسعه دادیم و غربیها زورشان برای تعطیلی فعالیتهای هستهای ما نرسید. اوباما گفت اگر زورم میرسید پیج و مهرههای صنعت هستهای ایران را باز میکردم اما زورم نرسید.
معاون سیاسی صداوسیما توضیح داد: یکی از موارد ادعایی این بود که در برخی جاها آلودگی ایجاد کردند؛ برخی سانتریفیوژهای پاکستانی هرجایی رفت آلودگی ایجاد کرد. در دوره جلیلی مذاکراتی داشتیم اما باز همین بحث مطرح شد و این اتفاق تا برجام پیش رفت.
عابدینی تاکید کرد: پرونده را هیچوقت مختومه اعلام نکردند و ما با پرونده ۲۲ سالهای روبهرو هستیم که مبتنی بر عقلانیت و حقوق موضوع را کار نمیکند بلکه به لحاظ سیاسی و رسانهای مسأله راارزیابی میکنند. کره جنوبی غنیسازی ۹۸ درصد کرد و در شورای حکام نماینده کره جنوبی اعلام کرد چند دانشمند سرخود این کار را کردند و پرونده مختومه شد. وی ادامه داد: آن پرونده به این راحتی بسته شد اما ۲۲ سال است که ما را میکشانند. ایران راهبرد دارد میز مذاکره را هیچ وقت ترک نمیکند آمادگی دارد نگرانیها را برطرف کند و درهمه دوران اعلام کردیم آماده شفافسازی هستیم. آنها میگویند میخواهند از دسترسی ایران به بمب هستهای جلوگیری کنند اما ما به دلایل مختلف اینکار را نمیکنیم. در جنگ از سلاحهای شیمیایی استفاده کردند علیه ما و ما متقابلا جواب ندادیم. عابدینی تصریح کرد: در سال ۱۳۸۷راکتور تهران ماسوختش درحال اتمام بود و۸۹۰هزاربیمار سرطانی داریم که اگراین راکتورکارنکندآنها با مشکل روبهرو میشوند و ایزوداروها میانه عمر دارند و نمیتوانیم این داروها را وارد کنیم چراکه عمر یک دارو گاه ۱۰ساعت است. اینها حاضر نشدند به ما سوخت بدهند و شهید شهریاری خودش این سوخت را تولید کرد. معاون سیاسی رسانهملی تاکید کرد: صداوسیما از ارکان اصلی است که از اطلاعات مذاکرات آگاه خواهد بود و موضوع رسانه ای در اختیار ایران است. عراقچی قبل از ورود به محل مذاکرات و بعد از آن با صداوسیما گفتوگو میکند. یکی از کارهایی که تحریف انجام میدهد آن است که در شرایطی قرار بگیریم که به هیات مذاکره کننده اعتماد نداشته باشیم و بگوییم طرف مقابل درست میگوید. عابدینی ادامه داد: تصویرسازی آنان از قدرتشان از واقعیت فراتر است. درعراق وافغانستان وسایر کشورها دیدیم چه افتضاحی به بار آوردند و باید برابر این تحریفها مقابله کنیم. ارتش آمریکا ارتش جنگ نیست و این را خود آمریکاییها میگویند.