به گزارش جامجمآنلاین از ایرنا، اهدای خون یکی از اقدامات انساندوستانهای است که میتواند زندگی بسیاری از افراد را نجات دهد؛ در میان بیماران، افراد مبتلا به بیماریهای خونی نظیر تالاسمی ماژور بهطور مداوم به خون نیاز دارند، تالاسمی ماژور یکی از اختلالات ژنتیکی است که در آن بدن نمیتواند بهطور طبیعی هموگلوبین تولید کند و در نتیجه فرد بهطور مداوم به دریافت خون نیاز دارد.
انسانهایی که داوطلبانه برای نجات جان دیگران پیشقدم میشوند میتوانند با اهدای خون، امید را به دل بیمارانی بازگردانند که چشم انتظار قطرهای خون هستند؛ هر واحد خون میتواند جان سه نفر را نجات دهد و هر بار اهدای خون، فرصتی دوباره برای زندگی انسانهای دیگر است.
به گفته پزشکان، جایگزینی برای خون وجود ندارد، از طرفی نیاز به خون همیشگی است، برخلاف تصور عموم فقط در مواقع بحران یا زلزله نیست که به خون نیاز مبرم وجود دارد بلکه بیماران مختلفی از جمله تالاسمی و هموفیلی همیشه به آن نیاز دارند.
این بیماران نگرانیهای زیادی درباره سلامت خود دارند و دریافت خون مداوم و نیاز به درمانهای طولانیمدت میتواند تاثیر منفی بر وضعیت روانی آنها بگذارد، در این میان آگاهی از اینکه بسیاری از افراد بهطور داوطلبانه خون اهدا میکنند به این بیماران احساس امید و حمایت میدهد.
یکی از بیماران تالاسمی در سیستان و بلوچستان گفت: شاید برای بسیاری از افراد اهدای خون فقط یک اقدام ساده، یک کار معمولی پزشکی یا یک اقدام خِیر باشد، اما از نگاه من که بیماری تالاسمی ماژور دارم و زندگیام وابسته به دریافت منظم خون است، این عمل به معنی واقعی زندگی است.
فاطمه با بیان اینکه تالاسمی یک اختلال ژنتیکی است که باعث میشود بدن انسان نتواند خونسازی طبیعی داشته باشد، افزود: هر دو تا سه هفته باید خون دریافت کنم در غیر اینصورت، ضعف، تنگی نفس، رنگ پریدگی، مشکلات قلبی و در نهایت مرگ سراغم میآید.
وی ادامه داد: هر بار که به بخش انتقال خون میروم، چشمم به کیسههای خون دوخته میشود و با تمام وجود حس میکنم این واحدهای خون را انسانهایی با عشق و مهربانی اهدا کرده اند، افرادی که هیچگاه من یا سایر بیماران نیازمند به خون را ندیدهاند، اما جانمان را نجات میدهند.
دیانا دختر ۲۳ساله ایرانشهری گفت: از دوران کودکی با بیماری تالاسمی زندگی کرده و هر سه هفته یکبار به بیمارستان میروم تا خون دریافت کنم.
وی ادامه داد: زندگی با این بیماری سختیهای خاص خود را دارد، اما چیزی که همیشه برای من و امثال من نجاتبخش بوده، اهدای خون است، وقتی ذخیره خونی برای ما وجود نداشته باشد زندگیمان به سختی پیش میرود.
این بیمار تالاسمی از هماستانیها و هموطنان خود خواست که همواره به یاد این قبیل بیماران باشند و بدانند که اهدای خون میتواند زندگی بسیاری از انسانها را نجات دهد.
ضرورت ترویج فرهنگ اهدای خون در جامعه
از دیدگاه کارشناسان و جامعه شناسان، اهدای خون بهعنوان یک ضرورت و مسوولیت اجتماعی مطرح میشود که اقشار مختلف جامعه باید در آن شریک باشند، بسیاری از بیماران چشم امید به افرادی دارند که میتوانند با اهدای خون تغییر عمدهای در بهبود وضعیت آنها ایجاد کنند، این نگرش میتواند به فرهنگسازی اهدای خون در جامعه کمک کرده و موجب افزایش تعداد اهداکنندگان خون شود.
اهدای خون برای بیماران تالاسمی، هموفیلی و دیالیزی از اهمیت حیاتی برخوردار است و نه تنها به تامین نیازهای درمانی این بیماران کمک میکند بلکه از لحاظ روانی نیز به آنان روحیه و انگیزه میدهد.
این عمل انساندوستانه و سخاوتمندانه موجب نجات جان بسیاری از افراد میشود؛ اهدای خون نه تنها یک عمل پزشکی بلکه یک اقدام انسانی و اجتماعی ارزشمند است که میتواند تغییرات مثبت زیادی در زندگی دیگران ایجاد کند.
وجود سه هزار و ۶۴۶ بیمار تالاسمی ماژور و یکهزار و ۳۹۵ بیمار هموفیلی و همچنین اختصاص رتبه بالای تصادفهای جادهای به سیستان و بلوچستان باعث شده که نیاز به خون مراکز درمانی این خطه مستمر و همیشگی باشد.
به گفته مدیرکل انتقال خون سیستان و بلوچستان، این استان با جمعیت بیش از سه میلیون نفری میتواند خون مورد نیاز بیماران تالاسمی و سایر گروههای هدف را تامین کند تا هیچ بیماری در این استان منتظر اهدای خون از سایر استانها نباشد.
ابوالحسن صفدری، سیستان و بلوچستان را جزو استانهای پرمصرف خون در کشور دانست و گفت: با توجه به اینکه دسترسی مردم در ۲۰ نقطه جمعیتی استان به پایگاههای انتقال خون سخت است انتظار داریم خیران برای خرید اتوبوس یا ایجاد پایگاه انتقال خون، این اداره را همراهی کنند.
مدیرکل انتقال خون سیستان و بلوچستان خاطرنشان کرد: بیماران و مصرف کنندگان دائمی خون همواره به خون سالم و کافی نیاز دارند به همین دلیل از مردم انتظار میرود سازمان انتقال خون را برای فراهم کردن این ماده حیاتی یاری کنند.
صفدری با اشاره به اینکه نیاز سیستان و بلوچستان سالانه ۱۵۰ هزار واحد مصرف خون است، گفت: از آنجا که بخش قابل توجهی از این نیاز از استانهای دیگر تامین میشود نیاز است به سمتی حرکت کنیم تا واردات خون به استان کمتر شود.
وی با اشاره به فعالیت شش پایگاه انتقال خون در این استان، بیان کرد: فرهنگ سازی برای اهدای خون و تسهیل دسترسی مردم به مراکز انتقال خون در استان ضروری است، اگر ساکنان بسیاری از مناطق سیستان و بلوچستان به پایگاه انتقال خون دسترسی داشته باشند نیاز خون استان بهطور کامل توسط هماستانیها مرتفع خواهد شد.
مدیرکل انتقال خون سیستان و بلوچستان تصریح کرد: از همه خیران حوزه سلامت میخواهیم با توجه به نیاز بیماران سیستان و بلوچستان به خون برای ایجاد پایگاههای انتقال خون در شهرستانهای مختلف یاریگر این اداره کل باشند.
میانگین مراجعه برای اهدای خون در سیستان و بلوچستان روزانه حدود ۲۰۰ نفر است؛ در سال گذشته در مجموع حدود ۸۰ هزار واحد خونی در این استان اهدا شد.
مصرف خون ماهانه این استان بیش از ۱۲هزار واحد است که هفت هزار واحد آن برای بیماران تالاسمی ماژور استفاده میشود.
شرایط اهدای خون برای افراد بین ۱۸ تا ۶۵ سال با حداقل وزن ۵۰ کیلوگرم است که سابقه بیماری خاص نداشته باشند؛ همه اهداکنندگان خون مورد معاینه پزشکی قرار میگیرند و پس از تایید خونگیری از آنها انجام میشود.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
حجتالاسلام دکتر حسن رضاییمهر، استاد سطوح عالی حوزه علمیه قم از مهمترین نقش رئیس مکتب جعفری میگوید