در اوایل فروردین ترامپ اعلام کرد که تعرفههای جدیدی شامل حداقل ۱۰درصد بر تمام واردات و تعرفههای سنگینتر (تا ۱۰۰درصد) بر کشورهای خاصی اعمال خواهد شد. این سیاست باعث ایجاد وحشت در بازارهای مالی شد و شاخصهای بورس آمریکا بدترین عملکرد خود را از زمان همهگیری کرونا تجربه کردند. اگرچه ترامپ بعدا برخی از این تعرفهها را به مدت ۹۰ روز متوقف کرد اما این اقدام نتوانست نگرانیهای عمومی را برطرف کند.
آوار تعرفهها روی سر جامعه
نظرسنجیها نشان میدهند که ۸۰درصد آمریکاییها معتقدند تعرفههای اعمال شده از سوی ترامپ، قیمتهای مصرفکننده را افزایش خواهد داد (۴۷درصد پیشبینی افزایش چشمگیر و ۳۳درصد افزایش متوسط دارند). این نگرانی بهویژه در میان رأیدهندگان مستقل و حتی برخی از حامیان جمهوریخواه شدت گرفته است.طبق نظرسنجی Harris X، حمایت از عملکرد ترامپ در مدیریت اقتصاد از ۵۰درصد در۲۱ مارس به ۴۴درصد کاهش یافته و در زمینه تورم از ۴۸درصد به ۴۳درصد رسیده است.همچنین،۵۴درصدرأیدهندگان معتقدند اقتصاد درمسیر اشتباهی قرارداردو۶۶درصد اقتصاد را ضعیف توصیف کردهاند. پستهای منتشرشده در شبکههای اجتماعی هم نشان میدهد که اعتراضات گستردهای در شهرهای مختلف آمریکا (مانند واشنگتن، نیویورک و بوستون) در هفته گذشته علیه سیاستهای اقتصادی و تعرفهای ترامپ برگزار شده که نشاندهنده نارضایتی عمومی است.
عملکرد ضعیف در وعدههای انتخاباتی
ترامپ در کارزار انتخاباتی خود وعدههای بزرگی مانند کاهش تورم، افزایش درآمد، بازگرداندن مشاغل و بهبود وضعیت طبقه متوسط داده بود اما عملکرد اولیه او نتوانسته این انتظارات را برآورده کند.همچنین تلاشهای او برای میانجیگری در آتشبس جنگ اسرائیل ــ غزه و روسیه ــ اوکراین به نتیجه نرسیده است. این ناکامیها به تصویر او بهعنوان یک رهبر نتیجهگرا آسیب زده است! حتی مذاکرات یا تهدیدات مربوط به گرینلند هم به بنبست رسیده و تنشهای سیاسی و اقتصادی با کانادا (بهویژه به دلیل تعرفهها) عمیقتر شده که نتیجه مثبتی برای ترامپ نداشته است. مهمتر از همه اینکه شاخص اعتماد مصرفکننده از ۸۰درصد در ماه اسفند به ۵۷درصد در اواخر فروردین کاهش یافته که نشاندهنده بدبینی فزاینده به وضعیت اقتصادی است. این کاهش چشمگیر پس از روی کار آمدن ترامپ شتاب گرفته است.
اقدامات جنجالی و اجرایی
ترامپ در هفتههای ابتدایی دوره دوم خود تعداد زیادی فرمان اجرایی صادر کرد که برخی از آنها با مخالفت عمومی مواجه شد.بهعنوان مثال اگرچه سیاستهای مهاجرتی سختگیرانه او(ماننداخراج مهاجران غیرقانونی)درمیان پایگاه جمهوریخواهان محبوبیت دارد (۴۷درصد حمایت) اما در میان دموکراتها و مستقلها با مخالفت مواجه شده است. همچنین پیشنهاد تغییر نام خلیج مکزیک به خلیج آمریکا با ۷۰درصد مخالفت عمومی مواجه و بهعنوان یک اقدام غیرضروری و جنجالی دیده شد. البته تصمیم به عفو بیش از ۱۵۰۰ نفر از متهمان یا محکومان حمله به کنگره با ۹۳درصد مخالفت دموکراتها همراه بود و حتی در میان برخی جمهوریخواهان نیز بحثبرانگیز شد.
افت حمایت در میان جمهوریخواهان
اگرچه حمایت جمهوریخواهان از ترامپ همچنان بالاست (۸۶ تا ۹۰درصد در نظرسنجیهای مختلف) اما نشانههایی از کاهش حمایت در میان این گروه نیز مشاهده میشود. بهعنوان مثال در یک نظرسنجی حمایت جمهوریخواهان از ۸۹درصد در ماه اسفند به ۸۶درصد در فروردین کاهش داشته است. در یک فقره آماری دیگر حمایت از او از۹۳درصد به ۹۰درصد کاهش یافته است. ۴۴درصد جمهوریخواهان همچنان معتقدند تعرفهها در کوتاهمدت به اقتصاد آسیب میرساند، و تقریبا نیمی از آنها نگران افزایش قیمت مواد غذایی و کالاها هستند.
عوامل خارجی و سیاسی
اختلاف نظر بین جمهوریخواهان و دموکراتها در مورد عملکرد ترامپ بسیار زیاد است (۸۴درصد جمهوریخواهان در مقابل ۱۰درصد دموکراتها از او حمایت میکنند). این شکاف حزبی باعث شده که او نتواند حمایت گستردهتری کسب کند. برخی از اقدامات اجرایی ترامپ مانند تلاش برای تغییر شهروندی مبتنی بر تولد، با موانع قانونی مواجه شده که به تصویر اوبهعنوان رهبری که ازحدودقانون فراتر میرود،آسیب زده است.همچنین نظرسنجیها نشان میدهد که اکثریت آمریکاییها (۵۴درصد) معتقدند کشور در مسیر اشتباهی قراردارد که این احساس به کاهش محبوبیت او کمک کرده است.