با نهایی شدن کنوانسیون بین المللی بیابان زدایی در 17 ژوئن 1994 در سازمان ملل متحد براساس تصویب مجلس شورای اسلامی ، ج.ا.ایران جزو اولین کشورهایی بود که به عضویت این کنوانسیون درآمد که براساس اجرای تعهدات به این کنوانسیون وکنترل پدیده بیابان زایی در کشور تاکنون اقدامات اساسی زیر انجام شده است :
1- تهیه برنامه اقدام ملی بیابان زدایی ج.ا.ایران و ارائه به کنوانسیون بین المللی بیابان زدایی سازمان ملل متحد در سال 83.
2- تعیین و کالیبراسیون شاخصها و معیارهای بیابان زایی براساس ویژگی های خاص اکولوژیکی ، اجتماعی و اقتصادی کشور که این مهم با همکاری 35 نفر از اساتید و محققان دانشگاه تهران در سال 1383 تعیین و مدل نهایی ارائه شده در سطح 650 هزار هکتار در سال 1384 کالیبره شده که درادامه مقرر است براساس 9 معیار و 35 شاخص و مدل ریاضی نهایی شده ، نقشه نوع و شدت بیابان زایی کشور در برنامه چهارم توسعه نهایی شود.
3- تشکیل کمیته ملی بیابان زدایی کشور با عضویت 6
وزارتخانه و 4 سازمان عضو این کمیته و به مسوولیت وزیر محترم جهاد کشاورزی و تشکیل کمیته علوم و تکنولوژی اجرای برنامه اقدام ملی بیابان زدایی.
4- تهیه و تصویب مرحله اول و دوم پروژه بزرگ مقیاس بین المللی ظرفیت سازی اجرای برنامه اقدام ملی ج.ا.ایران.
5- از نظر اجرایی هم تاکنون اقدامات گسترده ای در کشور به اجرا در آمده یا در دست اجراست که به طور خلاصه می توان به تهیه و اجرای طرحهای بیابان زدایی ، جامع حفاظت ، تعادل دام و مرتع ، آبخیزداری ، صیانت از جنگلهای خارج از شمال ، مستندسازی دانش بومی و فنی کشور در زمینه بیابان زدایی ، سازماندهی شبکه NGOهای مرتبط، استاده از انرژی خورشیدی در مناطق بیابانی ، احیای کویرهای مرطوب با استفاده از گونه های هیدروهالوفیت ، برگزاری اولین همایش ملی فرسایش بادی کشور، تهیه و اجرای طرحهای الگویی اکوتوریسم در مناطق بیابانی ، مطالعات شبکه سنجش و ارزیابی فرسایش بادی کشور، توسعه روشهای آبیاری تحت فشار ، احداث بادشکن اطراف مزارع و... اشاره کرد.
موفقیت ایران در فعالیت های بیابان زدایی
به اذعان مراجع بین المللی ذی ربط، ایران در فعالیت های بیابان زدایی و کنترل فرسایش بادی یکی از موفق ترین کشورهای جهان محسوب می شود. تمام این فعالیت ها براساس طرحهای تهیه شده اجرا می شود و فناوری اولیه اجرای پروژه مالچپاشی در انحصار جمهوری اسلامی ایران بوده و تجهیزات و ماشین آلات این پروژه نیز توسط کارشناسان ایرانی طراحی شده است که در سالهای گذشته این فناوری برای اجرای پروژه مالچپاشی به کشور امارات نیز صادر و توسط کارشناسان ایرانی اجرا شده است .همچنین براساس انجام یک پروژه پژوهشی مشترک بین سازمان جنگلها و مراتع و پژوهشگاه صنعت نفت ایران عدم هر گونه آلودگی زیست محیطی و نیز تاثیر مثبت بر خون و فلور مناطق تحت مالچپاشی مالچ نفتی ایران اثبات شده است و برتری مالچ نفتی ایران بر مالچ های چینی ، فرانسوی و بلژیکی بویژه از حیث تثبیت عرصه و کمک به حفظ رطوبت و تسریع در استقرار گیاه به اثبات رسیده است . هم اکنون مدیریت بحران و مدیریت ریسک در دستور کار سازمان جنگلها ، مراتع و آبخیزداری کشور قرار گرفته است . به طوری که برای کنترل کانون های بحرانی فرسایش بادی و مناطقی که واجد خسارات اقتصادی و زیستی ملموس هستند ، برنامه هایی در قالب مدیریت بحران با هدف درمان و با اجرای طرحهای تثبیت فیزیکوشیمیایی احداث بادشکن زنده و غیرزنده ، احیای بیولوژیک و حفاظت و حمایت اجرا می شود ولی در مناطقی که مشخصا تحت تاثیر عوامل انسانی بیابان زا قرار دارند برنامه هایی در قالب مدیریت ریسک و با هدف پیشگیری و کنترل عوامل بیابان زا و با تهیه و اجرای طرحهای حفاظت و حمایت و مدیریت جنگلهای دست کاشت بیابانی اجرا می شود.همچنین استفاده از الگوهای جدید نیز در این زمینه در دست اجرا است به عنوان مثال طرحهای استفاده از انرژی خورشیدی جهت کاهش بوته کنی در مناطق بیابانی و احیای کویرهای مرطوب با استفاده از گیاهان هیدروهالوفیت شکل گرفته است.