ناکامیهای جامعه ملل و تجربه بشری در این خصوص همگی بکارگرفته شده و در قالب منشور ملل متحد تلاش کرد تا یک اساسنامه جامع و کامل بنویسد. در مقدمه آن آمده بود که دوستی میان ملتها بیشتر شود، صلح و امنیت افزایش یابد و ساختارهایی تاسیس شد که میبایست به صلح و امنیت کمک کنند.
وجود شورای امنیت، مجمع عمومی سازمان ملل، دیوان بین المللی دادگستری و یک دبیرخانه که هم ابعاد اداری و سیاسی را دنبال کند و علاوه بر آن وجود شورایی تحت عنوان شورای قیمومیت و شورایی با عنوان شورای اقتصادی و اجتماعی همه برای آن بود که ابعاد حقوقی، سیاسی، اقتصادی، دفاعی، همکاریهای بین المللی در این سازمان به نحو شایسته دیده شود تا کسی به امنیت بین المللی تعرض نکند.
یکی از این ساختارها شورای اقتصادی و اجتماعی است. این شورای مهم که بسیار در زمینههای تخصصی جایگاه ویژه و پراهمیتی دارد اکنون تحت تاثیر دخالتهای آمریکا و قدرتهای دخیل در جنگ جهانی دوم دچار بخشی از ناکارآمدیهای شده است.
میدانیم که شورای اقتصادی و اجتماعی خود چندین سازمان تخصصی زیر مجموع آن است، مثل سازمان بهداشت جهانی، سازمان هواپیمایی کشوری، بانک جهانی، سازمان فائو و سازمانهای مرتبط با دریانوردی و سازمان یونسکو فقط تعدادی از این سازمانهای زیر مجموعه شورای اقتصادی و اجتماعی هستند و یکی از این زیرمجموعهها نیز آژانس بین المللی هستهای است که اکنون آقای گروسی مسئولیت اداره آن را به عهده دارد.
قرار بوده و هست که این آژانس به گسترش صلح آمیز انرژی هستهای کمک کند. جمهوری اسلامی ایران همواره اعلام کرده است که به دنبال بهره گیریهای صلح آمیز از انرژی هستهای است، اما این را حق خود میداند که از انرژی که مخصوصا آیندگان بیشتر به آن نیاز دارند بهره بگیرد.
اکنون آقای گروسی باید پاسخ دهد که چرا در اظهارات خود عنوان میکند آمریکا و رضایت ایالات متحده را مورد توجه دارد و این حرف را صراحتا و تلویحا چندین بار ذکر کرده است.
آیا آمریکا رئیس سازمان ملل است و آیا ایران از مفاد برنامههای صلح آمیز خود تخطی کرده است یا اینکه دخالتهای آمریکا در اینکه آژانس را تحت تاثیر منافع خود قرار دهد در تصمیم گیریهای مدیر کل این نهاد بین المللی دخالت میکند.
ما از مدیر آژانس توقع داریم که به رسالتهایی که در اساسنامههای آژانس است توجه کند. ایران حجم کمی از فعالیتهای هستهای را دارد، اما بیشترین میزان نظارت و بازرسی از تاسیسات جمهوری اسلامی برنامه ریزی و طراحی شده و جالب است که کشورمان در بالاترین سطح با آژانس همکاری کرده است. این همکاریهای برای آن است که ما هم بتوانیم از منافع حضور در آژانس بهرهمند باشیم نه اینکه منافع ملت ایران نادیده گرفته شود.
در هر صورت، ایران در حال حاضر یکی از پاسخگوترین کشورها در زمینه تاسیسات هستهای است و در مقابل اسرائیل یکی از بی مسئولیتترین مجموعهها در ارتباط با انرژی هستهای است و این موضوع در نهایت باید حل شود.
اساسنامه آژانس اختیاراتی را به ایران داده است که بر مبنای آن عمل میکنیم، اما اگر آژانس به ماموریتهای خود به نحو شایسته عمل نکند نباید توقع داشته باشد که جمهوری اسلامی ساکت بنشیند.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد