واقعیت این است که سیاستهای جمهوری اسلامی در حوزه داخلی و عرصههای بین المللی هیچگاه متاثر از نوع بازی ایالات متحده نبوده است و در حوزههای کلان راهبردهای خاص خود را در حوزه سیاست خارجی دارد.
موضوعاتی مثل حفظ منافع ملی در حوزه پیرامونی، دفاع از حوزه مقاومت و همچنین کنشگریهایی که در ایران در عرصه بهره برداری از فرصتها و کم کردن آثار تهدیدها دارد جزو رویکردهای اصول جمهوری اسلامی در حوزه سیاست خارجی و دیپلماسی است.
با این وصف توجه به این نکته برای جمهوری اسلامی اهمیت خواهد داشت که شیوه بازی دونالد ترامپ با دموکراتها در خصوص ایران متفاوت خواهد بود و از این رو جمهوری اسلامی باید به این تغییرات دقت کند و در خنثی سازی اقدامات و تهدیدات رئیس جمهور جدید آمریکا کوشا باشد و هر سیاستی که به لحاظ منطقهای قصد پیشبرد آن را دارد باید با توجه به این ملاحظات صورت گیرد.
این نکته را هم باید در نظر گرفت که ایران کشوری مستقل و با اراده سیاسی بالا است و تاکنون بر همگان ثابت شده است که آنچه که مطابق منافع ملی است انجام میدهد.
معتقدم آقای ترامپ به عکس دموکراتها مواضع خود را به صورت شفاف و روشن اعلام و اعمال میکند و بازی خود را بین صفر و یک پیش میبرد در حالی که آقای بایدن برغم همه شعارهایی که میداد صفر و یک بازی کرد و دقیقا همان شیوه را در پیش گرفت که بنیامین نتانیاهو از آن بهره میبرد و اگر هم منافعی به لحاظ فرضی برای آمریکا در نظر میگرفت بدون در نظر گرفتن طرف مقابل بود. در حالی که ترامپ اینگونه عمل نمیکرد.
دموکراتهای موقعیت خود را جهانی نگاه میکنند و در هر حوزهای تلاش میکنند که از ظرفیتهایی که تحت عنوان عناصر متمایل به آمریکا یا شبکه نفوذ استفاده بکنند. آقای ترامپ این موقعیت را ندارد و شکل برخورد او با دموکراتها کاملا متفاوت است و از این رو تصور میکنم باید به این نکات توجه شود و از این منظر کار برای جمهوری اسلامی خیلی روشنتر و سادهتر میکند و به همین خاطر است که ترامپ علی الظاهر خشونت زیاد دارد، اما به نسبت دموکراتها قابل درکتر است.
ترامپ به آنچه که فکر میکند منافع فردی و شرایط فعلی ایالات متحده است. مساله او این است که آمریکا باید به قدرت بایسته اش برگردد و در حال حاضر این کشور در ضعف بسر میبرد. نکته دیگر اینکه نگاه او کاملا تجاری است و برای هر کاری یک محاسبه دارد. او در زمانی به عربها میگفت که گاو شیرده هستند و در مقطعی اعلام کرد که ما پلیس افغانستان نیستیم و همچنین خواستار افزایش سهم اروپا در هزینههای ناتو بود و از سویی دیگر اینکه او اعتقادی به اتحادیه اروپا به عنوان یک تشکل مستقل ندارد و به نظرم این نوع نگاه ترامپ برای ما مهم است.
در حال حاضر بسیاری از کشورهای اروپایی بواسطه نتیجه انتخابات آمریکا دچار اضطراب شدند. شاهد بودیم که آلمانها طی یکسال گذشته کاملا در همسویی با دموکراتها و نتانیاهو رفتار میکردند در حالی ترامپ اینگونه نگاه نمیکند و در خصوص موضوع جنگها در مناطق مختلف اعتقادی به تداوم نبردها ندارد و معتقد است که باید هر سریعتر جنگ را متوقف کرد و با این نوع نگاه به نظر میرسد که موضوع اوکراین به زودی یکسره خواهد شد. این در حالی است که دموکراتها به صورت صفر و یک بر روی طبل جنگ میزدند و حتی تا دیروز اروپاییها عنوان میکردند که باید به جنگ اوکراین ورود کنند.
برای ترامپ بحث تغییر ژئوپلتیک ایران یا کشورهای منطقه موضوعیتی ندارد در حالی که دموکراتها این مساله را دنبال میکردند و شبکه فراماسونری برای این جریان یک سرمایه جهانی محسوب میشد، اما برای ترامپ وضعیت اینگونه نیست.
از این رو به نظر میرسد که به روی کار آمدن ترامپ، جمهوری اسلامی میتواند به صورت منسجمتر در حوزه داخلی و خارجی با اقدامات رئیس جمهور آمریکا رویارو بشود.
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد