محمد انصار نویسنده کتاب مساجد شهر گرگان گفت: مدت زیادی است که به ایوان غربی مسجد جامع گرگان، داربست زده شده است و هیچ کارگر یا مهندسی را برای کار مرمت ندیدهایم. با توجه به اینکه در این مسجد ، هر سه وقت صبح، ظهر و مغرب نماز جماعت برگزار میشود و افزون برآن، هر روز مردم، از درون و بیرون استان، از بازار نعلبندان و این مسجد دیدن میکنند، زشت است که به همین گونه بماند.
نویسنده کتاب محله سبزه مشهد گرگان گفت: هر کسی به آثار تاریخی به گونهای نگاه میکند. پژوهشگران از آنها برای کارهای خود بهره میگیرند. اما سایر شهروندان با تماشا کردن آن، آرامش میگیرند. بازسازی و مرمت این ایوان، کاری ضروری است و بارها، این کار انجام شده است. اما متأسفانه هر بار، خیلی به درازا میکشد که افسردگی و نگرانی میآورد.
محمد انصار درباره اهمیت ایوانهای مسجد جامع گرگان گفت: مسجد جامع دو ایوان دارد که ایوان غربی، مهمتر از ایوان شرقی است. زیرا 19 سنگ کتیبه، در آنجا نصب شده است. آنها برای اطلاعرسانی است که این کار در جاهای مهم و پرازدحام انجام میشد که مسجد جامع این ویژگی را تاکنون دارد. قدیمیترین سنگ کتیبه، مربوط به سال 862 هـ .ق و جدیدترین آن مربوط به سال 1219 هـ .ق است. آنها از ایالت استرآباد، اطلاعات سودمندی به ما میدهند. همچنین این ایوان، محراب قدیمی و بالکن دارد. محراب در زیر گنبدی بلند، به سمت شرق است. بنابراین روشن میشود که این مسجد را برای نماز سنیها ساختهاند. هیچ تاریخی بر روی محراب نیست. درگذشته، منبر چوبی را آنجا میگذاشتند. این منبر، در دورهی تیموری از چوب سرخدار به طول حدوداً 93/2 متر، عرض 80 سانتیمتر و ارتفاع 94/2 متر درست شد. چند کتیبه دارد. درگذشته، برای تعمیر منبر، وقفیاتی درنظر گرفته بودند.
وی افزود: این ایوان چسبیده به دو شبستان است. در جنوب آن، شبستان آیت الله میرکتولی است که پس از فوت او، دیگر برای آنجا پیشنمازی نیامد. اکنون منبر قدیمی در این شبستان نگهداری میشود. در شمال آن، شبستان آیت الله سید سجاد علوی گرگانی است که اکنون فعال است. در ماه محرم و رمضان که جمعیت بیشتری به این مسجد میآیند، برخی از مردم در همین ایوان نماز می خوانند. اما در بیشتر سال، کاربردی ندارد و نشان دهنده پیشینه مسجد است.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
دکتر فواد ایزدی درگفت و گو با «جام جم»:
حسین حبیبی در گفتوگو با «جامجم» از سرچشمههای نگارگری گفت