«جام‌جم» از جزئیات رشد اقتصادی گزارش می‌دهد

خروج از رکود پس از ۵سال

مرکز آمار درتازه‌ترین گزارش خود اعلام کرده است که به‌رغم سیاست‌های ضد‌تورمی اتخاذ شده توسط دولت، رشد اقتصادی همچنان رو به رشد بوده و به ۶.۷درصد تا پایان فصل پاییز رسیده است. درادامه این گزارش آمده‌است که رشد تولید ناخالص داخلی در پاییز امسال به ۵.۱درصد با نفت و ۲.۵درصد بدون نفت رسیده‌است که این امر تداوم رشد این متغیر اقتصادی همانند فواصل قبل را به اثبات می‌رساند.
کد خبر: ۱۴۴۶۹۸۲
نویسنده امین محمودی - گروه اقتصاد
 
ازطرف دیگر باید به این نکته نیز اشاره کردکه در۹ماهه امسال‌ شاخص تشکیل سرمایه ثابت ناخالص رشد ۴.۷درصدی را ثبت کرده‌است. می‌توان گفت تحقق رشد ۶.۷درصدی اقتصاد کشور تا پایان فصل پاییز در شرایطی رخ داد که بانک مرکزی سیاست‌های انقباضی را اجرا کرد که هر‌کدام می‌توانست اثر منفی بر رشد اقتصادی کشور داشته باشد. 
 
افزایش تسهیلات برای رونق تولید
ازاین‌رو به نظرمی‌رسد با حمایت دولت سیزدهم از فعالیت‌های اقتصادی همچون رونق تولید دو متغیر اقتصادی شامل رشد اقتصادی و کاهش تورم به‌طور همزمان محقق شده‌است. این امر با سیاست‌هایی همچون کاهش مالیات واحدهای تولیدی از ۲۵‌درصد به ۱۸‌درصد، تسهیل صدور مجوزهای کسب‌و‌کار، اجرای سیاست‌های مختلف به منظور تأمین مالی واحدهای تولیدی، تغییر ترکیب هزینه‌های بودجه در راستای افزایش بودجه عمرانی و زیرساختی اجرایی شد و توانست سهم زیادی را در رشد اقتصادی ایفا کند،به‌طوری‌که نگاهی به تسهیلات ارائه شده بانک‌های کشور به بخش خدمات و صنعت سبب رشد تولید شده‌است.
   
مهار تورم
داوود منظور، رئیس سازمان برنامه‌و‌بودجه با اشاره به تداوم رشد اقتصادی در فصل پاییز و همچنین کاهش تورم در بهمن ماه گفت: شعار سال یعنی رشد اقتصادی و کاهش تورم در حال محقق شدن است. وی تصریح کرد: رشد اقتصادی بدون نفت ۲.۵درصد است؛ به‌دلیل موقعیت‌هایی که برای صنعت نفت کشور فراهم شده رشد بالایی را تجربه می‌کند و موجب افزایش رشد اقتصادی کشور شده‌است.منظور بیان کرد: نرخ رشد گروه صنایع و معادن شامل نفت ۶.۹درصد، صنعت ۱.۳درصد، گروه خدمات ۴.۶درصد و کشاورزی منفی یک درصد است.رئیس سازمان برنامه‌و‌بودجه اعلام کرد: نرخ رشد تا پاییز امسال ۶.۷درصد و بدون نفت ۴.۲درصد است.رئیس سازمان برنامه‌و‌بودجه همچنین با اشاره به کاهش تورم نقطه‌ای، ماهانه و سالانه در بهمن ماه بر‌اساس گزارش مرکز آمار ایران همچنین نوشت: طی بهمن ماه امسال، نرخ تورم نقطه‌ای ۲.۷درصد، تورم ماهانه ۱.۲درصد و تورم سالانه ۱/۱‌درصد نسبت به دی‌ماه کاهش داشته است.
 
کمک تسهیلات
سهم تسهیلات پرداختی بابت تأمین سرمایه در گردش بخش صنعت و معدن در۱۰ماهه امسال۱۴۰۲ معادل ۱۰۴۰۲.۳هزار میلیارد ریال بوده است که حاکی از تخصیص ۳۹.۳درصد ازمنابع تخصیص‌یافته به سرمایه در گردش تمام بخش‌های اقتصادی (مبلغ ۲۶۵۲۷.۹هزار میلیارد ریال) است.از۱۲۷۶۹.۵هزار میلیارد ریال تسهیلات پرداختی در بخش صنعت و معدن معادل ۸۱.۶درصد آن (مبلغ ۱۰۴۲۰.۳هزار میلیارد ریال) در تأمین سرمایه در گردش پرداخت شده‌است.
 
رکورد شکنی رشد 
سید‌احسان خاندوزی، سخنگوی اقتصادی دولت با بازخوانی تازه‌ترین گزارش مرکز آمار درباره وضعیت بخش حقیقی اقتصاد در پاییز امسال، گفت: رشد دو برابری امسال نشان می‌دهد دولت با وجود تحریم‌ها توانسته در حوزه نفتی و صادرات محصولات آن رکوردشکنی کند.خاندوزی با بیان این‌که در ۹ ماهه امسال رشد اقتصادی با نفت مثبت ۶.۶۸ و بدون نفت ۴درصد بود، گفت: از سال ۹۶ تاکنون در مدت زمان مشابه، رقمی بالاتر از ۶درصد در سال‌های اخیر را تجربه می‌کنیم که دومین رکوردشکنی دولت سیزدهم در رشد اقتصادی مثبت ۶درصد از سال ۱۳۹۶ به‌بعد است.وزیر اقتصاد با اشاره به آمار تشکیل سرمایه ثابت در پاییز امسال، بیان کرد: گزارش مرکز آمار از روند رو به رشد و پایدار در این بخش حکایت دارد. نرخ تشکیل سرمایه ثابت ناخالص در پاییز امسال به ۳.۴درصد رسیده‌است. در بخش سرمایه‌گذاری در ماشین‌آلات نیز روند رشد مثبت فصول گذشته ادامه یافته و عدد ۶.۲درصد را در پاییز ثبت کرده‌است.

گزارش بانک جهانی
بانک جهانی نیز در گزارشی در بهمن ماه اعلام کرد که رشد اقتصادی ایران به ۴.۲درصد در پایان سال ۲۰۲۳ خواهد رسید. براساس این گزارش رشد ۴.۲درصدی اقتصاد ایران در سال ۲۰۲۳ درحالی است که متوسط رشد اقتصادی جهان در این سال ۶.۲ درصد بوده است. اقتصادهای پیشرفته در این سال فقط ۱.۵درصد رشد کرده‌اند. گزارش مرکز آمار در بهار و تابستان امسال نشان می‌دهد رشد اقتصادی در محدوده ۷.۹ و ۷.۱درصد بوده، این درحالی است که دردهه۹۰ شاهد آن بودیم که در فصول متمادی رشد اقتصادی به‌دلیل ناکارآمدی دولت یازدهم و دوازدهم منفی بود. بد نیست بدانیم گزارش‌های مرکز آمار حاکی است که در بازه زمانی ابتدای سال ۱۳۸۶ تا پایان ۱۳۹۹، متوسط رشد سالانه بخش صنعت کشور منفی ۰.۷درصد بوده، به همین دلیل می‌توان گفت بخش صنعت کشور برای سال‌های طولانی درجا ‌زد اما در دو سال ابتدایی دولت سیزدهم متوسط رشد بخش صنعت کشور ۵.۴درصد شده‌است.به‌صورت کلی اما رشد ۶.۷درصدی اقتصاد کشور در ۹ ماهه امسال در حالی صورت گرفت که این میزان در همین بازه زمانی در سال گذشته ۴.۸درصد، درسال۱۴۰۰؛ ۵.۸درصد و درسال۱۳۹۹ منفی یک درصد اعلام شده بود. در مجموع اما می‌توان گفت متوسط رشد اقتصادی در دولت سیزدهم ۴.۹درصد است.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۱ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها