نسخه بهروز شده منطقه آزاد
مصطفی پورحامدی، تهیهکننده درگفتوگو با جامجم درباره کلیت برنامه توضیح میدهد: ما درگذشته برنامهای در شبکه سه به نام «منطقه آزاد دانشجویی»داشتیم که به دانشگاهها میرفتیم وتریبونی دراختیار دانشجویان قرار میدادیم تا بدون هیچ محدودیتی مسائلشان را مطرح کنند؛ بنابراین این برنامه توانسته بود بابی برای دانشجویان، مردم و مسئولان باز کند. این برنامه درایام انتخابات ریاستجمهوری و مجلس خبرگان فعال میشد و حدودابه مدت ۱۰سال برپا بود.پورحامدی ادامه میدهد: ازآنجاکه انتخابات مجلس را پیش رو داریم، در مرکز تولیدات غیرنمایشی سیمرغ سیما تصمیم گرفته شد تا یک کار انتخاباتی ساخته شود. به همین دلیل من طرح نطق آزاد را ارائه دادم که نسخه بهروز شده منطقه آزاد است. با این تفاوت که در این برنامه از دانشگاهها خارج شدیم و بین مردم رفتیم؛بهخصوص افرادی که در اتحادیهها،اصناف وانجمنهای صنفی فعالیت میکنند و تشکلهای بزرگ و منظمی هم دارند.وی همچنین میافزاید: ما این ایده را مطرح کردیم که همه نمایندگان اصناف و اتحادیهها مثل نطق آزاد مجلس میتوانند صحبت کنند، یعنی پشت تریبون مجلس قرار بگیرند و مجلس خودشان را تشکیل بدهند و مطالباتشان را از نامزدها و نمایندگان مطرح کنند و بخواهند. این مطالبات کمکم به این تبدیل شد که آنها آدرس مشکلات را میدهند که نیمی از حل مساله است؛ بنابراین نطق آزاد برگرفته از همان نطق آزاد مجلس است که هر نماینده هرروز بهنوبت میتواند پنج دقیقه گفتوگوی آزاد داشته باشد و مشکلات را مطرح کند. یعنی ما نطق آزاد را بهنوعی مردمی کردیم.
دکور برگرفته از مجلس
پورحامدی درباره دکوربرنامه هم توضیح میدهد:دکورمایک دکور مینیمال وکوچک برگرفته ازمجلس است که شباهت صددرصدی دارد، یعنی مردم وقتی پشت تریبون برنامه قرار میگیرند، انگار پشت تریبون مجلس قرار گرفتهاند. ما در این برنامه حدود ۱۰۰نفر ظرفیت داریم وسه هیاترئیسه که کل آن را دراختیار تشکل قرارمیدهیم و تمام آن ۱۰۰نفر وارد گفتوگو میشوند یا نقد میکنند. یعنی یک بحث را به قدری ادامه میدهند که گفتوگو کاملا شفاف باشد. خودم هم بهعنوان تسهیلگر حضور دارم. تسهیلگر کسی است که به ارتقای بهرهوری از یک فرآیند کمک میکند. در این فرآیند مردم و نمایندگانشان با نمایندگان مجلس صحبت میکنند. من در این فرآیند کمک میکنم تا بتوانند سوالاتشان را بهدرستی مطرح کنند. این تهیهکننده در بخش دیگری از این گفتوگو بیان میکند: پیش از این قرار بود برنامه از شبکه یک پخش شود که به شبکه دو رسید و هفتهای سه بار پخش میشود. قرار است بهزودی به پخش هرشب هم برسیم.
از آزادی بیان تا مرز سیاهنمایی
وی در پاسخ به این سوال که چقدر دست اوو افرادی که پشت تریبون قرار میگیرند، برای طرح مساله باز است، میگوید: وقتی درباره نطق آزادصحبت میکنیم، یعنی درطرح مباحث آزادی کامل داریم؛ منتها تاجایی که به سیاهنمایی و نزاع و دشمنی منجر نشود یا نام کسی به میان نیاید و به کسی هم توهین نشود،مسائل مطرح میشود.اتفاقا خیلی خوب هم مطرح میکنند.این تهیهکننده با ذکر مثالی در اینباره عنوان میکند: مثلا بچههای هلالاحمر آمدند ودرباره نیازهای خودشان گفتند. شاید به عقیده عدهای سیاهنمایی بود اما نکاتی را مطرح کردند که نیازشان بود. یا بچههای آتشنشان از دغدغههایشان گفتند و اینکه سختی کار نمیگیرند.
تشکیل تالار گفتوگو برای توسعه
پورحامدی بیان میکند: ما میگوییم هرکسی که مشکلی رامطرح میکند باید راهحلش را هم بگوید؛ بنابراین ازهرکس که در برنامه صحبت کرد، خواستیم راهکارش راهم مطرح کند.ازاین رو باید تشکر کنیم که مرکز سیمرغ این شهامت راداشت که پای این برنامه که نطق در آن آزاد است، ایستاد. واقعیت این است که تشکیل تالارهای گفتوگو میان مردم وحکمرانی وبین احزاب با هم میتواند ما را به توسعهیافتگی برساند.