همچنین مقامات آمریکایی و انگلیسی با تکیه بر گزاره تکراری تشکیل کشور فلسطین و راهکار دودولتی، درصدد هستند فرامتن تحولات جاری در غزه را به گونهای تنظیم کنند که حماس ناچار به پذیرش شروط صهیونیستها شود. اما در این مسیر نیز واشنگتن قادر به تامین منافع خود و تلآویو نشده است.
حماس تعیینکننده است، نه صهیونیستها!
اعلام شروط مقاومت فلسطین برای آزادی اسرای صهیونیست، مولد تحلیلهای جدیدی در فضای رسانهای و امنیتی آمریکا و رژیمصهیونیستی بوده است. بعد از فشار افکار عمومی و احزاب مخالف دولت، اکنون ارتش اسرائیل هم به جمع کسانی پیوست که قائلند اسرای اسرائیل نمیتوانند با جنگ، از غزه آزاد شوند؛ نتانیاهو تنهاتر از گذشته شده و شاید راهی جز پذیرش شروط حماس برایش نمانده باشد. کانال ۱۲ تلویزیون رژیم صهیونیستی ۲۰ ژانویه گزارش داد که در پاسخ به پیشنهادهایی که از جانب تلآویو مطرح شده، حماس شروط خود برای تبادل اسرا را اعلام کرده است. حماس در پاسخ خود، از آنچه اسرائیلیها دوست دارند بشنوند، حرفی نزده است؛ یعنی قرار نیست حماس یا سرانش از نوار غزه خارج شوند. طبق گزارشها، شروط حماس شامل توقف کامل جنگ، خروج ارتش از نوار غزه با ضمانتِ بدون بازگشت به جنگ و در نهایت اعطای ضمانت برای هدف قرار ندادن سران حماس است. بهای این هم، آزادی اسرای اسرائیلی است. البته حماس پیشتر و بارها اعلام کرده که آزادی اسرا در مقابل آزادی همه اسرای فلسطینی در زندانهای اسرائیل است و این نیز یک شرط دیگر است.نباید فراموش کرد که اساسا آمریکا و رژیم اشغالگر قدس در هفتههای ابتدایی جنگ با هر گونه آتشبسی در غزه مخالف بودند اما در حال حاضر، استیصال مطلق صهیونیستها در رسیدن به اهداف سهگانه (اشغال غزه، نابودی حماس و آزادی اسرا) منتج به اصرار آنها بر آتشبس شده است. پس باید توجه داشت که ما شاهد استیصال میدانی و فرامتنی واشنگتن و تلآویو هستیم. از این رو مهمترین موضوعی که در تحلیل شروط اخیر حماس باید مورد توجه قرار گیرد، دست برتر مقاومت فلسطین در میدان جنگ غزه است. حماس در مدتزمان ۱۲۰روز اخیر توانسته با استناد به مقاومت ترکیبی خود، مانع از تحقق اهداف اعلامی نتانیاهو و اعضای کابینه جنگ در غزه شود. همین مساله به بروز اختلاف در کابینه جنگ رژیم صهیونیستی و حتی احتمال فروپاشی آن منجر شده است. منابع آمریکایی از جمله نیویورکتایمز میگویند هیچگاه اوضاع کابینه اسرائیل(از ابتدای جنگ غزه تاکنون) به این اندازه آشفته نبوده است. ضمن آنکه نظامیان و مقامات امنیتی رژیم صهیونیستی نیز میگویند زیرساختهای نظامی و دفاعی حماس از جمله تونلهایی که مقاومت فلسطین در نوار غزه حفر کرده، بهمراتب پیچیدهتر از حد تصور اولیه و محاسبات آنها بوده و عملا امکان اضمحلال آنها وجود ندارد.برگزاری جلسه نخست دادگاه لاهه وتشدید تظاهراتها واعتراضات بینالمللی علیه رژیم اشغالگر قدس و آمریکا، این روند را به ضرر واشنگتن و تلآویو تشدید کرده است. کار به جایی رسیده که پنتاگون و موساد هر دو نسبت به آینده جنگ غزه، هشدارهایی را به بایدن ونتانیاهو مخابره کردهاند. درچنین شرایطی حماس کاملا مراقب است که با پذیرش برخی شروط و ملاحظات تحمیلی واشنگتن و تلآویو که به معنای خلع سلاح مقاومت فلسطین درآینده است، برتری میدانی خود در جنگ غزه را از دست ندهد. مهار اسب تروای آمریکا، ماموریت و هدف مهمی بوده که حماس بهخوبی از عهده آن برآمده است.
دو اختلاف اصلی در مذاکرات پاریس
دو اختلاف اصلی که طرفین به هیچوجه کوتاه نمیآیند، یکی، استدلال «همه دربرابرهمه» و دیگری «توقف کامل جنگ» است. صورتمساله مشخص است: رژیم صهیونیستی حاضر به آزادی همه زندانیان فلسطینی نیست، در حالی که میخواهد همه زندانیانش آزاد شوند! حماس نیز تاکید کرده که تن به معاملهای غیرمنطقی در این خصوص نخواهد داد اما اختلاف دوم مهمتر است؛ استدلال رهبران مقاومت این است که ما اگر بزرگترین اهرم خود یعنی اسرا را آزاد کنیم، خیال تلآویو راحت بوده و بهراحتی به غزه یورش میبرد. ازسویی حتی آزادی همه اسرا هم بیفایده بوده وآنها به غزه برمیگردند اما باید گرسنگی، تبعید و بمباران را تحمل کنند! دراین بین استدلال آمریکا این است که اگر جنگ دربازههای طولانی ششهفتهای ودوماهه متوقف شود، برگشت به جنگ با شتاب فعلی برای اسرائیل امکانپذیر نیست؛ استدلالی که از سوی حماس رد شده است.