مهمترین ویژگی های نخ ویسکوز

ویسکوز یکی از محبوب‌ترین مواد در صنعت مد می‌باشد. اگر تا به حال نام ویسکوز را نشنیده‌اید، ممکن است آن را با نام‌های دیگرش یعنی ریون و یا ابریشم مصنوعی بشناسید.
ویسکوز یکی از محبوب‌ترین مواد در صنعت مد می‌باشد. اگر تا به حال نام ویسکوز را نشنیده‌اید، ممکن است آن را با نام‌های دیگرش یعنی ریون و یا ابریشم مصنوعی بشناسید.
کد خبر: ۱۴۳۹۸۴۸

نخ ویسکوز یک الیاف نیمه مصنوعی است که از چوب درختان و گیاهان تهیه می‌شود. ویسکوز اغلب به عنوان جایگزین پنبه یا پلی استر معرفی شده و همچنین با توجه به قیمت ارزان‌تر و دوام بیشتر از آن به جای ابریشم هم استفاده می‌کنند. لباس‌های تابستانی، دامن، بلوزهای نرم و مخمل مصنوعی اغلب از این ماده تولید و ساخته می‌شوند. اما ویسکوز فقط در لباس‌های ما یافت نمی‌شود، بلکه در ساخت اثاثیه، ملحفه، فرش، سلفون و حتی روکش سوسیس نیز به کار می‌رود. اگر علاقمند به کسب اطلاعات بیشتر در مورد این نوع نخ هستید، توصیه می‌کنیم این مقاله را مطالعه کنید.

تاریخچه نخ ویسکوز

هیلر دو شاردون دانشمند فرانسوی در سال 1892 برای اولین بار فیبر تجاری ویسکوز را به عنوان جایگزین ارزان‌تر برای ابریشم به ثبت رساند. اما از آنجایی که این نخ شدیدا قابل اشتعال بود به سرعت از بازار خارج شد. بعد از گذشت چند سال و با برطرف شدن ایرادات، در نهایت ویسکوز ریون در سال 1905 توسط Courtaulds تولید و برای استفاده روانه بازار شد.

نحوه تولید نخ ویسکوز

ﮐﻠﯿﻪ ﻣﺤﺼﻮﻻت ﻃﺒﯿﻌﯽ ﮐﻪ دارای ﺳﻠﻮﻟﺰ هستند، ﺑﺮای ﺗﻬﯿﻪ اﯾﻦ اﻟﯿﺎف خوب می باشد. اغلب برای تولید نخ ویسکوز از انواع درختان با رشد سریع مانند اکالیپتوس، راش و کاج و همچنین گیاهانی مانند بامبو، سویا و نیشکر استفاده می‌کنند. فرایند تولید ویسکوز کمی پیچیده است اما بطور کلی می‌توان گفت ابتدا سلولز در یک ماده شیمیایی حل می‌شود تا یک خمیری به دست آید، سپس ماده حاصله توسط دستگاه تبدیل به رشته‌های نخ می‌گردد. با توجه به کاربرد فراوان، نخ ویسکوز در رنگ‌ها و ضخامت‌های متنوعی تولید می‌شود. لازم به ذکر است که تهیه این نخ از تنه درختان از جمله معایب آن می‌باشد زیرا به محیط زیست آسیب می‌زند.

ویژگی‌های نخ ویسکوز

مهمترین ویژگی های نخ ویسکوز

به طور کلی نخ ویسکوز در دسته الیاف مرغوب و بادوام قرار می‌گیرد. به منظور معرفی بهتر نخ ویسکوز، 10 مورد از ویژگی‌های برتر آن را به صورت زیر لیست کرده ایم:

  1. جذب رطوبت: نخ ویسکوز توانایی جذب رطوبت نسبتا بالایی دارد.
  2. تنفس پذیری: نخ ویسکوز قابلیت جریان هوا را دارد که باعث می‌شود گرما و رطوبت از آن عبور کند.
  3. نرم و لطیف: نخ ویسکوز بسیار نرم بوده و همین ویژگی سبب شده تا گزینه مناسبی برای دوخت لباس‌های خانگی باشد. نرمی و لطافت لباس، باعث حس راحتی در فرد می‌شود.
  4. ضد الکتریسه ساکن: نخ ویسکوز در ایجاد خاصیت الکتریسته بسیار ضعیف است.
  5. وزن کم: نخ ویسکوز وزن کمی داشته و بسیار سبک می‌باشد.
  6. ثبات رنگ: نخ ویسکوز در طول زمان از ثبات رنگ بالایی برخوردار است و دچار تغییر رنگ نمی‌شود.
  7. خوش دوخت: پارچه های تهیه شده از نخ ویسکوز بسیار خوش دوخت محسوب می‌شوند.
  8. ظاهر لطیف و درخشان: نخ ویسکوز از ظاهر درخشان و براقی برخوردار است.
  9. عدم پرزدهی: نخ ویسکوز مقاومت بالایی در برابر پرزدهی دارد.
  10. ضد حساسیت: نخ ویسکوز به دلیل گیاهی بودن کاملا ضدحساسیت می‌باشد و برای هر نوع پوستی مناسب است.

کاربردهای نخ ویسکوز

این پارچه با توجه ویژگی‌های مهم و فراوانی که دارد، در صنعت نساجی کاربرد زیادی دارد. نخ ویسکوز هم به تنهایی و هم همراه با سایر الیاف در تهیه پارچه‌های مختلف نقش مهمی ایفا می‌کند. از این پارچه‌ها در تهیه لوازم مختلف مثل پوشاک زنانه و مردانه، رومیزی، ملحفه، بلوز، پیراهن، آستر لباس، لباس زیر، روکش مبلمان، منسوجات مختلف مثل منسوجات صنعتی، منسوجات بدون‌بافت، لباس و پوشاک ورزشی، جیر مصنوعی، کالای خواب، لباس خواب، مصارف خانگی و…استفاده می‌شود.

مراقبت ویسکوز

برای نظافت پارچه‌ها و منسوجات حاوی الیاف ویسکوز، باید این نوع پارچه‌ها را با آب ولرم و شوینده های ملایم شست؛ دقت کنید  این الیاف را نباید در برابر نور مستقیم خورشید قرار داد، چرا که در بلندمدت و به مرور الیاف تغییر رنگ داده و درخشندگی خود را از دست می‌دهند.

تفاوت نخ ویسکوز و نخ پنبه

مهمترین ویژگی های نخ ویسکوز

همانطور که در بالا توضیح داده شد، ویسکوز از درختان و گیاهان تولید می‌شود اما به دلیل اضافه کردن مواد شیمیایی در زمره پارچه های طبیعی قرار نمی‌گیرد و جز پارچه های نیمه مصنوعی محسوب می‌شوند. برای تولید نخ پنبه، ابتدا پنبه از مزارع کشاورزی جمع‌آوری شده سپس توسط تجهیزات مخصوص پاک کردن پنبه، تمیز و آماده می‌شوند؛ سپس نوبت به رشته کردن الیاف توسط دستگاه‌ می‌رسد و در نهایت این الیاف وارد مرحله نخ ریسی می‌شوند. طی این مراحل، از هیچ ماده مصنوعی یا افزودنی خاصی استفاده نمی‌کنند و کاملا طبیعی است.

در این قسمت به ارائه اطلاعات بیشتر در مورد تفاوت‌های این دو نوع نخ می‌پردازیم:

تنوع طرح و رنگ

پارچه‌های تهیه شده از الیاف ویسکوز در مقایسه با الیاف پنبه‌ای از قابلیت رنگ‌پذیری بالاتری برخوردار هستند و به همین دلیل طیف رنگی بالاتری را ارائه می‌دهند.

آب رفتن پارچه

شاید تنها ایراد اصلی پارچه‌های پنبه ای، آب رفتن آن باشد؛ پس در هنگام دوخت و شستشو لباس‌های نخ پنبه به این موضوع توجه داشته باشید. این مسئله در مورد پارچه ویسکوز صدق نمی‌کند و جای نگرانی درباره آب رفتن پارچه وجود ندارد.

قابلیت جذب رطوبت

هر دو پارچه ویسکوز و پنبه‌ای، قابلیت جذب رطوبت بالایی دارند؛ به همین دلیل برای تولید پوشاک تابستانه و همچنین ملحفه به میزان بالایی مورد استفاده قرار می‌گیرند، اما باید تاکید داشت که میزان جذب آب پارچه نخ پنبه بالاتر است. به دلیل جذب بالای الیاف پنبه، یکی از کاربردهای آن برای تمیز کردن خون در پزشکی است و در این زمینه بسیار پرکاربرد می‌باشد اما پارچه‌های ویسکوز کاربردهای پزشکی ندارند.

نرمی

نرمی، لطافت و راحتی، ویژگی‌هایی هستند که برای هر دو پارچه‌ ویسکوز و پنبه ذکر می‌شوند؛ اما در هر حال نخ پنبه، نرم‌تر است. اگر جز افرادی هستید که علاقه ای به اتو زدن ندارید، پارچه ویسکوز انتخاب مناسب تری می‌باشد زیرا میزان چروک پذیری کمتری دارد. در نهایت از نظر درخشانی، پارچه ویسکوز جلوه ای براق و پارچه پنبه‌ای ظاهری مات و کدر دارد.

جمع بندی

در این مقاله تلاش نمودیم به معرفی نخ ویسکوز و ویژگی‌ها و کاربردهای آن و همچنین تفاوت‌های عمده آن با نخ پنبه بپردازیم. اگر قصد خرید نخ ویسکوز با بالاترین کیفیت را دارید، می‌توانید به سایت فور پیلارز مراجعه نمایید. این برند یکی از معتبرترین و باسابقه ترین برندها در زمینه صادرات و واردات انواع نخ و الیاف در ایران محسوب می‌شود و می‌تواند بهترین محصولات را در اخیتار شما قرار دهد.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها