اخیرا نیز اخباری از افزایش مبلغ وام مسکن روستایی در رسانهها منتشر شده که حاکی از اهتمام دولت و دستگاههای مربوط برای سرعتدهی به ساخت مسکن روستایی است. در این گزارش قصد داریم وضعیت پرداخت این وام به متقاضیان را از زمان تصویب تا اجرا بررسی کنیم که مشروح آن را در ادامه میخوانید.
ساخت چهارمیلیون مسکن در دوره چهارساله وعدهای نبود که دولت بهتنهایی از عهده آن بربیاید؛ به همین خاطر از راههای مختلف سعی کرد تا مردم را در ساخت مسکن مشارکت دهد که یکی از این مسیرها پرداخت وام مسکن به روستاییان بود. یکی ازمناطقی که در آن مشکل زمین کمتر دیده میشود و ساخت مسکن بهدلیل نیروی کار ارزان، بهصرفهتر خواهد بود، مناطق روستایی است. از همین جهت دولت با روشهای مختلف سعی در ترغیب این قشر به ساخت مسکن کرد و از این رو نیز وام ساخت مسکن روستایی را افزایش داد.چهارم آبان امسال بود که مهرداد بذرپاش، وزیر راهوشهرسازی از تصویب افزایش وام نوسازی و ساخت مسکن روستایی از ۲۰۰میلیون به ۳۵۰میلیون تومان در هیات دولت خبر داد تا با افزایش ۱۵۰میلیونی نرخ تسهیلات مسکن روستایی، ساختوساز در روستاها رونق بیشتری پیدا کرده و ساخت چهارمیلیون مسکن زودتر محقق شود. در ادامه، چهارم دیماه، بانکمرکزی بخشنامه افزایش سقف فردی تسهیلات مسکن روستاها و شهرهای زیر ۲۵هزار نفر به مبلغ ۳۵۰میلیون تومان با نرخ سود ۵درصد را به ۹ بانک ابلاغ کرد. مجید جودی، معاون بازسازی بنیاد مسکن با اعلام این خبر گفته بود که سهمیه بانکهای ۹گانه ازجمله بانک ملی، صادرات، سپه، مسکن، رفاهکارگران، کشاورزی، پستبانک، تجارت و ملت ابلاغ شده و تمامی شعب این بانکها میتوانند اقدام به پرداخت تسهیلات مسکن کنند. این مقام مسئول تأکید کرده بود که قبل از ابلاغ این بخشنامه، اعتبارات بانکها برای پرداخت تسهیلات افزایش یافته است و همین امر خود میتواند روند ساخت و اجرای پروژههای مسکن روستایی را افزایش دهد.
اظهار بیاطلاعی بانکها
اما واقعیت این بود که در نخستین روزهای ابلاغ این بخشنامه، مردمی که برای تشکیل پرونده به این بانکها مراجعه کردهاند با اظهار بیاطلاعی مسئولان آن مواجه شدهاند؛ گزارشهای مردمی نشان میدهد شعب بانکها از اجرای بخشنامه جدید بانکمرکزی برای پرداخت وام مسکن روستایی با رقم جدید امتناع میکنند و به متقاضیان میگویند: هنوز بخشنامهای به آنها ابلاغ نشده است!بانکها در حالی نسبت به پرداخت این وام اظهار بیاطلاعی میکنند که به گفته معاون امور مسکن روستایی بنیاد مسکن، صدهزار پرونده آماده دریافت وام درحالحاضر تشکیل شدهاست و حدود ۳۵۰هزار متقاضی دیگر را برای دریافت وام به بانکها معرفی خواهد کرد.عدم تشکیل پرونده از سوی بانکها عملا اعطای وام به متقاضیان را تا اردیبهشتماه سال ۱۴۰۳ به تعویق میاندازد؛ چراکه بعد از ۲۲ بهمنماه بهخاطر بستهشدن حسابهای مالی تا زمان برگزاری مجامع بانکها که معمولا در اردیبهشتماه است، وامی پرداخت نمیشود. بهاینترتیب اگرچه ابلاغیه پرداخت وام ۳۵۰میلیون تومانی برای ابتدای دیماه است اما پرداخت آن تا چهار ماه به تعویق خواهد افتاد. از سوی دیگر ابلاغ دیرهنگام این وام بهطوریکه فصل ساختوساز در روستاها با توجه به آبوهوای سرد و بارندگی در کشور، به اتمام رسیده باعث عدم استفاده مفید روستاییان از این وام خواهد شد. اگرچه مبلغ این وام ۱۰۰میلیون تومان افزایش داشته اما نحوه و زمان پرداخت آن به شکلی است که تورم پایان سال و سال ۱۴۰۳ باعث گرانی مصالح ساختمانی شده و عملا قدرت خرید متقاضیان به همان نسبت افزایش وام کاهش پیدا خواهد کرد.
ساخت و ساز در روستاها محقق نشد
اگرچه وام مسکن روستایی، ازجمله وامهایی است که برای کمک به خانهدارشدن اقشار مختلف در سالهای گذشته پرداخت شده و شرایط ثبتنام و میزان آن، در سالهای مختلف، متغیر بوده است اما همیشه کارشکنی بانکها برای پرداخت باعث شده است که ساختوساز در روستاها آنگونه که باید، پیش نرود. در سالهای گذشته جمعیت روستایی کشور رشد کرده است و با توجه به وجود زمین و کارگر ارزانقیمت در این بخش از کشور، ساخت مسکن روستایی، مشکلات ساخت مسکن شهری را ندارد اما از آنجا که نقدینگی در روستا بسیار کمتر از شهرهاست، وامهای ساخت مسکن در این مناطق میتواند به رونق ساختوساز مسکن روستایی کمک کرده و از مهاجرت روستاییان به شهرها که تبعات زیادی را بهدنبال دارد، جلوگیری کند.