مهندس اکبر فتحی جلالی ازجمله همان افراد است که بعد از ۲۳ سال کار در اداره برق استان آذربایجانغربی یکی از معضلات حوزه کاری خود را شناسایی و تلاش کرد تا راهکاری برای آن پیدا کند. او در زمینه تولید میکروخازنهای مورد نیاز صنایع بزرگ و کوچک فعالیت میکند و از سال ۱۳۹۰ شرکت دانشبنیان «ارومنیرو توان» را تاسیس کرده است. این شرکت اکنون در پارک علم و فناوری آذربایجانغربی استقرار دارد. در گفتوگو با این فعال حوزه دانشبنیان، اثرگذاری کسبوکارش در رفع نیاز بسیاری از صنایع داخلی و چشمانداز صادراتی آن را بررسی کردهایم.
اکبر جلالی فتحی از سال۱۳۷۷ به مدت ۲۳ سال کارمند اداره برق بود و در همان سالها متوجه ضعفی در خازنهای مورد استفاده اداره برق و صنایع مختلف شد. خازنها قطعات الکتریکی است که بارهای الکتریکی اضافه را درون خود ذخیره میکند. به تعبیر جلالی فتحی بارهای الکتریکی اضافی مثل کفهای روی آب هستند که فضای اضافهای را اشغال میکنند؛ بنابراین باید آنها را از جریان اصلی جدا و در جایی ذخیره کرد. او دراینباره توضیح میدهد: «خازنهایی که در صنایع داخلی مورد استفاده قرار میگرفت عمر کمی داشت و همین باعث میشد که نیاز به تعویض بسیار سریع داشته باشد. تولید میکروخازنهای صنعتی را از سال ۹۰ آغاز کردیم و در سال ۹۵ آن را به تولید انبوه رساندیم.» او در سال ۱۳۹۶ توانست برای اختراع خازن با عمر سهبرابر نمونههای قبلی گواهی ثبت اختراع دریافت کند.
خازنهایی با کاربرد صنعتی
شرکت اروم نیرو توان از ابتدای فعالیتش تاکنون خازنهای مورد نیاز صنایع مختلفی را تأمین کرده است. به گفته مدیرعامل این شرکت، در میان صنایع بزرگ کشور، کارخانههای سیمان و صنایع فولاد مشتریهای اصلی اروم نیرو توان هستند. او درخصوص خدماتی که این شرکت دانشبنیان به صنایع کشور عرضه کرده است، میگوید: «از ۱۲۸ کارخانه سیمان کشور ما با ۳۲ کارخانه کار کردهایم و از میان ۴۸۰ کارخانه فولاد، خازن مورد نیاز ۱۲۱ مورد از آنها را تأمین کردیم. این درحالیاست که برای صنایع کوچکتر هم خدمترسانی داشتهایم و خازنهایی برای تجهیزات الکترونیکی بیمارستانی، صنایع غذایی و لبنیات، کاغذ و کارتن، پلاستیک، کاشی و سرامیک ارائه کردهایم.»
افزایش تولید و صادرات، در گرو حمایت
عملکرد خوب این مجموعه دانشبنیان و مورد توجه قرارگرفتن در چند نمایشگاه و رویداد داخلی و خارجی باعث شد صادرات میکروخازنها بهطور جدی آغازشود. مهندس جلالی فتحی درخصوص صادرات این محصول میگوید: «ترکیه و آذربایجان مقاصد صادراتی ما هستند و به اربیل عراق هم بهطور نسبی صادرات داریم.» او نیاز به حمایت از سوی وزارتخانهها و معاونت علمی و فناوری را از دغدغههای اصلی حوزه کاریاش میداند و میگوید: «برای آنکه شرکت و محصولاتش بهطور گستردهتری به صنایع کشور شناسانده شود و کارخانههای بیشتری بتوانند نیازشان به خازن را با نمونه بومی و باکیفیت تامین کنند باید سازمانهای مرتبط با شرکت را معرفی و حمایت نمایند؛ در این صورت با افزایش حجم تولید امکان صادرات به کشورهای بیشتری فراهم میشود و ارزآوری شرکت ارتقا خواهد یافت.»
عمر بیشتر، قیمت کمتر
تلاش محققانی که در شرکت اروم نیرو توان فعالیت دارند باعث شده طولعمر و کیفیت خازنهای این شرکت نسبت به نمونههای موجود در بازار ارتقا پیدا کند. به گفته مدیرعامل این شرکت، تغییرات در شکل ظاهری و افزایش طول عمر خازنها که به ثبت اختراع منجر شد از نکاتی است که باعث منحصربهفرد شدن این خازنها در کشور میشود. او قیمت مقرونبهصرفه را مهمترین مزیت خازنهای این شرکت نسبت به نمونههای دیگر میداند و میگوید: «خازنهای طراحیشده در شرکت حدودا ۱۵ تا ۲۰درصد ارزانتر و ۳ تا ۳.۵برابر نمونههای موجود طول عمر دارد. از طرفی، ما هر ششماه یکبار برای مشتریها فرم ارزیابی محصول ارسال میکنیم. میزان رضایت مشتریها تا به امروز ۹۹درصد بوده است.» ارائه خدمات پس از فروش و بیمه از مزیتهایی است که خازنهای شرکت اروم نیرو توان را برای صنایع مورد اعتماد میسازد.