رئیس گروه تغذیه دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی:

صبحانه یک وعده غذایی مهم است

دانش‌آموزانی که صبحانه مناسبی نمی‌خورند در یادگیری مطالب و به ویژه درس‌هایی مانند ریاضی دچار مشکل می‌شوند و سطح یادگیری آن‌ها افت می‌کند. به همین دلیل والدین و مدیران مدارس باید به این مساله توجه ویژه داشته باشند.
دانش‌آموزانی که صبحانه مناسبی نمی‌خورند در یادگیری مطالب و به ویژه درس‌هایی مانند ریاضی دچار مشکل می‌شوند و سطح یادگیری آن‌ها افت می‌کند. به همین دلیل والدین و مدیران مدارس باید به این مساله توجه ویژه داشته باشند.
کد خبر: ۱۴۲۳۷۰۳
نویسنده دکتر کوروش جعفریان | استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران

سال تحصیلی جدید آغاز شده است و بسیاری از والدین دغدغه تغذیه کودکان خود را دارند، زیرا در مدارس کشورمان استاندارد مشخصی برای تغذیه دانش آموزی وجود ندارد و مسئولان برخی بوفه‌های مدارس نیز اقدام به فروش مواد غذایی نامناسب می‌کنند. این درحالی است که کشورهای موفق در این خصوص استانداردهای مشخصی دارند و حتی اجازه نمی‌دهند، دانش آموزان ‌ مواد غذایی زیان آور مانند نوشابه‌های انرژی‌زا را به مدرسه بیاورند.

به این ترتیب در کشورمان آن‌طور که باید به بحث تغذیه دانش آموزی پرداخته نمی‌شود، این درحالی است که این مساله ارتباط مستقیمی با میزان یادگیری دانش آموزان در کلاس‌های درس دارد. براساس نتایج تحقیقاتی که در این خصوص انجام شده است، دانش‌آموزانی که صبحانه مناسبی نمی‌خورند در یادگیری مطالب و به ویژه درس‌هایی مانند ریاضی دچار مشکل می‌شوند و سطح یادگیری آنها افت می‌کند. به همین دلیل والدین و مدیران مدارس باید به این مساله توجه ویژه داشته باشند و شرایط را برای خوردن صبحانه سالم از سوی کودکان درمدارس فراهم کنند.

لازم به یادآوری است که در این بین آنچه سبب شده ‌کودکان قبل از حضور در مدارس صبحانه مناسبی میل نکنند، این نکته است ساعات آغاز به کار مدارس مناسب نیست، برخی کشورها برای رفع این مشکل ساعت 9 صبح را برای فعالیت مدارس در نظر گرفته‌اند، زیرا به این شکل کودکان پس از بیدار شدن اشتها و فرصت مناسب را برای خوردن صبحانه به دست می‌آورند.

بنابراین بهتر است در کشورمان نیز مسئولان برای رفع این مساله چاره‌ای بیندیشند و ساعات بازگشایی مدارس را دست‌کم برای مدارس ابتدایی تغییر دهند تا کودکان فرصت خوردن صبحانه را از دست ندهند. البته چنانچه شرایط برای تغییر ساعت فعالیت مدارس وجود ندارد، می‌توان در مدارس زمانی را به عنوان زنگ خوردن صبحانه در نظر گرفت و حدود 15 دقیقه به دانش آموزان فرصت داد تا صبحانه مناسبی میل کنند.

نباید فراموش کرد که دانش آموزی که تا حدود ساعت 15 در مدرسه فعالیت می‌کند، نیاز به تغذیه مناسبی دارد. به والدین توصیه می‌شود که برای بچه‌ها میان وعده مناسبی در نظر بگیرند تا دانش‌آموز در زنگ‌های تفریح از آن استفاده کند.‌ خوردن میان وعده سالم سبب می‌شود که دانش آموزان تمرکز بیشتری داشته باشند و دروس مطرح شده در کلاس درس را بهتر یاد بگیرند. برای این مهم والدین می‌توانند برای دانش آموزان با استفاده از نان‌های تست صنعتی و سبوس‌دار لقمه‌های پنیر و  گردو یا گوجه تهیه کنند. علاوه بر این لقمه‌های ‌حلوا ارده، کره بادام زمینی و تخم مرغ نیز گزینه‌های مناسبی هستند و در صورت نیاز به تنوع می‌توان از کره و عسل نیز استفاده کرد.

افزون بر این به خانواده‌ها توصیه می‌شود که شرایطی ایجاد کنند که دانش آموزان تا قبل از خوردن ناهار مقداری نیز لبنیات مصرف کنند، برای نمونه نوشیدن یک لیوان شیر در زنگ‌های تفریح گزینه مناسبی است.‌

البته بهتر است، دانش آموزان در زنگ‌های تفریح و هنگام میل کردن میان وعده از خوردن میوه نیز غافل نشوند به همین دلیل توصیه می‌شود که والدین حتما از میوه نیز به عنوان میان وعده برای کودکان استفاده کنند. البته اگر کودکی لاغر است و وزن پایینی دارد، می‌تواند در میان وعده از آبمیوه طبیعی، میوه‌های خشک و مغزها نیز استفاده کند‌.

به والدین توصیه می‌شود که برای کودکانی که وزن بالایی دارند نیز در میان وعده سبزیجات، هویج، کرفس و کاهو در نظر بگیرند.

 سال تحصیلی  جدید تازه آغاز شده است، تلاش کنیم در این سال بحث تغذیه دانش آموزان را جدی‌تر بگیریم زیرا بدون تغذیه مناسب و بموقع سطح تمرکز و یادگیری کودکان افت می‌کند.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها