هنرمندان انقلابی چگونه‌ از ‌سینما حذف شدند؟
در گفت‌و‌گوی «جام‌جم» با جعفر دهقان، بازیگر باسابقه سینمای دفاع مقدس بررسی شد

هنرمندان انقلابی چگونه‌ از ‌سینما حذف شدند؟

به بهانه بازی مهدی فخیم‌زاده در «بازپرس» و «سلمان فارسی»

بازیگر فخیم و فهیم

اغلب بازیگران همه جای دنیا، در دوران کهنسالی، به دلیل مشکلات جسمی و کهولت و همچنین ابتلا به بیماری، توان ایفای نقش‌های پرتحرک و پویا را ندارند. به همین دلیل هنرپیشه‌ها در این دوران، یا بازنشسته می‌شوند یا در نقش‌های ساکن و ساکت حضور می‌یابند.
کد خبر: ۱۴۱۹۹۱۶
بازیگر فخیم و فهیم
هم از این رو، سازمان‌ها و نهادهای صنفی باید بیشتر هوای این افراد را داشته‌باشند. با این حال برخی بازیگرها به خاطر سبک زندگی سالم، دوری از حواشی و ورزش‌ حتی در دوران کهنسالی هم می‌توانند پرجنب و جوش مقابل دوربین حاضر شوند. مثل «مهدی فخیم‌زاده» که در ۸۱سالگی هم پرحرارت است. فخیم‌زاده این روزها با مجموعه «بازپرس» پرانرژی و سرحال جلوی دوربین است و می‌توان گفت، بهترین ایفای نقش را بین بازیگران این سریال دارد. وی از بازیگران تحصیلکرده سینمای ایران است که هم لیسانس زبان و ادبیات فرانسه از دانشگاه تهران دارد و هم در دانشکده هنرهای دراماتیک تهران درس خوانده‌است. او این روزها مقابل دوربین سریال عظیم «سلمان فارسی» رفته‌است. به همین بهانه مروری داریم بر آثار این بازیگر و کارگردان.

خاطره نمکی

بسیاری از ما، مهدی فخیم‌زاده را اولین بار با نقش «نمکی» در فیلم «مسافران مهتاب» شناختیم. البته او بازیگری را از خیلی سال قبل شروع کرده‌بود اما با ایفای نقش نمکی، در دهه۶۰ جایگاه یک چهره مشهور و به اصطلاح امروزی، سلبریتی را پیدا کرد. به ویژه با دیالوگ «می‌خوای اذیت کنی؟» همیشه سر زبان‌ها بود. 
فخیم‌زاده درباره این نقش و بازی‌اش در آن فیلم گفته‌بود: «یک بار با موتور در حال عبور از پاسداران بودم که دیدم یک جوان معلول ذهنی توسط گروهی از مردم آزار می‌بیند، دخالت کردم و او را سوار موتورم کردم و دیدم چقدر معصوم است و به این ترتیب نقش او شکل گرفت. اولش هم نمی‌خواستم خودم نقش او را بازی کنم و محمد مطیع در ذهنم بود. اما نشد، بعد به مهدی هاشمی فکر کردم که او هم نشد و به چند نفر دیگر هم پیشنهاد دادم که هیچ‌کدام امکان‌پذیر نشد. درنهایت هم خودم خواستم این نقش را بالاجبار بازی کنم، نمی‌توانستم چون در تجربیاتم در سینما و تئاتر این گونه شخصیتی نبود... می‌دانستم نباید ادای این بچه‌ها را دربیاورم و خودم باید تبدیل به چنین شخصیتی می‌شدم. در بین عوامل تولید فیلم، همان طور که توضیح می‌دادم که نمی‌توانم این نقش را بازی کنم، ناگهان صدا را پیدا کردم و بعد هم شخصیت را کشف کردم و...پس از مسافران مهتاب، پیشنهادهای زیادی برای ایفای نقش در چنین ژانری داشتم، اما هیچ‌گاه زیر بار ایفای نقش تکراری نرفته‌ام.»

شوخی رهبر انقلاب با فخیم‌زاده

در دیداری که جمعی از هنرمندان سینما و تلویزیون با رهبر انقلاب داشتند، فخیم‌زاده گفت که از جمله هنرمندانی است که از سینمای قبل از انقلاب به سینمای بعد از انقلاب راه پیدا کرده... که آیت‌ا...خامنه‌ای در واکنش، به شوخی فرمودند «شما طاغوتی هستید!» که موجب خنده فراوان حاضران شد. فخیم‌زاده در ادامه گفت که من سینما و تلویزیون جمهوری اسلامی را بهتر از دیگر دوستان درک می‌کردم، چون دوران قبل از انقلاب را تجربه کرده‌بودم.

اعتلا بخشیدن به آثار تاریخی ــ مذهبی

اما مهدی فخیم‌زاده، کارهای بزرگ و ماندگارش را در تلویزیون و برای صداوسیما انجام داد. او یکی از افراد موثر در اعتلای سریال‌های تاریخی ــ مذهبی بود. «تنهاترین سردار» روایتی مفتخر و استوار درباره امام دوم بود که ماندگار شد. سریال «ولایت عشق» و روایت امام هشتم علی‌ابن موسی الرضا(ع) هم به کارگردانی او، یکی از محبوب‌ترین آثار تصویری و نمایشی در تاریخ ایران محسوب می‌شود. همچنین نقش عمر سعد در «مختارنامه» هم جزو کارهای شاخص فخیم‌زاده است. 

واکنش پلیس به فخیم‌زاده

فخیم‌زاده همچنین یکی از استادان تولید فیلم و سریال‌های پلیسی و جنایی در ایران هم محسوب می‌شود. «خواب و بیدار» یکی از کارهای ماندگار فخیم‌زاده است که هنوز هم تماشای آن جذابیت دارد. او بهمن سال گذشته با حضور در برنامه «هفت» سیما درباره چگونگی شکل گرفتن این سریال گفت: «بعد از ساخت سریال ولایت عشق به سفارش محمدباقر قالیباف که فرمانده نیروی انتظامی بود، طی جلسه‌ای که داشتیم از من خواست برای معرفی فعالیت‌های پلیس و نیروی انتظامی یک سریال یا فیلمی را بسازیم. گفتم من کار تبلیغاتی بلد نیستم. گفت فیلم تبلیغاتی نمی‌خواهم. مردم فکر می‌کنند ما همان آژان‌های ۵۰ سال پیش هستیم و بزهکاران همان هستند؛ اما جرایم ما مدرن شده‌اند و پلیس‌ها هم فرق کرده‌اند، پس این را به تصویر بکشید تا مردم با فعالیت‌های نیروی انتظامی آشنا شوند. با جلساتی که با آقای قالیباف داشتیم، سوژه‌ها را معرفی کردند و من پرونده‌ها را خواندم و با دو مشاوره انتظامی سریال 
خواب و بیدار ساخته شد.»
 مهدی فخیم‌زاده یک بار اظهار نظری درباره سریال‌های پلیسی کرد که واکنش نیروی انتظامی را در پی داشت. او از کمبودها و مشکلات در این عرصه سخن گفت و سعید منتظر المهدی، معاون فرهنگی و اجتماعی فراجا در یادداشتی پیرامون مباحث مطرح شده نوشت: «آقای فخیم‌زاده، فهیم و فخرِ گونه پلیسی و مطابق با قراردادهای مخاطب‌شناسی محتوایی کشورمان هستند. درونمایگی آثار ایشان با فرهنگِ مخاطبِ ایرانی، شکل گرفته و چنین است که پس از گذشتِ سال‌ها، همچنان همچون نمونه‌ای بی‌تکرار، در هنرِ این سرزمین می‌درخشد.»

حمله به تحریم‌کنندگان جشنواره فجر

سال گذشته که عده‌ای در پی تحریم چهل‌ویکمین جشنواره فیلم فجر بودند، مهدی فخیم‌زاده با این جریان مخالفت کرد و در یک مصاحبه گفت: «جشنواره فیلم فجر چراغ نفتی نیست که به این راحتی و با یک فوت خاموش شود. سال‌هاست که این رویداد هنری برپاست. جشنواره فجر با رفتار چند نفر خاموش نمی‌شود. شاید کمی درجه حرارتش کم شود اما خاموش‌شدنی نیست.»
newsQrCode
اجتهاد زنان سیره عُقلاست

درگفت‌وگو با رئیس دانشکده الهیات دانشگاه الزهرا ابعاد بیانات رهبر انقلاب درخصوص تقلید زنان از مجتهد زن را بررسی کرده‌ایم

اجتهاد زنان سیره عُقلاست

نیازمندی ها