مستندهای حوزه روضه خانگی امسال در چند شبکه به شکل متفاوت روی آنتن رفت تا هرکدام از زاویه متفاوتی به این حوزه بپردازد. شبکه افق، مستند و یک سیما، امسال تمرکز خود را بر این حوزه گذاشته بود.
آنچه به وضوح در این مستندها مشاهده میشد، مسأله تنوع پرداختن به روضههای خانگی در استانها بود. ارزشمندی این برنامهها از همین جا نشأت میگرفت که تلاش کرده بود مراسم و فرهنگ هر استان را به شکل ویژهای در حوزه روضه خانگی به نمایش بگذارد. حالا مراسمی برای تقدیر از برنامه روضه خانگی شبکه یک برگزار شده تا از رویکردهای این برنامه تجلیل شود. در این مراسم، علاوه بر میثم مرادی بیناباج مدیر شبکه یک سیما، یونس قاسمی تهیهکننده این مستند، سعید لشگری معاون راهبری استانهای حوزه هنری و جمعی از کارگردانان مستند «روضه خانگی» از اقصی نقاط کشور حضور داشتند.
میثم مرادی بیناباج، مدیر شبکه یک سیما در ابتدای مراسم تقدیر از برنامه روضه خانگی اظهار کرد: با عنایت اهل بیت(ع) و همافزایی صورتگرفته با معاونت راهبری استانهای حوزه هنری در تولید مجموعه مستند روضه خانگی که از دو هفته مانده به محرم صورت گرفت، مجموعه ۱۰ قسمتی روضه خانگی در دهه اول محرم مهمان قاب شبکه یک سیما شد. این مجموعه مستند، مفتخر به روایت محافل عزاداری در بیوت شهدا در شهرها و روستاهای اقلیم متنوع و گسترده ایران عزیز شد.
وی افزود: راهبرد شبکه یک از سال گذشته ترویج روضههای خانگی برای جلوگیری از فراموشی سنتها و آیینهای ساده و گسترده مردمی در عزاداری ایام شهادت اباعبدا... الحسین(ع) بوده که در این برنامه امکان روایت تصاویری از عزاداری در چادرهای عشایری کهگیلویه و بویراحمد که قبلا کمتر مورد توجه رسانه بوده است، فراهم شد.
مدیر شبکه یک گفت: یکی از ضرورتهای عمل به شعار هویتمحوری و عدالتگستری در رسانه ملی توجه به همه ظرفیتها و داشتههای فرهنگی، اجتماعی و هویتی در سراسر کشور است؛ در ایام محرم و صفر، کشور اسلامی ما شاهد برپایی صدها هزار محفل، هیات، روضه و مجلس عزاداری امام حسین(ع) است که جمع متنوع و متکثر این مجالس هویت ملی ما را تشکیل میدهد، لذا رسانه ملی بایستی در کنار ترویج و بازنمایی مجالس باشکوه حسینی در تهران و برخی مراکز که سهم بیشتری از آنتن رسانه ملی دارند، از روایت و معرفی سایر آیینها مانند روضههای خانگی غفلت نکرده و با انعکاس آن موجب حفظ و دوام این سنتهای نیکوی عزاداری را فراهم آورد. در واقع هنر رسانه ملی این است که پاسدار و حافظ فرهنگ، آیین و رسوم ملی ایرانیان باشد که هویت ملی آنها را تشکیل می دهد.
مرادی بیناباج ضمن بیان سرگذشت برپایی روضه در خانهها که نقطه اوج آن در دوران ممنوعیت روضهخوانی در روزگار رضاخانی قوت گرفت، افزود: همین مجالس ساده و مخلصانه موجب تربیت افرادی شده که در ایام دفاع مقدس تا دفاع از حرم در جبهه ها حضور یافتند و به شرف شهادت نائل شدند، لذا در این مجموعه مستند بنا را بر روایت آن دسته از روضههای خانگی گذاشتیم که در بیوت شهدا برگزار میشد.
مدیر شبکه یک ضمن بیان این نکته که اکثر عوامل و کارگردانان جوان این مجموعه مستند برای اولین بار اثرشان در رسانه ملی پخش شده، گفت: با توجه به تغییراتی که در تولید محتوا، زیستبوم رسانه و فضای مجازی شکل گرفته، رسانه ملی امروز ناگزیر از همافزایی و تعامل با عناصر تولیدکننده محتوا در اقصینقاط ایران و جهان است و باید آغوش خود را به روی تولیدکنندگان محتوا باز کند تا بتواند مرجعیت خودش را در عرصه رسانهای حفظ کند.
وی ادامه داد: تولید سری جدید این مجموعه مستند، دلیلی است بر تشخیص صحیح رسانه ملی برای تعامل با تولیدکنندگان محتوا در سایر شهرهای کشور و به جای استفاده از یک گروه تولید با ظرفیت محدود، در یک بازه طولانی با هزینه تمامشده بیشتر و احتمالا یکنواختی در روایت، شاهد بهرهگیری از ظرفیت چند گروه و تنوع روایتها بودیم.
مرادی گفت: امروز مهمترین جنگ ما، جنگ ادراکی و شناختی است و یکی از راههای مقابله در این نبرد پیچیده، تقویت هویت ملی ایرانیان است. این امر جز از مسیر معرفی و ارجنهادن به تاریخ، مفاخر، آیینها، قهرمانان، دانشمندان و روایت وقایع و سنتهای هویتبخش معاصر ممکن نیست که روضههای خانگی یک سنخ از آنهاست.
مرادی در پایان تصریح کرد: ماموریت شبکه یک افزایش حس امید، تعلق و مسولیتپذیری نسبت به ایران اسلامی از زاویهدید بازنمایی داشتههای هویتی، پیشرفت و کارآمدی نظام اسلامی است که امیدواریم سهمی از پیشرفت این ماموریت ذیل تعامل با مراکز استانی حوزه هنری انجام پذیرد.
سعید لشگری، معاون راهبری استان های حوزه هنری نیز در ادامه این نشست ضمن تشکر از مدیر شبکه یک برای تعامل مناسب و تشکر از همکاران جهت تولید مجموعه مستند «روضه خانگی» اظهار کرد: این که ما بتوانیم در زیستبومهای خود متناسب با ظرفیت آن بوم، اثر هویتی خلق کرده و نمادهای انقلاب و دینی را روایت کنیم، ارزشمند است. در این برنامه هویت با زیستبوم عجین شده و این دو مولفه توسط تولیدکنندههایی که کارشان اعتقاد دارند، ضریب گرفته است. اگر این مستند دوستداشتنی است، دلیلش اخلاص و باوری است که این کارگردانها به این کار دارند. وی افزود: انشاءا... به زودی یک روند پایدار تولید بین شبکه یک سیما و مراکز استانهای حوزه هنری رقم خواهد خورد که امیدواریم این اتفاق برکتهای زیادی برای مراکز استانی داشته باشد.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سیر تا پیاز حواشی کشتی در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با عباس جدیدی مطرح شد
حسن فضلا...، نماینده پارلمان لبنان در گفتوگو با جامجم:
دختر خانواده: اگر مادر نبود، پدرم فرهنگ جولایی نمیشد
درگفتوگو با رئیس دانشکده الهیات دانشگاه الزهرا ابعاد بیانات رهبر انقلاب درخصوص تقلید زنان از مجتهد زن را بررسی کردهایم