استاد، یا آن طور که بچهها صدایش میزدند: حاجی منوچهری، گنجینه شریف و نازنینی از هنر و معرفت بود که مصاحبت با او، بسیار مغتنم بود. تاریخ شفاهی و راوی ناگفتهها. کافی بود پای خاطراتش بنشینی تا از جهانی تجربه حظ ببری و نکتهها بیاموزی...تئاتر و تلویزیون را دوست داشت اما به رادیو عشق میورزید. همیشه هم با آن طنین جادویی صدای خاطرهانگیزش میگفت: رادیو یعنی میدان ارگ، جامجم تلویزیونه. ارگ را با یک دنیا خاطره، خانه خویش میدانست و اهالیاش را خانواده. و خانواده برای او قداستی فوقالعاده داشت. این جملات بخشی از یادداشت محسن سوهانی، مدیرکل هنرهای نمایشی رادیو و رادیو نمایش است که در سوگ زندهیاد حمید منوچهری نوشتهاست. این هنرمند روز پنجشنبه دوازدهم مرداد فوت شد و روز گذشته مراسم تشییع او از ساختمان ارگ برگزار شد. هنرمندان بسیاری در این مراسم حضور داشتند. با علی همت مومیوند و علیرضا باشکندی همکاران او در دنیای دوبله گفت و گو کرده ایم که در ذیل می خوانید.
کارنامه این هنرمند پر از کارهای متنوع است. او فعالیتش را فقط به دنیای دوبله و بازی در نمایش های رادیویی محدود نکرد، بلکه در سریال های تلویزیونی هم نقشهای متفاوتی را ایفا کرده که برای همیشه در ذهن مخاطبان باقی خواهد ماند. شاید برای مخاطبان جالب باشد، چراکه این هنرمند تجربه کارگردانی برنامه های رادیویی هم دارد و همیشه به دنبال انجام کارهای خاص بوده است. از بازی او در سریال های تلویزیونی می توان به مجموعه های معمای شاه، تازیانه بر باد، منطقه ممنوعه و... اشاره کرد. این هنرمند در آثار خارجی همچون چشم طلایی، دنیا کافی نیست، فردا هرگز نمی میرد و... در کسوت صداپیشه حضور داشت.
پیگیر مسائل جوانان
علی همت مومیموند، یکی از گویندگان پیشکسوتی است که صدای محکم و خاص و منحصر به فردی دارد. وی تاکنون در آثار بسیاری به عنوان دوبلور حضور داشتهاست. از جمله افسانه جومونگ، سرزمین بادها، مامور انتقال و راوی شکرستان. وی درباره همکاریاش با استاد منوچهری به جامجم میگوید: من ارادت فراوانی نسبت به استاد داشتم و افتخارم این است که در چند فیلمی که ایشان مدیر دوبلاژ بود، شاگرد ایشان بودم و برایش گویندگی کردم. یعنی یکی از افتخاراتم این بود که در کنار ایشان گویندگی کردم که این را افتخار بزرگی در کارنامه کاریام میدانم.
وی در ادامه درباره ویژگیهای اخلاقی زندهیاد منوچهری هم عنوان میکند: در یک جمله میتوانم بگویم حاج آقای منوچهری شدن کار بسیار سختی است! یعنی به این راحتی کسی نمیتواند به جایگاهی برسد که ایشان رسیدهبود. باید خیلی مرارت در زندگی بکشد که مثل ایشان شود. چون زندهیاد منوچهری مرد بسیار دوست داشتنی و نازنینی بود که همکارانش را خیلی دوست داشت. وی همچنین میافزاید: من در طول این سالها یک بار هم نشنیدم ایشان بدگویی کسی را بکند و پشت سر کسی حرف بزند. با همه وجودش جوانان را دوست داشت و این اواخر که روی تخت بیمارستان بود هم پیگیر کار جوانان گوینده و دوبلور بود. چون گویا قرار است طرح ساماندهی اجرا شود و از همین رو مدام در بیمارستان هم این موضوع را پیگیری میکرد. مومیوند میگوید: همکاری با استاد منوچهری خاطرهانگیز بود و روزهای خوبی را کنار هم گذراندیم. آقای منوچهری با نهایت احترام با همکاران برخورد میکرد که برای من بسیار قابل احترام است. ضمن اینکه ایشان دو فرزند تربیت کرده که از همکاران نازنین ما هستند و هر دو پسرانشان مدیر دوبلاژ هستند.
هنرمند خوش خلق
علیرضا باشکندی، یکی از هنرمندان عرصه دوبلاژ است که تاکنون در آثار بسیاری از جمله دزدان دریایی کارائیب، تغییر چهره و ارباب حلقهها حضور داشته است. وی در گفتوگو با جامجم در خصوص مهمترین ویژگی اخلاقی زندهیاد منوچهری بیان میکند: مرحوم منوچهری درکنار تمام هنرهایی که داشت و بسیارخوش میدرخشید، اما بهترین هنرش خوشخلقی و انسانیت بود و سایه مهربانیاش همواره برسرتمام همکاران بود. بنابراین از این نظر فکرنمی کنم کسی جز خوبی و مهر درکلام و رفتار از استاد چیزی دیدهباشد.
وی درباره خاطراتش از همکاری با زندهیاد منوچهری ادامه میدهد: خاطرات کاری که زیاد است اما همواره حضورشان در هر جمع با آرامش و متانتی که داشت باعث آرامش جمع میشد. درکنار ایشان غیر از هنر، اخلاق نیکو هم میتوانست آموخت. روحشان شاد و راهشان ماندگار، خرسندم که دو فرزند خلفشان که هرکدام درحسن خلق نمونهاند، درکنارمان هستند و یاد پدر را زنده میکنند.
پیامهای تسلیت
در پی درگذشت حمید منوچهری، پیشکسوت رادیو، پیمان جبلی، رئیس رسانهملی در پیامی فقدان وی را تسلیت گفت.
متن پیام به این شرح است: خبر تاسفبار درگذشت همکار عزیز و پیشکسوت استاد حمید منوچهری را با اندوه فراوان دریافت کردم. آن مرحوم با صدایی پرطنین و ماندگار، سالها برای مخاطبان رادیویی رسانهملی خاطره ساخت. استاد منوچهری همواره الگویی موفق برای نسل جوان و سرمشق اخلاق و تعهد و بزرگ منشی برای همکارانش بود. فقدان ایشان را که بیشک از وزنههای هویت رادیو بود به نزدیکان، دوستان و همکاران رادیو و خانواده بزرگ رسانهملی تسلیت میگویم و از خداوند منان رحمت واسعه الهی را برای آن عزیز سفرکرده مسألت مینمایم.
محسن برمهانی، معاون سیما در پیامی درگذشت حمید منوچهری یکی از طلایه داران نسل طلایی دوبله را تسلیت گفت.
در متن وی آمدهاست: هنرمند پیشکسوت جناب آقای حمید منوچهری یکی از طلایهداران نسل طلایی دوبله در ایران بود که صدای گرمش با خاطرات و لحظات شیرین مردم در رسانه عجین شدهاست. البته آن مرحوم علاوه بر همکارى با دوبلاژ سیما در زمینههای دیگری هم ازجمله گویندگی رادیو و بازیگری صاحب هنر بود، یکی از نقشآفرینیهای ماندگار وی بازی در مجموعه «معمای شاه» در نقش آیتا... کاشانی بود که از یادها نخواهدرفت.
در پی درگذشت استاد حمید منوچهری، از پیشکسوتان و صداهای ماندگار رادیو، علی بخشیزاده، معاون صدای رسانهملی هم در پیامی درگذشت وی را تسلیت گفت.
در بخشی از متن وی آمدهاست: ضایعه درگذشت استاد حمید منوچهری مصیبتی جبرانناپذیر برای اهالی رادیوست. ایشان که علاقه وافری به مولای عرشیان امیرمومنان حضرتعلی(ع) داشت و با صدای گویا و تاثیرگذارش مجموعه شریف نهج البلاغه را برای شنوندگان رادیو به یادگار گذاشت، به تاسی از مولای خویش همواره دیگران را بر خود ترجیح میداد و روحیه دیگر خواهی وی زبانزد همکاران بود وی هیچگاه برای امور شخصی خود قدمیبر نمیداشت و همواره پیگیر امور همکاران دیگر بود.
زندهیاد منوچهری به معنای واقعی یک هنرمند رادیویی تمامعیار بود و گرچه در حوزههای مختلف فعالیتهای چشمگیر و ارزشمندی داشت اما همیشه خود را رادیویی و فرزند و تربیتیافته این رسانه گرم میدانست و در سن و سالی که همسالان او گوشه آرامش و استراحت را برمیگزینند، مشتاقانه به فعالیتهای هنری اهتمام داشت. به واقع، ایشان در عرصه هنر خستگی را خسته کردهبود و با تمام توان حضوری فعال داشت.
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد