دوربین‌های رسانه‌ ملی برای پوشش مراسم عزاداری راهی مناطق محروم شدند

سلام به اباعبدا... از پایتخت تا روستاها

این روزها خیابان‌ها حال‌و‌هوای کربلا گرفته و هرجا که سر می‌گردانیم، هیات‌های مذهبی را می‌بینیم که صوت حزین نوحه‌های‌شان به گوش می‌رسد و شبکه‌های تلویزیون هم همچون سال‌های گذشته ویژه‌برنامه‌های متعددی را برای پخش درنظر گرفته‌اند. برنامه‌هایی که هر‌کدام جنس خاص خودش را دارد.
این روزها خیابان‌ها حال‌و‌هوای کربلا گرفته و هرجا که سر می‌گردانیم، هیات‌های مذهبی را می‌بینیم که صوت حزین نوحه‌های‌شان به گوش می‌رسد و شبکه‌های تلویزیون هم همچون سال‌های گذشته ویژه‌برنامه‌های متعددی را برای پخش درنظر گرفته‌اند. برنامه‌هایی که هر‌کدام جنس خاص خودش را دارد.
کد خبر: ۱۴۱۷۶۸۹
نویسنده فاطمه عودباشی - دبیر گروه رسانه

برخی برنامه‌های تلویزیون از کربلای معلی به‌صورت زنده روانه آنتن می‌شوند تا دل‌های عاشقان را راهی این مکان مقدس کنند و مردم در حال‌و‌هوای آنجا قرار بگیرند. برخی برنامه‌ها از استودیوها پخش می‌شوند. آنچه اهمیت دارد، این است که رسانه‌ملی به محبث عدالت‌گستری در پوشش مراسم عزاداری به جد توجه کرده و مخاطبان شاهد پوشش رسانه‌ای گسترده از مراسم عزاداری از روستاهای بسیار دورافتاده از اقصی‌نقاط ایران هستند که حتی نام برخی روستاهابه گوش‌مان ناآشناست. همچنین امسال دوربین‌های رسانه‌ملی برای پوشش تاسوعاوعاشورای حسینی میان ایلات و عشایر رفتند و مراسم‌ آنها را به بهترین شکل انعکاس دادند.

بدون تردید رسانه‌ملی رسالت عظیمی بر دوش دارد که از منظر اطلاع‌رسانی و آگاهی‌بخشی در مقام یک دانشگاه ملی، به وظایف خود می‌پردازد. از یک سال و اندی پیش ماموریت جدیدی برای رسانه‌ملی از سوی دکتر پیمان جبلی، رئیس رسانه‌ملی تعیین شده و آن هم توجه به مبحث عدالت‌گستری است که باید به جد مورد توجه مدیران و برنامه‌سازان قرار بگیرد.  بنابراین در طول این مدت شاهد تولید برنامه‌های متنوعی در قالب‌های مختلف و با این محوریت روی آنتن بودیم که مبحث عدالت‌گستری مورد توجه قرار گرفت، حتی می‌توان گفت دوربین‌ها از شهرهای بزرگ و کلانشهرها فاصله گرفته، سراغ روستاها و دیگر اماکن ایران رفت. این موضوع هم در برنامه‌های نمایشی و هم غیرنمایشی مشهود است اما با فرارسیدن ایام عزاداری سیدالشهدا این موضوع با جدیت بیشتری دنبال می‌شود و مخاطبان شاهد برنامه‌هایی از سراسر ایران هستند. نمونه این موضوع را می‌توان در برنامه «حسینیه معلی» دید که مداحان و ذاکران از اقصی‌نقاط ایران حضور دارند و برای عاشقان امام حسین(ع) می‌خوانند. 
   
توجه به خرده‌فرهنگ‌ها
همچنین پوشش رسانه‌ای گسترده مراسم عزاداری از روستاهای بسیار دور‌افتاده از اقصی‌نقاط ایران در روزهای تاسوعا و عاشورا، نشان داد که این موضوع به شکل جدی دنبال می‌شود و برنامه‌سازان به این سمت حرکت می‌کنند. با توجه به این‌که روستاها، شهرهای کوچک و شهرستان‌ها، رنگین‌کمان اقوام، فرهنگ‌ها و خرده‌فرهنگ‌هاست، به همین دلیل رسانه‌ملی سعی کرده با قوای بیشتری در این مسیر حرکت کند. این روزها بینندگان سیما شاهد صدها ساعت پوشش زنده مراسم عزاداری از روستاهای مختلف کشور هستند و رسانه در انعکاس این رویداد مهم ملی و مذهبی نقش عمده‌ای داشته است.  رسانه‌ملی در دوره جدید، دو شعار هویت‌محوری و عدالت‌گستری را به‌عنوان راهبرد اساسی و محور تحول در راس کار قرار داده است. به همین دلیل شاهد اتفاقات خوبی در این حوزه هستیم. همچنین عملکردهای اخیر نشان می‌دهد که جهت‌گیری‌ها در این دوره به سمتی بود که به موضوعات، مطالبات، مسائل و چالش‌هایی که مردم با آن رو‌به‌رو هستند با نگاهی عادلانه و منصفانه پرداخته می‌شود و می‌توانیم بگوییم که عدالت رسانه‌ای به‌وجود آمده است.
   
توجه به روستاهای دور‌افتاده
وقتی قرار است درباره عدالت حرف بزنیم، باید به این موضوع توجه کنیم که تعادل میان کارها ایجاد شود. بنابراین وقتی قرار است گزارشی از مراسم خاصی در کشور داشته باشیم، نباید دوربین‌ها فقط به کلانشهرها خلاصه شود، در حالی که در شهرهای دورافتاده و روستاها مراسم‌های ویژه‌تری برگزار می‌شود که دوربین‌ها می‌توانند آنها را ثبت و ضبط کنند. این اتفاق امسال رخ داد و می‌توان می‌توان به پوشش رسانه‌ملی از عزاداری‌ها در این روزها و شب‌ها اشاره کرد که دوربین صداوسیما علاوه بر هیات‌های بزرگ، به سمت تکیه‌های عزاداری رفتند که خارج از شهرهای بزرگ بودند و صرفا مراسم عزاداری در شهرهای بزرگ به تصویر کشیده نشدند. دوربین‌های صداوسیما این‌بار سراغ روستاهای دور‌افتاده و خارج از محدوده رفتند و مراسم‌ عزاداری‌ را برای مردم به تصویر کشیدند. بنابراین وقتی ما صحبت از عدالت رسانه‌ای می‌کنیم باید بدانیم چطور این موضوع را پردازش کنیم و به آن بپردازیم تا همانی شود که می‌خواهیم. نکته‌ای که امسال قابل‌تامل بود این‌که مراسم تاسوعای حسینی و عزاداری ایل ترکاشوند اسدآباد، زنده از شبکه همدان و شبکه‌های سراسری و دیگر شبکه‌های سراسری پخش شد. طبیعی است پخش مراسم عزاداری از ایلات و عشایر نه‌فقط برای مخاطبان جالب است، بلکه باعث می‌شود مردم با چنین مراسمی‌ که در ایلات و عشایر انجام می‌شود هم آشنا شوند. رفتن دوربین‌ها به سمت مناطق محروم و نشان دادن عزاداری‌های مردم نشان می‌دهد که مفهوم عدالت رسانه‌ای در جریان است و مدیران و دست‌اندرکاران این رسانه به‌دنبال این هستند که بخواهند عدالت رسانه‌ای را به بهترین شکل اجرایی کنند.
 
توسعه جغرافیایی برنامه‌سازی
آنچه اهمیت دارد این است مخاطبان شاهد توسعه جغرافیایی برنامه‌سازی باشند تا بدانند دوربین‌های رسانه‌ملی فقط به کلانشهرها اختصاص ندارد، زیرا ما ظرفیت‌های گسترده‌ای در شهرهای کوچک و روستاها داریم و باید از آنها استفاده کنیم. بنابراین نباید تهیه گزارش‌ها فقط به منطقه خاصی محدود شود، بلکه باید به این سمت حرکت کرد. برنامه‌سازی باید به‌گونه‌ای انجام شود که مردم خودشان را در رسانه ببینند. به همین دلیل رسانه باید آیینه مردم باشد. درواقع رسانه‌ملی با ترسیم نقشه راهی، مسیر جدیدی برای برنامه‌سازی پیش‌روی برنامه‌سازان قرار داده است اما ایجاد تحول جدی در برنامه‌سازی نیازمند رمزگشایی از دو کلید‌واژه هویت‌محوری و عدالت‌گستری است. بدون تردید منظور از هویت در این شعار، ذات و منش فرهنگ ایرانی است که ریشه در نگاه دین‌محور دارد. از سوی دیگر باید رسانه با ایجاد و گشودن درگاه‌های ارتباط دوسویه، تعامل با مخاطب خود را بیشتر کرده و با بهره‌گیری از این رابطه، تعامل خود را ارتقا ‌دهد.در مجموع باید شعار رئیس رسانه‌ملی مبنی بر هویت‌محوری و عدالت‌گستری در همه برنامه‌های رسانه ساری و جاری باشد. همچنین بیش از قبل توجه به حضور اقوام، فرهنگ و گفتمان‌های مختلف روی تلویزیون و موج صدا باشد. عدالت‌گستری رسانه‌ملی در پوشش مراسم عزاداری و دیگر برنامه‌های رسانه که در این یک‌سال و اندی پخش شده، نشان می‌دهد مسیر را به‌درستی طی کرده‌ایم و ظرفیت دارد باز هم بیشتر از گذشته و به‌جد این موضوع را مورد بررسی قرار بدهیم.

پا‌به‌پای مردم ولایتمدار ایل ترکاشوند
ایل ترکاشوند اسدآباد در محرم۱۴۴۵ به سوگ شهیدان کربلا نشستند. این ایل چهار طایفه دارد که طایفه رحمتی بزرگ‌ترین آنهاست و ۲۲شهید تقدیم نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران کرده است که از جمله شاخص‌ترین آنها سردار حاج‌رضا رحمتی‌زاده، فرمانده اطلاعات و عملیات غرب کشور و شهید نورعلی رحمتی، فرمانده گردان حنین است. عزاداری تاسوعا را طایفه رحمتی ایل ترکاشوند از ۱۶سال پیش آغاز کردند و اکنون بیش از ۲۰۰۰نفر از عزاداران امام حسین(ع) در این مراسم حضور پیدا می‌کنند.مراسم تاسوعای حسینی و عزاداری ایل ترکاشوند اسدآباد، زنده از شبکه همدان و شبکه‌های سراسری یک، دو، آموزش، پنج، شبکه بین‌المللی خبر و دیگر شبکه‌های سراسری پخش شد. برنامه‌سازان صداوسیمای استان همدان تلاش کردند که مراسم عاشورای حسینی پرشورتر از سال‌های گذشته در این محل برگزار شود و در همین راستا پا‌به‌پای مردم ولایتمدار ایل ترکاشوند در حال آماده‌سازی خیمه عزای اباعبدا... الحسین(ع) بودند.مراسم عزاداری عاشورای سید و سالار شهیدان حضرت امام حسین‌(ع) از این منطقه به‌صورت زنده و مستقیم از شبکه همدان و دیگر شبکه‌های سازمان صداوسیما پخش شد.

‌بازسازی وقایع از بقیع تا کربلا در روستای تکه نهاوند
در مسیر زائران اباعبدا...الحسین(ع)، نمایشگاهی از حوادث و اتفاقات صدر اسلام با محوریت شهادت امام حسین‌(ع) برپا شد. در پی ارتباط زنده علی سهرابی، خبرنگار خبرگزاری صداوسیمای همدان با شبکه سراسری یک سیما که مسئول برگزاری نمایشگاه از بقیع تا کربلاست، عنوان شد که ۲۶ سال است این نمایشگاه هرسال باشکوه‌تر برگزار شده و اکنون به مساحت ۲۰۰۰ متر در منظر عشاق و علاقه‌مندان به خاندان عصمت و طهارت(ع) قرار داده شده است.نمایشگاه مردمی از بقیع تا کربلا که به‌صورت خودجوش توسط اهالی روستای تکه نهاوند برگزار شد در مسیر حرکت زائران امام حسین(ع) و دو امامزاده نزدیک به این روستا قرار دارد و پارسال حدود ۳۰هزار نفر از آن بازدید به‌عمل آوردند.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها