این رادیو بهصورت خاص حسینیهای را بهوسعت تمام ایران با بخشهای مختلف و متنوع همراه با مداحیها و سخنرانیهای کوتاه و ایجاد شور حسینی، ایجاد میکند؛ به همین مناسبت با مسعود کاویانی، مدیر رادیو محرم و دانشآموخته سطح عالی حوزه و دکترای علوم سیاسی و مدیر فعلی رادیو معارف به گفتوگو نشستیم که در ذیل میخوانید:
از زمان تاسیس رادیو معارف، مدیریت این شبکه رادیویی را برعهده دارید، بیشتر از خودتان میگوید؟
از پاییز سال 1376 یعنی حدود 18 ماه قبل از آغاز به کار رادیو معارف، زمانی که زمزمههای تاسیس این رادیو در جمع محدودی و در دفتری کوچک در شهر مقدس قم در جریان بود، توفیق همراهی با این رسانه دینی نصیب بنده شد و بهمثابه قطرهای کوچک به این جمع پیوستم. دورههای نویسندگی، دبیری خبر و تهیهکنندگی را گذراندم و در کنار عوامل برنامهساز این رسانه دینی، اقدام به ساخت برنامه کردم.
از آبان سال 1397 مدیریت این شبکه رادیویی و این رسانه اهلبیتی را برعهده دارم و امیدوارم بتوانیم با کمک و همکاری همکاران پرتلاش و زحمتکش این رادیو و حمایتهای مسئولان و علما و مراجع معظم تقلید و همچنین شنوندگان دائم و همیشگی این رادیو، قدمی در ترویج معارف دینی بردارم. پیش از این نیز از سال 1377 علاوه بر تهیهکنندگی و سردبیری، در بخشهای متعددی ازجمله مدیریت گروه برنامهساز، مدیریت تولید و پخش و قائممقام شبکه در خدمت این رسانه دینی بودهام.
برای چندمین سال است که مسئولیت رادیو فصلی یا رادیو محرم را برعهده میگیرید؟
مسئولیت راهاندازی رادیو محرم از سال 1396 برعهده همکاران رادیو معارف نهاده شده است و امسال برای هفتمین سال پیاپی فعالیتش را همزمان با ماه محرم آغاز خواهیم کرد و بنده افتخار دارم به عنوان یک خادم رسانهای عهدهدار این رادیوی وزین باشم.
مهمترین مؤلفه و شاخصه رادیو مناسبتی رادیو محرم چیست؟
رادیو محرم براساس یک نیاز قدیمی مردم عاشق و دلداده مکتب امام حسین علیهالسلام و توجه رسانه ملی به اجابت این نیاز و حق مردم شکل گرفته است. رادیو مناسبتی به مفهوم زمانمند بودن یک موضوع نیست، بلکه به مفهوم ضریب دادن رسانهای به یک موضوع دارای اولویت در یک برهه زمانی خاص است. توجه به معارف اهل بیت خصوصا ترویج آموزهها و ارزشهایی که حضرت سیدالشهدا برای آنها قیام کرد در هر زمانی و در برنامههای مختلف ساری و جاری است ولی با توجه به ویژگی ماه محرم که اوج این شور و شعور است؛ رادیو محرم وظیفه دارد با توجه به ماموریت تعریف شده، در راستای معرفتافزایی مکتب حسینی و رفتارسازی براساس این معارف روایتگری کند.
مهمترین وظیفهای که برعهده رادیو محرم است؟
مهمترین وظیفه رادیو محرم ترویج الگوی عزاداری صحیح براساس منابع متقن و دقیق است. الگوی صحیحی که بارها از سوی مقام معظم رهبری(مدظلهالعالی) و مراجه معظم تقلید و سایر دلسوزان و دغدغهمندان این مکتب مورد تاکید قرار گرفته است. متاسفانه در طول زمان و در سالهای متمادی در محتوا و ساختار عزاداری انحرافات و تحریفاتی شکل گرفته است؛ لذا در مقابل این انحراف هم مردم متدین حق دارند از رسانهای معتبر، عزاداری صحیح و معارف دقیق را دریافت کنند و هم رسانهملی بهعنوان رسانه نظام اسلامی وظیفه دارد روایتگر متقن، درست و مستند این واقعه عظیم و بینظیر باشد، از اینرو مهمترین وظیفه رادیو محرم ترویج الگوی صحیح عزاداری، توجه به عزاداری سنتی و در یک جمله ارائه محتوای مستند و متقن در ساختار مطلوب است.
محور اصلی در رادیو محرم ترویج آموزهها و ارزشهای دینی است. در این حوزه چه اقداماتی صورت گرفته است؟
محور اصلی در رادیو محرم ترویج آموزهها و ارزشهای دینی است؛ ارزشهایی که در لحظه به لحظه واقعه عظیم عاشورا موج میزند، ارزشهایی که در گفتمان اسلام ناب محمدی حول دال مرکزی توحید در جریان است و موجب غیریتسازی با سایر گفتمانهای دینی و غیردینی شده است از محورهای این رادیو مناسبتی است. گاه این مفاهیم و ارزشها در برنامههای تخصصی و گفتوگویی تبیین میشود و گاه در قالب برنامههای نمایشی یا مستند و گاهی هم این جریان عظیم در قالب شعر و مداحی و مرثیهسرایی. وجه تمایز رادیو محرم همین قالب و ساختار ارائه است. به عبارتی اگر در رادیویی مانند رادیو معارف، آموزهها و معارف حسینی اغلب در قالب برنامههای گفتوگویی و مجلهای به مخاطب عرضه میشود، در رادیو محرم این آموزهها در قالب مداحی و مرثیهسرایی و البته سخنرانیها و برنامههای کوتاه حدود پنج دقیقهای ارائه میشود.
برای مدتی که رادیو محرم روی آنتن است چه برنامههایی پیشبینی شده؟
در این رادیو حدود 70 درصد به پخش مداحی و مرثیه و روضهخوانی و ۳۰ درصد بقیه به برنامههای کوتاه و قطعات کوتاه سخنرانی اختصاص دارد. از آنجا که غم و ماتم عزای حسینی در جایجای این کشور و حتی سایر کشورها جریان دارد، سعی داریم در پخش مراثی و عزاداریها به این نکته ظریف توجه داشته باشیم و به پخش مداحیهای خاص و مرکزنشین اکتفا نمیکنیم. لذا در رادیو محرم همه اقوام و شهرها با گویشها و لهجهها و زبانهای مختلف مثل زبان اردو، انگلیسی، عربی و ترکی سهم دارند و تلاش وافر داریم که از این حیث عدالت رسانهای را در حد وسع و با رعایت معیارها و قواعد رسانهای رعایت کنیم.
در رادیو محرم به چه نکاتی بیشتر توجه دارید؟
نکتهای که بهعنوان محتوا مورد توجه است و به آن نظر داریم، مباحث معرفتافزا مانند فلسفه، مبانی و مقاصد و اهداف، درسها و عبرتهای عاشوراست. عاشورا در یک نصف روز رخ داد اما چه شده که قرنهاست جریان دارد و مسلمانان و حتی پیروان سایر ادیان به آن عاشقانه احترام میگذارند. تبیین این واقعه و درسها و عبرتهای آن در قالب بستههای کوتاه جزو برنامههای ما در رادیو محرم است؛ بنابراین در کنار افزایش شور حسینی، حتما به شعور نیز توجه داریم چون معتقدیم این دو امر در کنار هم میتواند ادامهدهنده راه و فرهنگ عاشورا باشد.
برای حضور رادیو محرم در فضای مجازی، چگونه برنامهریزی کردید؟
حضور قدرتمند در فضای مجازی یکی دیگر از دغدغههای جدی ماست؛ فضایی که هم طالب و خواستار خود را دارد، هم معمولا جولانگاه شبهات و پخش آثار بعضا غیرفاخر است. لذا ضروری است به موازات پخش در فضای حقیقی به این بخش هم توجه داشته باشیم. بهروزرسانی کانال رادیو محرم و بارگذاری قطعات در کانال این رادیو، پخش 24 ساعته رادیو محرم از طریق برنامه کاربردی ایرانصدا و تولیدات خاص و مناسب انتشار در فضای مجازی جزو برنامههای همکاران بنده در فضای مجازی است.
سخن پایانی شما با مخاطبان؟
رادیو محرم متعلق به همه مردم دلداده و دلسوخته مکتب و مرام اباعبدا...الحسین علیهالسلام است و ما خودمان را خادمان این حسینیهای میدانیم که به وسعت دلهای عاشق در جایجای این کره خاکی گسترده شده است. در این راه محتاج دعای خیر همه دلدادگان حسینی هستیم و امیدواریم که در لحظات خاصی که دلها برای عزیز زهرا دگرگون میشود، ما را هم از دعای خیر محروم نسازند.
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد