تحولات جدید نشان میدهد كه كشورهای عرب منطقه از آمریكا ناامید شده اند و به این حقیقت پی بردند كه همسویی و همراهی كشورهای عضو شورای همكاری خلیج فارس در طول سالهای اخیر با ایالات متحده هزینه مالی سنگینی برای آنها تحمیل كرده است. آنها پی بردند كه آمریكاییها نگاهی كاملا تحقیر آمیز نسبت به این كشورها داشتند و تلاش كردند تا از طریق بزرگنمایی خطر جمهوری اسلامی از كشورهای حاشیه جنوبی خلیج فارس باج خواهی كنند.
هفت سال تنش بین ریاض و تهران برای عربستان هزینههای سنگین انسانی، مالی و سیاسی به همراه داشته است. جنگ هشت ساله میان عربستان و یمن باعث تحمیل 350 میلیارد دلار هزینه به ریاض شده است. همچنین طی 12 سال گذشته عربستان بواسطه دخالت تخریبی در سوریه به جز صرف 80 میلیارد دلار نتیجه دیگری به دست نیاورده و عمده این هزینه كردها هم ناشی از فشار آمریكا بوده است.
مجموعهای از رخدادها و اتفاقات موجب توقف توسعه عربستان شده و از این رو است كه طرح 2030 محمد بن سلمان بخاطر این ماجراجوییهای منطقهای متوقف شده است.
بنابراین از دو سال گذشته كه آثار شكاف و اختلاف بین ریاض و واشنگتن آشكار شده عربستان به این واقعیت پی برد كه ایران كشوری قابل اطمینان است و به عنوان یك كشور پرنفوذ منطقهای میتواند به عنوان یك شریك سیاسی، تجاری، امنیتی و اقتصادی با كشورهای عرب منطقه نقش آفرین باشد.
لذا از دو سال گذشته مذاكراتی بین ایران و عربستان در بغداد صورت گرفت و در نهایت این گفت و گوها به توافق پكن منجر شد. در شرایط كنونی نگاه كشورهای عرب منطقه به این سمت است كه با جمهوری اسلامی درباره مسائل امنیت خلیج فارس، بومی سازی امنیت منطقه ای، تبادل تجاری و همكاریهای سیاسی همراه شود. این در حالی است كه آنتونی بلینكن وزیر خارجه ایالات متحده در سفر اخیرش به ریاض با سردی رفتار مقامات سعودی مواجه شد و این نشان میدهد كه كشورهای عرب حوزه خلیج فارس بویژه عربستان تلاش وافری دارند تا از چتر حمایتی آمریكا كه بسیار هم برای آنها هزینه بار بوده است خارج شوند.
از همین رو است كه همگرایی و همراهی جمهوری اسلامی با كشورهای حوزه خلیج فارس مقدمهای برای كاهش نفوذ آمریكا و رژیم صهیونیستی است. بویژه آنكه كشورهای عرب منطقه غرب آسیا به اشتباه خود برای همكاری با ایالات متحده و رژیم صهیونیستی پی بردند و درصدد تصحیح اشتباهات گذشته خود بخصوص در حوزه تعامل با ایران هستند وبه همین خاطر دور از ذهن نیست كه در آینده شاهد ترتیبات جدید امنیتی میان جمهوری اسلامی با كشورهای عرب حوزه خلیج فارس باشیم و قطعا این اتفاق تحولات مهمی را در حوزههای منطقهای و بینالمللی رقم خواهد زد.
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد