ادبیات پایداری از یک منظر کلنگر به دو سرشاخه «تاریخ» و «سیره» قابل تقسیم بوده و تمام تولیدات این حوزه ذیل آنها قرار میگیرند. تاریخ به وقایع، عملیاتها، مکانها و نظایر آن میپردازد. سیره هم خاطرات، زندگینامه حماسهسازها، حالات فردی و مقولههایی از این دست را دربرمیگیرد.
از همان سالهای نخست انقلاب که مفهوم ایثار و شهادت در کشورمان جان گرفت، تولید آثار مکتوب در اینباره هم آغاز شد. ثبت تاریخ و نشان دادن سیمای حقیقی ایثار و جهاد به جامعه ضرورت و اولویت بالایی داشت. کتاب مهمترین کالای فرهنگسازی در دنیاست و نباید بهسادگی از کنار آن گذشت. بعد از پذیرش قطعنامه و پایان جنگ کار تألیف و تولید محصول در گستره وسیع جهاد و پایداری و شهادت رونق گرفت. حفظ آنهمه عظمت و اعجاز بدون کتاب ممکن نبود بههمین سبب عدهای با راهاندازی انتشارات بهفکر فعالیت حرفهای و ساماندهی جریان تولید کتاب در کشور و افتادند.
ناشران فعال در این حوزه را هم باید در دو دسته «دولتی» و «خصوصی» طبقهبندی کنیم. دولتیها عموما متعلق به نیروهای نظامی هستند و خوشبختانه در سالهای اخیر آثار قابلتوجهی را تولید و روانه بازار کتاب کردهاند. ۲۷ بعثت، فاتحان، روایتفتح، مرکز اسناد و تحقیقات دفاعمقدس، ستارهها، سوره مهر و شاهد ناشران موفق دولتی در سالهای اخیر بهشمار میروند. خصوصیها نیز سالهاست که با دغدغه حفظ یاد و آثار شهدا و ایثارگرها در این عرصه فعالیت میکنند. در بین آنها شهید کاظمی، ابراهیم هادی و ملک اعظم بهواسطه کتابهای پرفروش و مشهورشان صاحبنام و آوازه بیشتری هستند.
آثار تولیدی در دهههای ۷۰ و ۸۰ مردم را با ویژگیهای رفتاری و اخلاقی رزمندهها و مفهوم ارزشمندی بهنام شهادت آشنا کرد. کتابها با سلایق و رویکردهای گوناگون چاپ و روانه بازار میشدند. برخی کتابهای عرضه شده در دهه ۸۰ هنوز هم پیشتاز تعداد چاپ و پرچمدار اقبال عمومی هستند. در دهه ۹۰ ناشران و نویسندهها به بلوغ رسیدند و با علمیتر شدن پروسه تولید شاهد ارائه تولیدات بهتری چه از منظر فرم و چه در بخش محتوایی بودیم. از اواسط دهه ۹۰ مقوله جدیدی باعنوان مدافعحرم به دنیای ایثار و شهادت ایران اضافه شد. حالا ناشران و نویسندهها با تجربه چند ساله و ایدههای نو به استقبال شهدای دهه ۹۰ انقلاب رفتند. بازار کتاب کشور در سالهای پایانی دهه ۹۰ شاهد تولید پرشمار کتب مربوط به شهدای مدافع حریم اسلام و اهلبیت(ع) بود. پختگی صنعت نشر و ورود نویسندههای جوان و تحصیلکرده نهضت تولید آثار حماسی را وارد دوران شاداب و پویاتری کرد. با شروع قرن جدید شور و ذوق نوشتن از شهدا ادامه پیدا کرد و با توجه به علاقهمندی مردم بعید است به این زودیها از پا بیفتد. اگر گذرتان به نمایشگاه کتاب افتاد حتما سری به ناشران حوزه حماسه و جهاد و شهادت بزنید. بیتردید گزینههای وجدآور و شورآفرینی روی میز آنها پیدا میشود که منتظر نگاه شماست.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفت و گو با دکتر محمدهادی همایون روند«ظهور» را از آغاز تاریخ تا بازه کنونی بررسی کرده ایم
عزیز حسنویچ، مفتی اعظم کرواسی در گفتوگو با «جامجم»مطرح کرد