از روز قبلش تدارک یک جشن بود و همه برای آمدن روز سالگرد انتظار میکشیدند. مهمان خودمان بودیم اما یک بزرگتر، یک همراه همیشگی هم قرار بود کنارمان باشد. پایمان که به تحریریه رسید، نشانههای انتظار کشیدنش به چشم میخورد. همه در تبوتاب آمدن این پدر خانواده رسانه بودند.
دکتر پیمان جبلی، رئیس رسانهملی روز سالگرد روزنامه کنارمان بود تا باور کنیم که یک خانواده هستیم و قرار است با یک باور قلم بزنیم. همان باوری که خودش هم بر آن تاکید کرد که هدایت فرهنگی در دست امثال ماست. روز سالگرد روزنامه بهانهای بود تا نگاهی به عقب بیندازیم و از درست بودن مسیری که آمدیم یقین حاصل کنیم.
بهانهای برای اینکه یادی از آنهایی کنیم که نفسشان در تحریریه بود و حالا پیش ما نیستند، برای یاد کردن از همه کارهایی که کردیم و ماندگار شد و البته برای نگاه کردن به مسیر پیش رو که بدانیم بیست و چهارمین سال حیات روزنامه را با چه حالوهوایی آغاز کنیم.
دکتر جبلی در این روز از عملکرد گذشته روزنامه گفت و نگاهی هم به آینده انداخت تا چشماندازی از مسیر دستمان بیاید.
دکتر پیمان جبلی، رئیس رسانهملی در مراسم سالگرد روزنامه جامجم عنوان کرد: به همه دستاندرکاران موسسه جامجم خسته نباشید میگویم. آغاز بیست و چهارمین سالگرد روزنامه برای من فرصت و افتخاری بود که خدمت شما برسم. تشکر میکنم از شما که با یک حرکت رو به جلو و تحولی، به مدد سازمان و رسانهملی میآیید و آن را تقویت میکنید تا به هدفهای بزرگمان برسیم. خدا در توصیف مومنین میگوید که وقتی امکانات به آنها میدهیم، وظیفه خود یعنی اقامه دین خدا را انجام میدهند. امکاناتی که ما در رسانهملی داریم، مصداق همان امکان دادن است که به فضل جمهوری اسلامی این رسانه در جایگاهی فراتر از صرفا یک رسانه به معنای ملی قرار دارد. وظیفه ما چیست؟ اساس شکلگیری حرکت مردم ایران بعد از 1400 سال و خلق یک انقلاب بزرگ تاریخساز چه بوده؟ اقامه عدالت و ظلمستیزی و حکومت مردمی بودهاست.
وی ادامه داد: همه اینها اهداف والای انقلاب است که دهها هزار شهید برای آن جانشان را دادهاند. سالهاست که مردم ما فشار و رنج را برای همین اصول تحمل میکنند تا کوتاه نیایند. برای اینکه از آنچه برایش ایثار کردند، حمایت کنند. وظیفه ما به عنوان رسانهملی این است که به میراث انقلاب اسلامی وفادار باشیم. اگر از این زاویه نگاه کنیم، همهمان با هم یک رسانه با هویت واحد هستیم و باید ببینیم چه نقشی برای حفظ این میراث داریم. در محضر خدا باید پاسخگو باشیم باید ریز به ریز حساب امکانات را انجام دهیم. باید پاسخ دهیم که قلم در اختیارمان بود و فرصت روشنگری و تبیین داشتیم، چه کردیم؟ ما در گام دوم انقلاب اسلامی که سال چهارم آن را شروع میکنیم، برای اعتلا و تثبیت و بیان و تبیین جایگاه ایران اسلامی چه باید کنیم؟ مسائلی که اگر در سالهای طولانی انجام دادهبودیم شاید شاهد وضعیتی نبودیم که برخی از لایههای اجتماعی در کشور ما احساس ناامیدی یا ناکارآمدی کنند. اگر ما درست کارمان را انجام میدادیم، سنگی از مشکلات جامعه جلوی پای مردم نبود.
وی تاکید کرد: این یادآوری به خودم و شماست که وظیفه ما، طبق صحبت صریح مقام معظم رهبری، هدایت فرهنگی است. باید از خودمان بپرسیم که نقش ما در این هدایت فرهنگی چیست؟ چطور باید واقعیتها و پیشرفتها که هیچ کدام دروغ نیست و اتفاق افتاده و جلوی چشم مردم نیست را نشان دهیم؟ به طور کلی جامعه رسانهای در کشور ما با افکار عمومی چه میکند؟ واقعا آنها را امیدوار میکنیم یا ناامیدی تزریق کردهایم؟ روزنامهنگار افتخارش دست به قلم بودن است. تفاوت رسانه جامجم با رسانه صوتی و تصویری این است که شماها دست به قلم هستید. متاسفانه مدتهاست که فرهنگ دست به قلم بودن از بیشتر رسانههای ما رخت بربسته و جریانساز است که دست به قلم و خلاقیت باشد. ما زمانی میتوانیم ادعا کنیم در حال تحول هستیم که روی جریان فکری و فرهنگی جامعه تاثیر بگذاریم.
رئیس رسانهملی تصریح کرد: جریانسازی یعنی گرهها یا مشکلات ایجاد شده را از زوایای مختلف بررسی کنیم تا بالاخره دیده و بررسی شود. اگر لکنتی در زبان جامعه ایجاد شده، ما باید جلو برویم و از هم افزایی خودمان برای باز کردن این گره استفاده کنیم. ما با افتخار تریبون جمهوری اسلامی هستیم اما روابط عمومی هیچ دستگاهی نیستیم. باید پرسید چرا در جنگ ترکیبی سال قبل حرکت عمومی شکل نگرفت؟ مگر دشمن از تمام امکانات استفاده نکرد؟ به نظر من دلیل این بود که اکثر مردم نسبت به این جنگ ترکیبی احساس خطر کردند. حرکتی که علیه فرهنگشان و تمدن و اخلاقشان ایجاد شدهبود احساس خطر کردند و جلوی آن ایستادند. وقتی میگوییم تریبون نظام یعنی مردم و حاکمیت. وظیفه ما تریبون بودن بین این دو لایه است که دغدغه مردم را با کار تحقیقی و مطالبه از دستگاههای اجرایی جلو ببریم. از طرفی تبیین کردن پیشرفتهای نظام برای ایجاد امید و افق روشن نسبت به آینده وظیفه ماست.
جبلی عنوان کرد: قطعا در کنار پیش بردن موفقیتها، مشکلات هم هست و فشارهای بسیاری روی ما گذاشته میشود. اما در نهایت در حال جلو رفتن هستیم. اگر ما نسبت به نسل جوان وظیفهمان را درست انجام ندهیم، فردا فرزندمان ما را ملامت میکنند که چرا نگفتید در کشور ما چه خبر است که آواره کشور دیگری نشویم. این در حوزه کار مشترک رسانهملی و روزنامه است.
روزنامه جامجم باید به سه چیز توجه کند: اهداف و سیاستهای رسانهملی، شان رسانه ملی و برندها و داشتههای اختصاصی رسانهملی. این برای روزنامه باید به شدت مورد توجه باشد. اگر در دوره تحولی همه آنچه در سرفصلهای سند تحول بیان شده را بدانیم باید ببینیم روزنامه جایش کجاست. این رسانه برای نظام است و امانت دست ماست. اگر بخواهیم از شأن رسانهملی صیانت کنیم، قطعا با مخالفتها روبهرو خواهیم شد. باید تحمل کنیم و ادامه دهیم چون امانت دست ماست. شأن رسانهملی باید برای همهمان مقدس باشد و به آن ایمان و اعتقاد داشتهباشیم. امیدوارم روزنامه با توجه به تحولاتی که در عرصه مصرف رسانهای اتفاق افتاده و در زمان درست در جای درست قرار گیرد. تحول در مصرف رسانهای را باید زود تشخیص داد. نباید به زمانی برسیم که روزنامه با طبقه خاصی از مخاطبان پیر و به دست فراموشی سپرده شود.
رئیس رسانهملی گفت: سازمان تحت فشار در حال کار است. عرصههایی در بخش خصوصی ایجاد شده و سازمان به عنوان تنظیمگر در آن مسئولیت دارد. این مسأله، شکل بازار را تغییر داده و هزینه تولید را بالا بردهاست.
جبلی در پایان گفت: روزنامه جامجم فرزند خلف رسانهملی است. تصور من این است که باید هم افزایی میان روزنامه و سازمان در حوزه اطلاعرسانی و تخصصی فرهنگی هنری بیشتر شود. شما باید به سازمان کمک کنید و سازمان هم در راستای افزایش کیفیت به کمک شما بیاید.
تریبون خوبی برای رسانه ملی خواهیم بود
دکتر مراد عنادی، مدیرعامل موسسه جامجم با اشاره به آغاز بیستوچهارمین سالگرد تاسیس روزنامه جامجم گزارشی از عملکرد آن ارائه داد و گفت: همانطور که میدانید روزنامه جامجم جزو چهار روزنامه اول کشور است و در رتبهبندی وزارتارشاد رتبه دوم را کسب کرده و در تلاشیم تا رتبه اول را بهدستآوریم. به لحاظ هویت روزنامه که فرهنگی، اجتماعی است، این هویت کاملا رعایت میشود.
وی ادامه داد: در بحث آنلاین هدفگذاریمان این است که امسال گامهای بلندتری برداریم. در بحث انتشارات هم اقدامات خوبی انجام شده است. ازجمله اینکه در دو سال گذشته بیش از 20 جلد کتاب منتشر کردیم که جنس بیشتر آنها روایت است. از امسال هم میخواهیم تجربهنویسی را اضافه کنیم که بهویژه دوستان سازمان، از خبرنگار گرفته تا کارگردان، تهیهکننده و مجری خاطرات خودشان را بگویند و بنویسند که هم برای مخاطبان جذاب است و هم جنبه آموزشی دارد.
عنادی همچنین درباره اتفاقات جدید موسسه جامجم بیان کرد: اتفاق مهم دیگری که قرار است بهزودی بیفتد، تاسیس مدرسه جامجم است که قرار است در آن روزنامهنگار تربیت کنیم.
وی درباره چاپخانه روزنامه هم توضیح داد: چاپخانه جامجم بزرگترین چاپخانه روزنامههای کشور است که بسیاری از روزنامههای کشور هم در این چاپخانه چاپ میشوند. همچنین در استانها ظرفیتهای خوبی هم داریم که با حمایتهای رسانهملی قرار است این ظرفیتها دیده شود.
دکتر عنادی افزود: تیمی که درحالحاضر در مؤسسه جامجم فعالیت میکند، تیم محتوایی و اجرایی است. یعنی هم در محتوا مسلط است و هم در اجرا که این مزیت بزرگی برای جامجم است که در این دوره اتفاق افتاده. از همه مهمتر حضور شما به عنوان رئیس رسانهملی است که از خبرنگاری شروع کردید و حال رئیس رسانهملی هستید و از این نظر ما کاملا حس میکنیم ریاست سازمان با ما همراه است و این برای ما خیلی ارزشمند است. به نظر من این دوره جزو دوران طلایی رسانه است؛ هم برای سازمان صداوسیما و هم برای روزنامه جامجم.
وی در پایان هم گفت: ما در تلاش هستیم تا بتوانیم تریبون خوبی برای رسانهملی باشیم.
جامجم مکمل رسانهملی است
دکتر حسین رضی، قائممقام رئیس رسانه ملی در امور اقتصادی در بخشی از این مراسم گفت: شروع مسئولیت رسمی من در سازمان با روزنامه جامجم گره خورد. این روزنامه از همان ابتدا تا به امروز جزو روزنامههای تاثیرگذار بوده است و هیچگاه وارد خیلی از جریانهای سیاسی بیهوده نشده است.
وی ادامه داد: با رویکرد تحولی که دکتر جبلی در سازمان تعریف کردند ما باید این تحول را در اجزای رسانه که روزنامه جامجم بخشی از آن است هم ببینیم. روزنامه جامجم رسانه مکتوب صداوسیماست که هم میتواند نقطهقوت سازمان باشد و هم در اثر سوءعمل خدای ناکرده نقطهضعف باشد. ما باید کاری کنیم که به یک رسانه مکمل تبدیل شود و نقشهایی را برای آن تعریف کرد. یک نقش میتواند روابطعمومی سازمان را در جاهایی بر عهده بگیرد. چون یکسری تصویرسازیهایی علیه صداوسیما شکل گرفته که روزنامه جامجم میتواند آن را تصحیح و بهروز کند. از طرفی در بحث آمار و نظرسنجیها هم میتواند ارتباط وسیعتری بین روزنامه و حوزههای پژوهشی سازمان صورت بگیرد. همچنین روزنامه جامجم میتواند حلقه مکمل هوشمندانه در حوزه زنجیره تولید و توزیع پیام باشد.
دکتر رضی همچنین افزود: از آنجا که روزنامهها بهعنوان رسانه مکتوب در کشور افول کرده و فضای مجازی جدیتر شده است و جایگزین روزنامهها شدهاند، که البته این اتفاق در همه جای دنیا افتاده است، بنابراین باید بازتعریفی در نقش و تاثیر روزنامه داشته باشیم. یعنی نسخه الکترونیک را بهصورت جدیتر دنبال کنیم.
تمرکز بر مسائل زنان در کنار فرهنگ و هنر
مهدی گیوهکی، مدیرمسئول روزنامه جامجم در این مراسم گفت: در ابتدای ورود به جامجم که سال 1400 به دستور دکتر جبلی صورت گرفت، ابتدا روزنامه را بررسی کرده و اشکال عمده در روزنامه را احصا کردیم؛ اول محتوا، دوم فرم چاپ. در طول یکسال گذشته تلاش کردیم تغییر عمده در محتوا ایجاد کنیم. در رسانه مکتوب عملا خبر دیگر معنی گذشته را ندارد. در جامجم سعی میکنیم خبر و مضموم خبر را از روزنامه حذف کنیم؛ یعنی از عناصر ششگانه خبر سه عنصر کی، کِی، کجا عملا در لحظه وقوع رخداد در فضای مجازی منتشر میشود و برای روزنامه سوخته است. ولی در حوزه تحلیل و گزارشهای تحلیلی و چرایی وقایع و تمرکز روی موضوع تحلیل خبر فعال شدهایم.
وی افزود: زمینه فعالیت روزنامه جامجم از گذشته تا امروز بیشتر فرهنگی، هنری، رسانهای و اجتماعی بوده است. در همین راستا در ابتدای سال گذشته جلد دوم روزنامه با محتوای فرهنگی، هنری و رسانهای را منتشر کردیم که به شکر خدا بازتاب خوبی در بین مخاطبان و جامعه هدف فرهنگی ــ هنری کشور داشته است.
گیوهکی در ادامه گفت: یک طرح اصلی که برای جامجم در حال اجرای آن هستیم تبدیل این روزنامه به هاب رسانه است، به این مفهوم که با راهاندازی چرخه کامل فعالیت رسانهای از رصد ــ تحلیل ــ تولید محتوا انتشار و بازخوردگیری و سوئیچکردن رسانههای وابسته به جامجم اعم از آنلاین و رسانههای اجتماعی و... و همچنین ایجاد شبکه معنایی از رسانههای همسو و ارتباط مستمر با آنتن رسانه ملی این هاب رسانه شکل خواهد گرفت، در آن صورت جامجم و شبکه آنلاین آن به عنوان یکی از دهها سکوی تولید محتوا و انتشار این هاب رسانه فعال خواهد بود.
وی گفت: طرح دیگر که قرار است روی آن کار کنیم، راهاندازی مدرسه تربیت منتقد است. نقد و نقدنویسی در حوزههای گوناگون فرهنگی هنری دچار ضعف هستیم. حتی صداوسیما نیز این ضعف را دارد. در این طرح قرار است با تربیت منتقدین در حوزههای گوناگون دست رسانههای جریان انقلاب و صداوسیما را از حیث منتقدین پر کنیم.
مدیرمسئول روزنامه جامجم در پایان گفت: سال قبل تقویت حوزه فرهنگ و هنر و رسانه را در روزنامه جامجم شروع کردیم که البته این مسیر ادامه خواهد داشت. امسال با توجه به شرایط جامعه و تاکیدات مقام معظم رهبری موضوع زنان ــ خانواده و سبک زندگی رادر روزنامه به صورت ویژه تقویت خواهیم کرد که در کنار فرهنگ و هنر و رسانه در این حوزه نیز بتوانیم در قالب رسانه حرف و سخن جمهوری اسلامی را تبیین کنیم.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد